cyjarz Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Witam, dzisiaj butelkowałem stouta, butelki i fermentator zdezynfekowałem roztworem pirosiarczynu sodu, jutro będę butelkował IPA. Niestety skończył mi się pirosiarczyn. Czy mogę użyć roztworu jutro po raz drugi? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Tak , piro można używać kilkukrotnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Dopóki śmierdzi (wydziela się SO2), to znaczy że działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Tak , piro można używać kilkukrotnie. można, ale po kilku godzinach czy nawet kilkudziesięciu minutach dwutlenek siarki się ulotni, więc na drugi dzień to raczej nie ma już sensu Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Czy ja wiem , w zamkniętej butelce raczej się nie ulotni a poza tym zgoda dobrze napisał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dider Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 A jak jest z pirosiarczanem potasu bo trzymam w ręcznym spryskiwaczu jest to sens albo jaki środek do dezynfekcji można trzymać dłużej w takich spryskiwaczach bo nie chciał bym jakiejś zarazy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Od lat używam pirosiarczynu sodu, lub potasu. Są to bardzo skuteczne środki, ale pod warunkiem, że wykorzystamy całe spektrum ich możliwości. Środki te działają w części kontaktowo, a w części gazowo, ważny jest też czas działania środka. Piro zamknięte szczelnie w fermentatorze na dłuższy okres (ok.1 miesiąca) zdezynfekuje go totalnie, choćby wcześniej były w nim infekcję, pleśnie itp. Używanie wielokrotne piro to godzenie się na zmniejszenie skuteczności, tracimy możliwość dezynfekcji gazowej, dwótlenek siarki w czasie przelewani ulatnia się, skuteczność roztworu drastycznie spada - jeżeli świadomie godzmy się na zmniejszoną skuteczność to ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Moja praktyka wskazuje, ze pirosiarczyn dlugo przechowywany i w mniejszym stezeniu niz zalecane, jest nadal skuteczny. Nie, zebym komus polecal takie podejscie, po prostu ja tak robie. Z jednej strony nieco ryzykuje, a z drugiej oszczedzam i nie zanieczyszczam niepotrzebnie srodowiska Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Długie przetrzymywanie roztworu nie zmniejszy skuteczności pod warunkiem szczelności, nie jest to możliwe przy dezynfekcji butelek, w czasie przepłukiwania butelek dwótlenek siarki ulotni się, pozostały roztwór ma bardzo małą możliwość dezynfekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now