kaz Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Wczoraj we flaszki poszła warka numer 37 - Porter poranny - w stylu Baltic porter. Piwko zeszło do 4,5oBlg smakuje dobrze a do refermentacji dodałem 5,65g miodu gryczanego na litr piwa. W butelki także trafiła warka 38 - Miodowe po porterowe - ale nie ma się czym chwalić .... Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie wiesz co się dzieje ze sklepem na Romualda? Też butelki mi się kończą, a to było dobre źródło. A mój Porter Bałtycki zszedł do 7 i dalej ani drgnie. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Sklep zamknięty na jakiś czas ponoć po 15 ma być czynny. Mo porter ładnie odfermentował nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Koniec sezonu piw dolnej fermentacji przynajmniej u mnie w browarku Zabutelkowałem ostatniego dolniaka czyli warkę numer 41 - Koźlak - Traditional Bock(5B). Zeszło do 4,5oBlg Poszło we flaszki z dodatkiem 3,78 cukru na litr w smaku bardzo fajne. Czas zabierać się za górniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Warka numer 42 - Pszeniczne jasne Zasyp: Pszeniczny jasny 3,7kg Pilzneński 4,3kg Karmelowy z Gdańska 0,1kg Zacieranie: 42°C - 90 min 62°C - 30 min 72°C - 30min 76°C - mash out 15 min Warzenie 80 min. Chmielenie: Herkules pellet -17,2%Ak 12g - 60 min Cascade pellet - 7%Ak 20g - 10 min Filtracja zapitalała aż miło Przełom pokazał się bardzo obfity i wielki jak lane kluski normalnie. Chłodzenie do 21°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 46 litrów brzeczki 12oBlg Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa od Kolomara - bardzo dziękuję. Drożdżaki trochę rozpędziłem czyli wyjąłem z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej i dodałem 150ml przestudzonej i rozrzedzonej brzeczki(około 5°Blg ) Warka z 16.06.2013 Przełom: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Zabutelkowałem warkę numer 42 - Pszeniczne jasne z dodatkiem cukru 8,9g na litr piwa. W smaku obiecujące. Piwko miało 2,2OBlg Edytowane 4 Lipca 2013 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Po kilkumiesięcznej przerwie w końcu zmusiłem się do warzenia, nie wiem jakos motywacji nie miałem, jakaś taka niechęć czy co .... ?? Warka numer 43 - Zołza - AIPA Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 9,5 kg Karmelowy (GM) - 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Zacieranie: 67oC >>65°C - 100 min 76°C - mash out 20 min Gotowanie 90 min Chmielenie i przyprawy: Mosaic 11,%Ak - 20g do brzeczki przedniej Chinook - 13%Ak - 20g - 60min Galaxy - 12,2%Ak - 20g - 60min Nugget 13,3%Ak - 10g - 60min Cascade 7%Ak - 20g - 50min El Dorado - 15,8%Ak - 20g - 40min Mouteka - 6,7%Ak - 25g - 30min Wilamette - 4%Ak - 20g - 20min Mosaic - 11,1%Ak - 33g - 10min Cascade - 7%Ak - 30g - 0min Na cichą pojdą jeszcze na 7 dni: Cascade, Wilamette Galaxy po 30g Schłodziłem do 20oC Przełom był. Do fermentacji trafiło 40 litrów brzeczki 15,7°Blg Zadane uwodnioną paczką US-05 Temperatura pomieszczenia fermentacji 18oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Warka numer 44 - Bitter Warka numer 45 - Stout Owsiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Warka numer 46 - Jankes - AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Dobra pogoda na warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Całkiem niezła do tego woda w kranie taka zimna, że warka ~40l do 18C chłodzi mi sie niecałe 20min Edytowane 2 Lutego 2014 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Piękna piana na AIPA lolo i kolomar 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Warka numer 47 - RIS - Zakochany Rosjanin Warka numer 47a - Miodowe na RISie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Warka 38 - Miodowe po porterowe Jako, że na koniec wysładzania porteru leciała brzeczka ~9oBlg wysładzałam dalej i uzyskałem około 14l brzeczki 6oBlg dodałem do tego 1,3 kg miodu gryczano-lipowego. Chmielenie i przyprawy: Zeus 14,5%Ak 7g - 60 min Nothern Brewer 11,5Ak 5g - 60min Cascade 7%Ak 20g - 1 min Uzyskałem 13l brzeczki 14oBlg Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki. Nie wiem czy to jeszcze piwo czy tzw. braggot ??? Jak smakowało to piwko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Mnie i znajomym bardzo smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Warka numer 48 - Desitka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Warka numer 49 - Schwarzbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Warka numer 50 - Dortmunder Export Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Warka numer 51 - Pils Bohemski Warka numer 52 - Dortmunder Export Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka numer 53 - NzAIPA Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Warka numer 54 - APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Warka numer 55 - "J-23" - prawie jak Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Warka numer 56 - American Brown Ale Oczywiście jak ktoś zainteresowany to receptury i proces warzelniczy do wszystkich moich piw chętnie udostępnię. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Jakoś wenę do warzenia straciłem ostatnio ale popełniłem jedno piwko. Warka numer 57 - Ruda 102 - PIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Warka numer 58 - APA - nieudna - kwasiżur ale ale dało sie szybko wypić Warka numer 59 - APA - mam nadzieję udana Warka numer 60 - German Pilsener Warka numer 61 - PGIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się