cyjarz Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Witam, dzisiaj butelkowałem stouta, butelki i fermentator zdezynfekowałem roztworem pirosiarczynu sodu, jutro będę butelkował IPA. Niestety skończył mi się pirosiarczyn. Czy mogę użyć roztworu jutro po raz drugi? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Tak , piro można używać kilkukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Dopóki śmierdzi (wydziela się SO2), to znaczy że działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Tak , piro można używać kilkukrotnie. można, ale po kilku godzinach czy nawet kilkudziesięciu minutach dwutlenek siarki się ulotni, więc na drugi dzień to raczej nie ma już sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Czy ja wiem , w zamkniętej butelce raczej się nie ulotni a poza tym zgoda dobrze napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 A jak jest z pirosiarczanem potasu bo trzymam w ręcznym spryskiwaczu jest to sens albo jaki środek do dezynfekcji można trzymać dłużej w takich spryskiwaczach bo nie chciał bym jakiejś zarazy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Od lat używam pirosiarczynu sodu, lub potasu. Są to bardzo skuteczne środki, ale pod warunkiem, że wykorzystamy całe spektrum ich możliwości. Środki te działają w części kontaktowo, a w części gazowo, ważny jest też czas działania środka. Piro zamknięte szczelnie w fermentatorze na dłuższy okres (ok.1 miesiąca) zdezynfekuje go totalnie, choćby wcześniej były w nim infekcję, pleśnie itp. Używanie wielokrotne piro to godzenie się na zmniejszenie skuteczności, tracimy możliwość dezynfekcji gazowej, dwótlenek siarki w czasie przelewani ulatnia się, skuteczność roztworu drastycznie spada - jeżeli świadomie godzmy się na zmniejszoną skuteczność to ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Moja praktyka wskazuje, ze pirosiarczyn dlugo przechowywany i w mniejszym stezeniu niz zalecane, jest nadal skuteczny. Nie, zebym komus polecal takie podejscie, po prostu ja tak robie. Z jednej strony nieco ryzykuje, a z drugiej oszczedzam i nie zanieczyszczam niepotrzebnie srodowiska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Długie przetrzymywanie roztworu nie zmniejszy skuteczności pod warunkiem szczelności, nie jest to możliwe przy dezynfekcji butelek, w czasie przepłukiwania butelek dwótlenek siarki ulotni się, pozostały roztwór ma bardzo małą możliwość dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się