Swiaderny Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zabutelkowałem Warkę numer 15 - Kazowy DS Styl w założeniu 13A Dry Stout . Drożdże zeszły do niecałych 3°Blg dałem 90gram cukru na równiutkie 60 butelek Takie było założenie żeby miało niski stopień wysycenia? Przeliczając na butelkę wychodzi 1,5g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Tak wysycenie ma być małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Tak wysycenie ma być małe. Dry Stout - Tekstura - Nagazowanie niskie, umiarkowane - za wiki.piwo.org Dopiero teraz doczytałem, że to zgodnie ze stylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 No to znowu piwa nawarzyłem ... ale sam pił nie będę Warka numer 16 - Pszeniczne jasne 11°Blg Zasyp: Pszeniczny jasny 4,5kg Pilzneński z Gdańska 3,5kg Karmelowy z Gdańska 0,1kg Zacieranie: 42°C - 90 min 63°C - 30 min 72°C - 30min 76°C - mash out 15 min Chmielenie: Magnum szyszki 13g - 60 min chmiel od kolegi kajtek99 bardzo dziekuję Cascade pellet 10g - 2 min Chłodzenie do 25°C zajęło około 20 min. Do fermentacji trafiło 45 litrów brzeczki 11°Blg Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa od Kolomara - bardzo dziękuję. Drożdżaki trochę rozpędziłem czyli wyjąłem z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej i dodałem 150ml przestudzonej i rozrzedzonej brzeczki(około 5°Blg ) Filtracja zapitalała aż miło Przełom pokazał się bardzo obfity lecz drobny jak kaszka manna. Wnioski - kupić większy gar do chmielenia bo 47l okazał się za mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Chciałem jakoś uczcić Święta no to nawarzyłem piwka Warka numer 17 - Pilsner Wigilijny (w założeniu zgodny ze stylem Bohemian Pisener) Zasyp: Pilzneński z Gdańska 5 kg Carapilis 0,5 kg Zakwaszający 0,25 kg Zacieranie: 63°C - 45 min 72°C - 35min 76°C - mash out 15 min Chmielenie: Chinook 35g 60 min Saaz 25g 5 min Lubelski 15g 0min Chłodzenie do 16°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 29 litrów brzeczki 13°Blg Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager starter z saszetki. Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko Przełom pokazał się dość obfity lecz drobny. Jest to niemalże idealna kopia warki pilsnera którą robiłem już wcześniej i wyszedł wspaniale..... Wnioski - saszetkę wewnętrzną trzeba skutecznie rozbić a nie masować wtedy drożdże będą miały choć cień szansy na aktywację ............... :smilies: :smilies: :smilies: :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zabutelkowałem Warkę nr 16 Pszeniczne jasne 11°Blg. Zeszło do 2°Blg do refermentacji dałem 8g/l cukru (w postaci syropu) W smaku bardzo obiecujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 W nocy zrobiłem: Warka numer 18 - Graham (w założeniu zgodny ze stylem Dunkelweizen) Zasyp: Pszeniczny 3kg Monachijski 2,5 kg Karmelowy jasny 300g Carafa III Specjal 100g Pszenica palona 100g Zacieranie: 43°C - 70 min 62°C - 25min 72°C - 20 min 76°C - mash out 15 min Chmielenie: Marynka 20g 60 min Chinook 5g 20 min Lubelski 10g 3min Słody palone do mash out. Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko.Przełom drobny ale z nielicznymi długaśnymi farfoclami. Chłodzenie do 25°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 30 litrów brzeczki 12°Blg Warkę podzieliłem na dwie części jedną zaszczepiłem Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa z poprzedniej warki. drugą Zumoferm Z044-8-38 Weissbier Breslauer Schwarzer Schops - starter Rano piwko na 3068 ma gruba czapę z piany a to z Zymofermami tylko cieniutką piankę Fermentacja w temperaturze około 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zlałem warkę numer 17 - Pilsner Wigilijny na cichą zeszło do 2°Blg Zymofermy w warce numer 18 - Graham dziwnie i niezbyt ładnie pachną jakos tak jaby zbukami chyba to nie będa moje ulubione drożdze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Po 4rech dniach ociągania wczoraj Zymki chyba się wzięły do roboty. Pachnie ładnie, piana wysoka ... a już miałem wylewać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zmierzyłem to piwo na Zymofermach ma 3oBlg ale jest bardzo dziwne: oprócz piany ma jakiś dziwny cienki kożuszek na górze, smak lekko kwaskowy aromat hmm najbardziej co mi przypomina to aromat stajni/konia Smak dość przyjemny lecz szału nie ma Jak myślicie wylać czy butelkować za kilka dni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ja bym wylał. Infekcja na 100%, po co się męczyć. Zrobisz sobie następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Warka numer 19 - Domowe (w założeniu nie zgodne z jakimkolwiek stylem choć pewnie coś jak pilsner z tego wyjdzie ) Zasyp: Pilzneński 6 kg Karmelowy z Gdańska 0,3kg Zacieranie: 67°C - 64°C - 65 min 76°C - mash out 15 min Chmielenie: Marynka granulat 40g 60 min Magnum szyszka 10g 60 min chmiel od kolegi kajtek99 bardzo dziękuję Perle szyszka 25g 0 min chmiel od kolegi kajtek99 bardzo dziękuję Chłodzenie do 15°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 36 litrów brzeczki 11,5°Blg Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager gęstwa moja tym razem Filtracja poszła bardzo ładnie i i bardzo szybko Przełom był. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Warka numer 20 - Indiańska Wiedźma - styl prawie jak 14B American IPA Zasyp: Pilzneński 7 kg Karmelowy z Gdańska 0,4kg Monachijski II 0,4kg Barwiący CM 0,05 kg Zacieranie: 67°C - 66°C - 60 min 76°C - mash out 15 min Chmielenie: Chinook 20g 60 min Zeus 25g 40 min Zeus 20g 30 min Chinook 22g 20 min Cascade 25g 3 min Fuggles 20g 3min Chłodzenie do 20°C zajęło około 25 min. Do fermentacji trafiło 36 litrów brzeczki 14°Blg Drożdże Fermentis US-05 Filtracja poszła bardzo ładnie i i bardzo szybko Przełom był. Na cichą planuję dać Cascade 30g i Styrian Goldings 15g na 7 dni Chciałem żeby piwko miało ekstrakt początkowy 15°Blg ale przekombinowałem z ilością wody do wysładzania Edytowane 30 Stycznia 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zabutelkowałem Warkę numer 18 - Graham Połówka warki na Stefaciach 3068 śliczna i smakowita poszła do flaszek z cukrem 8g/l druga połowka na Zymkach --- troche zabutelkowałem dla sprawdzeniam co dalej reszt poszła w kanał Gęstwa zymofermowa tez w kanał ............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zabutelkowałem Warkę numer 18 - Graham Połówka warki na Stefaciach 3068 śliczna i smakowita poszła do flaszek z cukrem 8g/l druga połowka na Zymkach --- troche zabutelkowałem dla sprawdzeniam co dalej reszt poszła w kanał Gęstwa zymofermowa tez w kanał ............... Piszę się na jedną testową flaszkę Czy smak młodego piwa, dzień po mojej wizycie był gorszy niż wtedy, kiedy sprawdzaliśmy, że zdecydowałeś się wylać? Moim zdaniem, nie było wcale takie złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Piwko było w smaku takie samo a po zebraniu tego czegoś z góry to nawet zapach pokazał się bardzo przyjemny. Jakoś tak wyszło, że te kilka flaszek to 29 wyszło oczywiście masz u mnie jedną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zabutelkowałem Warka numer 17 - Pilsener Wigilijny z dodatkiem 2,7g cukru na 500ml. W smaku bardziej niż obiecujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Przy 2°Blg przelałem na cichą Warkę numer 19 - Domowe. Piwko już jest całkiem smaczne niestety nie mam komory do lagerowania stoi w 9°C Przy 3°Blg przelałem na cichą Warkę numer 20 - Indiańska Wiedźma. W tzw. międzyczasie dodałem 1,2 kg wyjałowionego miodu(z niewielką ilością wody) do fermentującej brzeczki celem podniesienia zawartości cukru fermentowalnego. Dodałem 15g Fuggkes i 30g Cascade.Postoi jakoś tydzień z tym chmielem. Piwo smakuje bardzo obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Zabutelkowałem Warkę numer 20 - Indiańska Wiedźma z 4,4g cukru białego na litr. Aromat i smak bardzo obiecujący. Zostało mi jeszcze słodów na jedną sporą warkę piwka lekkiego bądź mniejszą warkę porteru i chyba właśnie ku porterowi będę się skłaniał. Czyżby przedwczesny koniec sezonu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Piniądz w zęby i do sklepu Sezon w pełni, a do tego idealne temperatury na dolniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Na to wygląda, że tak trzeba będzie zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) Zabutelkowałem Warkę numer 19 - Domowe z dodatkiem 6,5g cukru na litr. Piwko przy butelkowaniu miało jakieś 2 Blg Słody na porter zmielone, chyba w sobotę będzie kolejna warka. Edytowane 17 Lutego 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Warka numer 21 - Porter Resztkowy (w założeniu zgodny ze stylem Porter Bałtycki) Zasyp: Pilzneński 4,4 kg Monachijski 3,3 kg Pszeniczny 1kg Karmelowy 0,5kg Carafa III Special 0,1kg Pszenica palona 0,1 kg Zacieranie: 62°C - 30 min 72°C - 30min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 120 min Chmielenie: Magnum szyszka 30g 60 min Marynka granulat 20g 40 min Lubelski granulat 10g 5min Chłodzenie do 14°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 22 litry brzeczki 22-23°Blg Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager gęstwa. Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko Przełom pokazał się dość obfity lecz drobny. Po 20 godzinach piwko zaczęło już fermentować, stoi w piwniczce w temperaturze 9oC Trochę za bardzo nachmieliłem Edytowane 18 Czerwca 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Trochę za bardzo nachmieliłem Myślę, że w sam raz nachmieliłeś, smaczuśny będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Tak samo mnie się wydaję. Przy mocnym i słodszym piwie nie odczujesz tak goryczki jak np. przy standardowym 12°Blg. Będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się