BasTek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Cztery dni temu zastawiłem Coopers Draught + WES Jasny 1,7kg po dolaniu wody (ok. 23l ) wyszło mi 10°Blg, aktualnie odfermentowało do 3,5°Blg, w sobotę zamierzam przelać piwo na cichą fermentację na ok. 2tyg. i pytanie czy mogę dodać przy tej okazji ze 100g. glukozy gotowanej w wodzie i ostudzonej czy może teraz to dodać albo może dodać ze 100g. suchego ekstraktu słodowego Jasnego? Tyle tylko że ekstraktu nie załatwię do soboty niestety ;/ Moje ewentualne pytanie to jak by ta glukoza zmieniła smak w stosunku do objętości % piwa? dodam że zamierzam je od fermentować do 1-1,5°Blg Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 W jakim celu ta glukoza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BasTek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) W jakim celu ta glukoza ? Chodzi o to żeby podnieść zawartość Blg a tym samym żeby podnieść szacowaną zawartość % piwa do 5 Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 W jakim celu ta glukoza ? Chodzi o to żeby podnieść zawartość Blg a tym samym żeby podnieść szacowaną zawartość % piwa do 5 Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeśli przegotujesz glukozę z wodą i ostudzisz to nie widzę problemu, możesz tak zrobić. Twoja wola Albo dodaj glukozę teraz, pozostaw jeszcze kilka dni i potem zlej na cichą? Pewnie tak będzie lepiej dla klarowności.. Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BasTek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %. czyli teraz mnawet jak bym dodał na burzliwej to już nic z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %. czyli teraz mnawet jak bym dodał na burzliwej to już nic z tego? Dodatkowy alkohol oczywiście uzyskasz. Anteksowi chodzi o to, że korektę ekstraktu powinieneś zrobić od razu na początku fermentacji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Cicha to cicha . Trzeba było dać mniej wody na początku lub wtedy dodać glukozy a nie teraz szukać %. czyli teraz mnawet jak bym dodał na burzliwej to już nic z tego? Możesz dać, Twój wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Jeśli przegotujesz glukozę z wodą i ostudzisz to nie widzę problemu, możesz tak zrobić. Twoja wola Napisze jeszcze raz, cicha ma inne zadanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Jeśli przegotujesz glukozę z wodą i ostudzisz to nie widzę problemu' date=' możesz tak zrobić. Twoja wola [/quote']Napisze jeszcze raz, cicha ma inne zadanie Zgadzam się z tym, niemniej jednak kolega może tak zrobić i też powinien uzyskać satysfakcjonujący efekt. Szczególnie że to brewkit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BasTek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgadzam się z tym, niemniej jednak kolega może tak zrobić i też powinien uzyskać satysfakcjonujący efekt. Szczególnie że to brewkit. Dobra, a te 100g. glukozy o których napisałem na początku licząc że po przelaniu będzie ok. 22l wystarczą na uzyskanie dodatkowego 0,5% czy może dodac więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgadzam się z tym' date=' niemniej jednak kolega może tak zrobić i też powinien uzyskać satysfakcjonujący efekt. Szczególnie że to brewkit.[/quote']Dobra, a te 100g. glukozy o których napisałem na początku licząc że po przelaniu będzie ok. 22l wystarczą na uzyskanie dodatkowego 0,5% czy może dodac więcej? A te 0,5% to Ciebie chyba nie zbawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BasTek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 A te 0,5% to Ciebie chyba nie zbawi Głównie to chodzi mi o to żeby jakiś sikacz z tego nie wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Sikacz to już teraz jest a jak dodasz tych 100g glukozy to będzie mocniejszy sikacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BasTek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Sikacz to już teraz jest a jak dodasz tych 100g glukozy to będzie mocniejszy sikacz. Dzisiaj po zrobieniu pomiaru Blg spróbowałem smak i jak dla mnie jest jak najbardziej OK., nie za duża ani za mała goryczka (w sam raz jak dla mnie) i w ogóle, aktualnie żadnych posmaków bimbrowych boli mnie mnie tylko te ok. 4,5% które wyjdą ale tez zastanawiam się czy warto psuć smak piwa dodatkową ilością glukozy niż to co jest konieczne do nagazowania. Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Sikacz to już teraz jest a jak dodasz tych 100g glukozy to będzie mocniejszy sikacz. Dzisiaj po zrobieniu pomiaru Blg spróbowałem smak i jak dla mnie jest jak najbardziej OK.' date=' nie za duża ani za mała goryczka (w sam raz jak dla mnie) i w ogóle, aktualnie żadnych posmaków bimbrowych boli mnie mnie tylko te ok. 4,5% które wyjdą ale tez zastanawiam się czy warto psuć smak piwa dodatkową ilością glukozy niż to co jest konieczne do nagazowania.[/quote'] Zakładam się o beczkę piwa że nie wyczujesz różnicy pomiędzy 4,5a 5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Piszesz że jest ok.? Jeżeli zamierzasz w przyszłości warzyć piwo zacierając to proponuję zostaw kilka butelek Coopers Draught'a do porównania. Na 100% zmienisz obecne zdanie. A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 boli mnie tylko te ok. 4,5% które wyjdą Jeżeli zeszło z 10°Blg do 3,5°Blg to pewnie będzie mniej niż 4,5%. Na pocieszenie mogę Ci tylko powiedzieć, że takie piwo będzie na pewno lepsze niż brewkit z dodatkiem cukru, który odfermentuje np. do 1°Blg. Zrobienie piwa treściwego z małą zawartością alkoholu to też sztuka. Ja bym na Twoim miejscu nic z nim nie robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Cześć. A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok. A cóż to za kategoryczny osąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Osąd ów wynika z zeszłorocznych doświadczeń. Coś mnie podkusiło i zakupiłem sobie Coopers'y: Bitter (18L + 0,8 kg Brewing Sugar Youngs'a) i Lager ( 17L +0,6 kg Brewing Sugar Youngs'a). Jako że kubki smakowe mam nie tresowane, ocena ograniczona do: smakuje nie smakuje. I niestety nie smakowało nie tylko mi ale i kilku znajomym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Cześć. Czyli z tego co piszesz wynika że zrobiłeś złe piwo. To nie przesądza ze kolegi też będzie złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A te 0' date='5% to Ciebie chyba nie zbawi [/quote']Głównie to chodzi mi o to żeby jakiś sikacz z tego nie wyszedł Jak tak bardzo ci zalezy na % to moze zamiast warzeniem piwa destylacja sie zajmij? Ewentualnie produkcja takiego wynalazku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Około 140g glukozy i tak dodasz - do refermentacji przy rozlewie do butelek. Jeżeli masz ok. 20l, to podniesie zawartość alkoholu o 0.3-0.4%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok. ...Coś mnie podkusiło i zakupiłem sobie Coopers'y: Bitter (18L + 0,8 kg Brewing Sugar Youngs'a) i Lager ( 17L +0,6 kg Brewing Sugar Youngs'a). Jako że kubki smakowe mam nie tresowane, ocena ograniczona do: smakuje nie smakuje. I niestety nie smakowało nie tylko mi ale i kilku znajomym. Jakoś moje piwa (pół roczny LAGER[Jasne] i kilka innych) bardzo smakują mojemu Bratu (a piwoszem jest doświadczonym), kilku kolegom (też piwoszom) i znajomym (domagają się kolejnych). Ja też nie jestem "rozczarowany". A tak na marginesie - do English Bittera Coopersa dodaje się 500g suchego ekstraktu słodowego. Dodając cukier piwowarski w takich ilościach zrobiłeś niezłe sikacze. W tym 'cukrze piwowarskim' jest mieszanka glukozy z maltodekstrynami. Nie pamiętam jakie są proporcje ale glukozy dałeś pewnie mniej niż pół kilo. Pamiętaj też, że dawka izomeryzowanego ekstraktu chmielowego obliczona jest zazwyczaj na 21-23 litry brzeczki. No i wyniki Żywieckiego KPD 2009 w kategorii Mild/Brown Ale przeczą teorii, że "z "konserwy" nie ma prawa smakować ok". A tu o moim Coopers English Bitter p.s. wiem, że piwa "zacierane" smakują lepiej.... EDIT: a odpowiadając na zapytanie to ja bym sobie darował te 0,5% alkoholu. Zostaw na cichą (tydzień - 10dni) - pamiętaj też, że piwo zyska na smaku gdy dojrzeje w butelce (ja czekam zawsze ok 2-3mce). Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 ... A w ogóle to 23l z "konserwy" nie ma prawa smakować ok. Wypisując tak stanowcze osądy uwłaczasz ludziom którzy robią piwo z jak to piszesz "konserw". Wykonałem ponad 20 takich piw i stanowczo się z Tobą nie zgadzam. Robienie piwa ze słodów z procesem zacierania nie jest jedyną słuszną metodą wykonanie dobrego piwa. PS: Widocznie nie potrafisz robić piwa z "konserw". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się