Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

Zabutelkowałem Warkę numer 15 - Kazowy DS Styl w założeniu 13A Dry Stout . Drożdże zeszły do niecałych 3°Blg dałem 90gram cukru na równiutkie 60 butelek ;)

Takie było założenie żeby miało niski stopień wysycenia? Przeliczając na butelkę wychodzi 1,5g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

No to znowu piwa nawarzyłem ... ale sam pił nie będę :smilies:

 

Warka numer 16 - Pszeniczne jasne 11°Blg

 

Zasyp:

Pszeniczny jasny 4,5kg

Pilzneński z Gdańska 3,5kg

Karmelowy z Gdańska 0,1kg

 

Zacieranie:

42°C - 90 min

63°C - 30 min

72°C - 30min

76°C - mash out 15 min

 

Chmielenie:

Magnum szyszki 13g - 60 min chmiel od kolegi kajtek99 bardzo dziekuję :P

Cascade pellet 10g - 2 min

 

 

Chłodzenie do 25°C zajęło około 20 min. Do fermentacji trafiło 45 litrów brzeczki 11°Blg

 

Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa od Kolomara - bardzo dziękuję.

 

Drożdżaki trochę rozpędziłem czyli wyjąłem z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej i dodałem 150ml przestudzonej i rozrzedzonej brzeczki(około 5°Blg )

 

Filtracja zapitalała aż miło :/

 

Przełom pokazał się bardzo obfity lecz drobny jak kaszka manna.

 

Wnioski - kupić większy gar do chmielenia bo 47l okazał się za mały :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chciałem jakoś uczcić Święta no to nawarzyłem piwka ;)

 

Warka numer 17 - Pilsner Wigilijny (w założeniu zgodny ze stylem Bohemian Pisener)

 

Zasyp:

Pilzneński z Gdańska 5 kg

Carapilis 0,5 kg

Zakwaszający 0,25 kg

 

Zacieranie:

63°C - 45 min

72°C - 35min

76°C - mash out 15 min

 

Chmielenie:

Chinook 35g 60 min

Saaz 25g 5 min

Lubelski 15g 0min

 

 

Chłodzenie do 16°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 29 litrów brzeczki 13°Blg

 

Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager starter z saszetki.

Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko :)

Przełom pokazał się dość obfity lecz drobny.

Jest to niemalże idealna kopia warki pilsnera którą robiłem już wcześniej i wyszedł wspaniale.....

Wnioski - saszetkę wewnętrzną trzeba skutecznie rozbić a nie masować wtedy drożdże będą miały choć cień szansy na aktywację ............... :smilies: :smilies: :smilies: :smilies: :smilies: :smilies: :smilies: :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W nocy zrobiłem:

 

Warka numer 18 - Graham (w założeniu zgodny ze stylem Dunkelweizen)

 

Zasyp:

Pszeniczny 3kg

Monachijski 2,5 kg

Karmelowy jasny 300g

Carafa III Specjal 100g

Pszenica palona 100g

 

Zacieranie:

43°C - 70 min

62°C - 25min

72°C - 20 min

76°C - mash out 15 min

 

Chmielenie:

Marynka 20g 60 min

Chinook 5g 20 min

Lubelski 10g 3min

 

Słody palone do mash out.

 

Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko.Przełom drobny ale z nielicznymi długaśnymi farfoclami.

Chłodzenie do 25°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 30 litrów brzeczki 12°Blg

Warkę podzieliłem na dwie części

jedną zaszczepiłem Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa z poprzedniej warki.

drugą Zumoferm Z044-8-38 Weissbier Breslauer Schwarzer Schops - starter

 

Rano piwko na 3068 ma gruba czapę z piany a to z Zymofermami tylko cieniutką piankę :(

Fermentacja w temperaturze około 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem warkę numer 17 - Pilsner Wigilijny na cichą zeszło do 2°Blg

 

Zymofermy w warce numer 18 - Graham dziwnie i niezbyt ładnie pachną jakos tak jaby zbukami :smilies: chyba to nie będa moje ulubione drożdze....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem to piwo na Zymofermach ma 3oBlg ale jest bardzo dziwne: oprócz piany ma jakiś dziwny cienki kożuszek na górze, smak lekko kwaskowy aromat hmm najbardziej co mi przypomina to aromat stajni/konia :D Smak dość przyjemny lecz szału nie ma :monster:

Jak myślicie wylać czy butelkować za kilka dni ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 19 - Domowe (w założeniu nie zgodne z jakimkolwiek stylem choć pewnie coś jak pilsner z tego wyjdzie ;) )

 

Zasyp:

Pilzneński 6 kg

Karmelowy z Gdańska 0,3kg

 

Zacieranie:

67°C - 64°C - 65 min

76°C - mash out 15 min

 

Chmielenie:

Marynka granulat 40g 60 min

Magnum szyszka 10g 60 min chmiel od kolegi kajtek99 bardzo dziękuję :)

Perle szyszka 25g 0 min chmiel od kolegi kajtek99 bardzo dziękuję :)

 

Chłodzenie do 15°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 36 litrów brzeczki 11,5°Blg

 

Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager gęstwa moja tym razem ;)

Filtracja poszła bardzo ładnie i i bardzo szybko :) Przełom był.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 20 - Indiańska Wiedźma - styl prawie jak 14B American IPA

 

Zasyp:

Pilzneński 7 kg

Karmelowy z Gdańska 0,4kg

Monachijski II 0,4kg

Barwiący CM 0,05 kg

 

Zacieranie:

67°C - 66°C - 60 min

76°C - mash out 15 min

 

Chmielenie:

Chinook 20g 60 min

Zeus 25g 40 min

Zeus 20g 30 min

Chinook 22g 20 min

Cascade 25g 3 min

Fuggles 20g 3min

 

Chłodzenie do 20°C zajęło około 25 min. Do fermentacji trafiło 36 litrów brzeczki 14°Blg

 

Drożdże Fermentis US-05

 

Filtracja poszła bardzo ładnie i i bardzo szybko :) Przełom był.

Na cichą planuję dać Cascade 30g i Styrian Goldings 15g na 7 dni

Chciałem żeby piwko miało ekstrakt początkowy 15°Blg ale przekombinowałem z ilością wody do wysładzania :(

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Warkę numer 18 - Graham

Połówka warki na Stefaciach 3068 śliczna i smakowita poszła do flaszek z cukrem 8g/l

druga połowka na Zymkach --- troche zabutelkowałem dla sprawdzeniam co dalej reszt poszła w kanał :(

Gęstwa zymofermowa tez w kanał ...............

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Warkę numer 18 - Graham

Połówka warki na Stefaciach 3068 śliczna i smakowita poszła do flaszek z cukrem 8g/l

druga połowka na Zymkach --- troche zabutelkowałem dla sprawdzeniam co dalej reszt poszła w kanał :(

Gęstwa zymofermowa tez w kanał ...............

 

Piszę się na jedną testową flaszkę :) Czy smak młodego piwa, dzień po mojej wizycie był gorszy niż wtedy, kiedy sprawdzaliśmy, że zdecydowałeś się wylać? Moim zdaniem, nie było wcale takie złe :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwko było w smaku takie samo a po zebraniu tego czegoś z góry to nawet zapach pokazał się bardzo przyjemny. Jakoś tak wyszło, że te kilka flaszek to 29 wyszło ;) oczywiście masz u mnie jedną :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy 2°Blg przelałem na cichą Warkę numer 19 - Domowe. Piwko już jest całkiem smaczne niestety nie mam komory do lagerowania stoi w 9°C

 

Przy 3°Blg przelałem na cichą Warkę numer 20 - Indiańska Wiedźma. W tzw. międzyczasie dodałem 1,2 kg wyjałowionego miodu(z niewielką ilością wody) do fermentującej brzeczki celem podniesienia zawartości cukru fermentowalnego. Dodałem 15g Fuggkes i 30g Cascade.Postoi jakoś tydzień z tym chmielem. Piwo smakuje bardzo obiecująco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Warkę numer 20 - Indiańska Wiedźma z 4,4g cukru białego na litr. Aromat i smak bardzo obiecujący.

 

Zostało mi jeszcze słodów na jedną sporą warkę piwka lekkiego bądź mniejszą warkę porteru i chyba właśnie ku porterowi będę się skłaniał. Czyżby przedwczesny koniec sezonu ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zabutelkowałem Warkę numer 19 - Domowe z dodatkiem 6,5g cukru na litr. Piwko przy butelkowaniu miało jakieś 2 Blg

 

Słody na porter zmielone, chyba w sobotę będzie kolejna warka.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 21 - Porter Resztkowy (w założeniu zgodny ze stylem Porter Bałtycki)

 

Zasyp:

Pilzneński 4,4 kg

Monachijski 3,3 kg

Pszeniczny 1kg

Karmelowy 0,5kg

Carafa III Special 0,1kg

Pszenica palona 0,1 kg

 

 

Zacieranie:

62°C - 30 min

72°C - 30min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 120 min

 

Chmielenie:

Magnum szyszka 30g 60 min

Marynka granulat 20g 40 min

Lubelski granulat 10g 5min

 

 

Chłodzenie do 14°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 22 litry brzeczki 22-23°Blg

 

Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager gęstwa.

Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko :)

Przełom pokazał się dość obfity lecz drobny.

Po 20 godzinach piwko zaczęło już fermentować, stoi w piwniczce w temperaturze 9oC

Trochę za bardzo nachmieliłem :(

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.