Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj we flaszki poszła warka numer 37 - Porter poranny - w stylu Baltic porter. Piwko zeszło do 4,5oBlg smakuje dobrze a do refermentacji dodałem 5,65g miodu gryczanego na litr piwa.

W butelki także trafiła warka 38 - Miodowe po porterowe - ale nie ma się czym chwalić ....

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Nie wiesz co się dzieje ze sklepem na Romualda? Też butelki mi się kończą, a to było dobre źródło.

A mój Porter Bałtycki zszedł do 7 i dalej ani drgnie.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Koniec sezonu piw dolnej fermentacji przynajmniej u mnie w browarku :)

Zabutelkowałem ostatniego dolniaka czyli warkę numer 41 - Koźlak - Traditional Bock(5B). Zeszło do 4,5oBlg Poszło we flaszki z dodatkiem 3,78 cukru na litr w smaku bardzo fajne.

Czas zabierać się za górniaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka numer 42 - Pszeniczne jasne

 

Zasyp:

Pszeniczny jasny 3,7kg

Pilzneński 4,3kg

Karmelowy z Gdańska 0,1kg

 

Zacieranie:

42°C - 90 min

62°C - 30 min

72°C - 30min

76°C - mash out 15 min

Warzenie 80 min.

 

Chmielenie:

Herkules pellet -17,2%Ak 12g - 60 min

Cascade pellet - 7%Ak 20g - 10 min

 

 

Filtracja zapitalała aż miło

Przełom pokazał się bardzo obfity i wielki jak lane kluski normalnie.

Chłodzenie do 21°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 46 litrów brzeczki 12oBlg

Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa od Kolomara - bardzo dziękuję.

Drożdżaki trochę rozpędziłem czyli wyjąłem z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej i dodałem 150ml przestudzonej i rozrzedzonej brzeczki(około 5°Blg )

Warka z 16.06.2013

 

Przełom:

xrgo.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zabutelkowałem warkę numer 42 - Pszeniczne jasne z dodatkiem cukru 8,9g na litr piwa. W smaku obiecujące. Piwko miało 2,2OBlg

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Po kilkumiesięcznej przerwie w końcu zmusiłem się do warzenia, nie wiem jakos motywacji nie miałem, jakaś taka niechęć czy co .... ??

 

Warka numer 43 - Zołza - AIPA

Zasyp:

Pale Ale (Strzegom) - 9,5 kg

Karmelowy (GM) - 0,5kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg

 

Zacieranie:

67oC >>65°C - 100 min

76°C - mash out 20 min

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie i przyprawy:

Mosaic 11,%Ak - 20g do brzeczki przedniej

Chinook - 13%Ak - 20g - 60min

Galaxy - 12,2%Ak - 20g - 60min

Nugget 13,3%Ak - 10g - 60min

Cascade 7%Ak - 20g - 50min

El Dorado - 15,8%Ak - 20g - 40min

Mouteka - 6,7%Ak - 25g - 30min

Wilamette - 4%Ak - 20g - 20min

Mosaic - 11,1%Ak - 33g - 10min

Cascade - 7%Ak - 30g - 0min

 

Na cichą pojdą jeszcze na 7 dni:

Cascade, Wilamette Galaxy po 30g

 

Schłodziłem do 20oC Przełom był. Do fermentacji trafiło 40 litrów brzeczki 15,7°Blg

Zadane uwodnioną paczką US-05

Temperatura pomieszczenia fermentacji 18oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Warka 38 - Miodowe po porterowe

Jako, że na koniec wysładzania porteru leciała brzeczka ~9oBlg wysładzałam dalej i uzyskałem około 14l brzeczki 6oBlg dodałem do tego 1,3 kg miodu gryczano-lipowego.

 

Chmielenie i przyprawy:

Zeus 14,5%Ak 7g - 60 min

Nothern Brewer 11,5Ak 5g - 60min

Cascade 7%Ak 20g - 1 min

 

Uzyskałem 13l brzeczki 14oBlg

Zadane gęstwą Bohemian Lager z poprzedniej warki.

 

Nie wiem czy to jeszcze piwo czy tzw. braggot ???

 

Jak smakowało to piwko??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka numer 56 - American Brown Ale

 

Oczywiście jak ktoś zainteresowany to receptury i proces warzelniczy do wszystkich moich piw chętnie udostępnię.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.