Fidel Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Warka # 31 Witbier 3.0 Styl: Witbier OG zakładane ok. 12°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 20 Barwa 9 EBC Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pilzneński- 3 kg Pszenica niesłodowana - 1,3 kg Pszeniczny ciemny - 0,5 kg skórka otarta z 5 pomarańczy Kleikowanie: pszenica i płatki w 4,5 l wody z 0,5 kg pilzneńskiego: 20' 48°C 30' 66°C ->100°C Zacieranie: 100' 67-60°C 20' w 72°C Chmielenie: 24 g - Brewers Gold - 7% - 60 min połowa startej pomarańczy i 8 g kolendy - 45 min 16 g - Styrian Goldings - 3,2% - 10 min połowa startej pomarańczy i 7 g kolendry - 5 min Drożdże: Wyeast Belgian Wheat- starter z 80 ml gęstwy - dzięki WiHuRa! Edit: he, he dopiero przy wysładzaniu zauważyłem, że płatki owsiane które miałem dodać, leżą na parapecie Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Otrzymałem 21 litrów z małym hakiem, o gęstości 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Warka # 32 AIPA Styl: AIPA OG zakładane ok. 17°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 70 Barwa 20 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pilzneński- 5 kg Biscuit - 1 kg Monachijski ciemny - 1 kg Płatki żytnie - 0,8 kg Pszeniczny ciemny - 0,5 kg Zacieranie: 90' 67°C Chmielenie: 28 g - Chinook - 12% - 60 min 20 g - Nohrten Brewer - 10% - 40 min 14 g - Chinook - 12% - 30 min 42 g - Cascade - 8,6% - 15 min 7 g - Citra - 12,2% - 10 min 28 g - Cascade 8,6% - 5 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Wyszło 26 l 17°Blg. Drożdże zadane i już się rozbujały, znaczy jedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Warka #31 poszła do butelek z 165 g cukru. Wyszło 44 butelki po 0,5 litra, odfermentowanie odrobinę poniżej 3°Blg. Saison rozszalał się po 40 dniach fermentacji - bulka aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Metryczka barelywine warka #20. 6 miejsce w X KPD Birofilia. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Tylko pogratulować. Drobne korekty i styl masz opanowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Tylko pogratulować. Drobne korekty i styl masz opanowany Tylko jest jeden problem.... Ja bym to piwo jeszcze bardziej nachmielił, bo przy jego gęstości jest słodkawe na końcu, a z metryczki wynika co innego - że powinno mieć większy balans i goryczka za mocna. Ale i tak jestem bardzo zadowolony, teraz czekam na metryczkę z rauchbocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Warka #32 przelana na cichą. Odfermentowanie ok. 4,5°Blg. Zamierzam po raz pierwszy chmielić na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Warka # 30 otrzymała 20 g Cascade, a # 32 20 g Citry i 10 g Cascade, Wszystko poszło do dymionów na około 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 (edytowane) Warka # 33 Witbier 4.0 Styl: Witbier OG zakładane ok. 11,5°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 14 Barwa 7 EBC Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Pilzneński- 2,5 kg Pszenica niesłodowana - 2,2 kg Płatki owsiane - 0,8 kg skórka otarta kandyzowana sklepowa 28 g kolendra 10 g Kleikowanie: pszenica i płatki w 7,5 l wody z 0,5 kg pilzneńskiego: 20' 48°C 30' 66°C ->100°C Zacieranie: 100' 67-60°C Chmielenie: 18 g - Brewers Gold - 7% - 60 min 15 g - Styrian Goldings - 3,2% - 15 min kolendra i pomarańcza - 10 min Drożdże: Wyeast Belgian Wheat- gęstwa po warce 31 - przemyta - dzięki WiHuRa edit: Zmiana chmielenia i za dużo wysłodziłem Edytowane 1 Lipca 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Metryczka rauchbock warka #18. 4 miejsce w X KPD Birofilia. arkusz zbiorczy KPD rauchbock VIII-22.pdf andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Gratuluję, było bardzo blisko podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Podziękowania należą się Tobie, w końcu od Ciebie dostałem te drożdże. Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 To chyba były te jedyne ocalałe z tej nieszczęsnej przesyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Dokładnie tak, mam jeszcze protokół zniszczenia paczki z Inowrocławia, ha, ha !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Warka #30 poszła do 38 butelek z 145 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Warka # 29 zaraz pójdzie we flaszki z syropem z 160 g cukru. Będzie około 42 butelki po 0,5 litra. Drożdże saisonowe bardzo nadwyrężyły moją cierpliwość i potrzebowały prawie 2 miesięcy na zejście z 15,5 do 1,5°Blg. Piwo pomimo stosunkowo małego ekstraktu będzie miało moc 7,5% ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Warka #32 poszła do 49 butelek z syropem z 170 g cukru. Odfermentowało do 4°Blg, więc ma 7% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Na podstawie przepisu Scoobiego Darth Vader IPA Warka # 34 Black IPA Styl: Cascadian Dark Ale OG zakładane ok. 16°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 68 Barwa 62 EBC Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pilzneński- 5,5 kg Carahel - 0,5 kg Carafa II Special - 0,5 kg Biscuit - 0,25 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 60 min - 66-67°C ->78°C Chmielenie: 33 g - Chinook - 12% - 70 min 28 g - Cascade - 8,6% - 45 min 28 g - Wiliamette 5,5% - 15 min 28 g - Citra 12,6% - 5 min 250 g - cukier - 5 min Drożdże: US-05 - przemyta gęstwa z warki #32 ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Wyszło 22,5 l o gęstości 16°Blg. Rano do brzeczki zadałem gestwę, pobudzoną brzeczką przednią, około 1,5 litra takiego szybkiego startera, buzował aż miło.Fermentacja w około 19-20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Warka 33 poszła do butelek z 190 g cukru - 52 po 0,5 litra. Odfermentowanie około 2,5°Blg. Przy okazji przelałem CDA na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Warka #34 poszła w buteleczki - 47 po 0,5 l z syropem z 165 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia1983 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Witam, W warce 34 słód Carafa II Special dałeś od samego początku zacierania czy na koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Przy podnoszeniu temperatury do mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się