Pawex Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam. Pytanie mam tego typu: czy w fermentatorze 30-litrowym mogę zrobić np. 10 litrów piwa? Zgodnie z instrukcją mojego pierwszego browara, zrobiłem 23 litry w fermentatorze 30-litrowym. Teraz mam zamiar kupić ekstrakt, z którego otrzymam coś około 12 albo 15 litrów piwa (nie pamiętam dokładnie, ale to nieistotne). Stąd też pytanie, czy w takim dużym fermentatorze mogę robic takie małe ilości piwa na fermentacji beztlenowej? Wiadomo, że więcej czasu minie, aż CO2 wypełni fermentator, i rurka zacznie bulgotać, ale czy taka duża wolna przestrzeń nie przeszkadza? Czy jest jakaś różnica w postępowaniu z mniejszą ilością brzeczki? Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 możesz spokojnie przeprowadzić burzliwą, natomiast cicha już w jakimś mniejszym pojemniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam. Pytanie mam tego typu: czy w fermentatorze 30-litrowym mogę zrobić np. 10 litrów piwa? Zgodnie z instrukcją mojego pierwszego browara, zrobiłem 23 litry w fermentatorze 30-litrowym. Teraz mam zamiar kupić ekstrakt, z którego otrzymam coś około 12 albo 15 litrów piwa (nie pamiętam dokładnie, ale to nieistotne). Stąd też pytanie, czy w takim dużym fermentatorze mogę robic takie małe ilości piwa na fermentacji beztlenowej? Wiadomo, że więcej czasu minie, aż CO2 wypełni fermentator, i rurka zacznie bulgotać, ale czy taka duża wolna przestrzeń nie przeszkadza? Czy jest jakaś różnica w postępowaniu z mniejszą ilością brzeczki? Pozdrawiam Paweł Rób śmiało. Co wy wszyscy ostatnio z tym "bulgotaniem" ? Fermentatory z BA i przypuszczam że te plastikowe no-name potrafia mieć takie nieszczelności, że nic nie będzie bulgotać bo wszystko bokami będzie szło. Masa ludzi w tym ja nawet nie zamykam fermentatora szczelnie tylko nakładam to denko, żeby nic do środka się nie dostało. Inna sprawa na cichej, tutaj zamykam. A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Kiedyś poczyniłem 10l piwa w standardowym fermentatorze i wszystko było tylko nie bulgotało w rurce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 W Castoramie, Leroy Merlin i podobnych sklepach można kupić kubełki o pojemności całkowitej 15l z atestem do żywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał. Uważasz że drożdże potrzebują tlenu podczas fermentacji burzliwej? Przeszukaj forum albo internet a zobaczysz że jesteś w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał. Uważasz że drożdże potrzebują tlenu podczas fermentacji burzliwej? Przeszukaj forum albo internet a zobaczysz że jesteś w błędzie. Źle mnie zrozumiałeś. Określenie fermentacja beztlenowa dla burzliwej dla mnie jest na wyrost. Wiem, że w ten sposób określane sa praktycznie wszystkie fermentacje alkoholowe ale akurat w przypadku piwnej burzliwej kompletnie mi to nie pasuje bo praktyka w wielu przypadkach odbiega od teorii. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał. pokaż fermentację tlenową to nobla z biologii dostaniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A co do fermentacji beztlenowej to nie jestem omnibusem ale burzliwej bym tak nie nazwał. pokaż fermentację tlenową to nobla z biologii dostaniesz \ Obędzie się bez nobla: 1. fermentacja octowa - co poniektórzy moga stwierdzić, że uważana jest za pseudofermentacje 2. sposób na uzdatnianie ścieków w oczyszczalniach tzw. TFS Ale odbiegamy od tematu Zwał jak zwał, z dostępem do tlenu czy bez. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 no ja myślałem że robimy piwo a nie ocet albo uzdatnianie ścieków... Fermentacja ze względu jakie w niej zachodzą reakcje musi być beztlenowa a mówienie o fermentacji tlenowej to jak mówienie o ciepłych lodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawex Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dziękuję Wam pięknie za wyrażenie opinii i upewnienie mnie, że jednak mogę działać na dużym 'wiadrze'. A z tym bulgotaniem... no cóż, może to i gadżet, ale daje poczucie, że hodowla żyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Poszukaj małych fermentatorów, są dostępne o róznych pojemnościach, nie musi być kupiony jako fermentator, z tego samego materiału robione są wiadra do spożywki, najmniejszy jaki mam to 10 l (kupiony w sklepie z zaopatrzeniem pszczelarzy jako pojemnik na miód). Robiąc fermentacje burzliwą małej ilości piwa w dużym fermentatorze nic złego nie stanie się, powstałe CO2 zabezpieczy piwo. Po przelaniu na cichą duży fermentator będzie wadą, pozbędziesz się ochronnej warstwy CO2, większa część fermentatora będzie wypełniona powietrzem - grozi to utlenieniem piwa i ułatwia infekcje. Przy braku mniejszego fermentatora (lub butli szklanej), najlepiej nie przelewać na cichą, piwo po dodatkowych ok.10 dniach butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) ... a mówienie o fermentacji tlenowej to jak mówienie o ciepłych lodach hmmm..... http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciep%C5%82e_lody Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez szczepan29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł, polecam A da się do nich dokupić pokrywy? Bo w moim mieście w castoramie wiaderka są, ale o pokrywach nigdy nie słyszeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 A może: http://allegro.pl/wiaderko-wiadro-z-pokrywka-pojemnosc-20-l-i1538783198.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mam odwrotny problem.Balon 25L a chciałbym zrobić piwo z puszki.Wg instrukcji mam uzyskać 23 l. Mam pytanie czy wystarczy 25?A jeśli nie to czy mogę na początek rozprowadzić zawartość puszki np w 18 litrach a jak piana troche opadnie dolać brakujące 5litrów? Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mam odwrotny problem.Balon 25L a chciałbym zrobić piwo z puszki.Wg instrukcji mam uzyskać 23 l. Mam pytanie czy wystarczy 25?A jeśli nie to czy mogę na początek rozprowadzić zawartość puszki np w 18 litrach a jak piana troche opadnie dolać brakujące 5litrów?Proszę o pomoc! 2 litry zapasu to bardzo mało, ja bym rozpuścił w mniejszej ilości wody, tak zostawił i miał mocniejsze piwko. I lepiej nie majstruj z dolewaniem wody podczas fermentacji bo coś zakazisz i będzie niedobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Czy jak łącznie wyjdzie 18 L to będzie dobrze? Czy nie będzie zbyt nachmielone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Czy jak łącznie wyjdzie 18 L to będzie dobrze? Zapas 5 litrów w baniaku jest już rozsądną wartością. Czy nie będzie zbyt nachmielone? To zależy czy lubisz nieco mocniej chmielone, to by było o około 20% więcej od normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł, polecam Lepiej przejść się do piekarni gdzie robią słodkie wypieki, ser i marmolady są w takich wiadrach dostarczane (tyle że bez miarki) a potem lądują w śmietniku. Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł' date=' polecam[/quote']A da się do nich dokupić pokrywy? Bo w moim mieście w castoramie wiaderka są, ale o pokrywach nigdy nie słyszeli. W Leroy-Merlin są takie same i są do nich pokrywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 w castoramie można kupić plastikowe wiadra 15L ze skalą i pałąkiem z atestem do spożywki za mniej niz 10 zł' date=' polecam[/quote']A da się do nich dokupić pokrywy? Bo w moim mieście w castoramie wiaderka są, ale o pokrywach nigdy nie słyszeli. tak, w rzeszowskiej castoramie są też pokrywki do tych wiaderek po mniej niż 2 zł, dziwne że u Ciebie ich nie ma jak byś chciał to mogę Ci kupić i wysłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dzięki za propozycję, ale w sumie nie śpieszy mi się więc prościej będzie jak sprawdzę podczas najbliższej wizyty w Leroy-Merlin lub w castoramie w Opolu. Nie pierwszy raz mi się zdarzyło że widziałem coś w opolskiej castoramie a w kędzierzyńskiej tego nie mieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Nie martw sie w bydgoskim nic nie ma... a jak jest to 2 razy droższe albo jakieś inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się