ciafu1 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Warka nr 1 - Weizen Zestaw CP Zasyp: pilzneński 1,9 kg pszeniczny 2,1 kg Zacieranie: 45C ? 15min 65C ? 15 min 73C ? 45min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 60min ? 15g Lubelski Brzeczka zadana drożdżami Wyeast Weihenstephan Weizen 3068. Nie jestem pewna, ale wyszło wtedy tragicznie mało litrów, coś ok. 16-17L (12 BLG). Warka warzona przy pomocy Slotisha. Do dziś zastanawiamy się, dlaczego wyszło tak mało. Weizen zjechał do 3 BLG. Refermentowane 140g glukozy. Piwo warzone podczas zeszłorocznego lipcowego upału. Było bardzo smaczne, ale jak dla mnie zbyt słabo nasycone CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 2 ? Saison Zasyp: pilzneński 3 kg pszeniczny 1 kg carahell 0,25 kg caraaroma 0,25 kg Zacieranie: 63C ? 60min 73C - 50min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 50min ? 23g Marynki 15min ? 25g Lubelskiego 15min ? 20g curacao 10min ? kilka goździków Wyszło 23,5L ? 12,3 BLG. Zadane drożdżami WY 3724 Saison. Nie zapisałam iloma gramami glukozy refermentowany. Pamiętam jednak, że w trakcie obliczania doszło do pomyłki. Tak tragicznej, że bałam się granatów. Granatów nie było, ale piwo było nieźle nagazowane, aż samo wychodziło z butelek. Generalnie wątpię, żebym raz jeszcze uwarzyła saisona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 3 ? Dunkelweizen Zasyp: pszeniczny ciemny ? 2 kg pszeniczny jasny ? 0,75 kg pilzneński ? 0,75 kg wiedeński ? 0,75 kg cara crystal (120 EBC) ? 0,5 kg carafa I ? 0,05 kg Zacieranie: 45C ? 15min 65C ? 15min 75C ? 50min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 60min ? 25g Lubelski Wyszło 21L o BLG 12,84. Zadane drożdżami WY 3056. Brak zapisu odnośnie ilości glukozy, którą dodawałam jako syrop w ramach refermentacji. Pamiętam, że piwo miało gorzkawy posmak. Na początku wydawało mi się, że przegięłam z chmielem. Zasugerowałam się przepisem zestawu Dunkelweizen ze strony CP. Cóż, nie wzięłam pod uwagę, że chmiel Lubelski tam wymieniony mógł mieć inną ilość alfa-kwasów w porównaniu z moim Lubelskim. A może też zbyt duża ilość ciemnych słodów? Wzięłam ciemny pszeniczny ze względu na wyczerpanie zapasów słodu pszenicznego jasnego. Na szczęście z czasem gorzki smak ulotnił się i piwo było w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 4 ? BPA (2.09.2010) Zasyp: pale malt ? 2 kg pilzneński ? 1,27 kg wiedeński ? 1,25 kg cara crystal (120 EBC) ? 0,5 kg Zacieranie: 64C ? 30 min 72C ? 40 min mash out 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? 15g Marynka 30min ? 10g Lubelski 15min ? 10g Lubelski Wyszło 23L ? 12,5 BLG. Zadane drożdżami WY 1214. Brak zapisu odnośnie ilości dodanej do refermentacji glukozy. To piwo było całkiem smaczne. Musiało jednak trochę poleżeć nim ujawniło oferowaną przez siebie paletę smaków. Także z czasem wyklarowało się. Na pewno jeszcze wrócę do tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 5 ? Weizen Zasyp: pszeniczny ? 2,4 kg pilzneński ? 1,4 kg karmelowy jasny ? 0,3 kg Zacieranie: 45C ? 15min 65C ? 15min 73C ? 50min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 60min ? 13g Halletauer Mittelfrueh Od tej warki posiadam własny śrutownik (Porkert). Nie zapisałam ile litrów mi wyszło. Jedynie mam odnotowane, że po filtracji miałam 25L ? 9,84 BLG, a ostatecznie (po gotowaniu) wyszło 11,61 BLG. Zadane drożdżami WY 3333. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 6 ? Lager (21.12.2010) Nadeszły mrozy. Mając zabudowany balkon odważyłam się uwarzyć piwo dolnej fermentacji. Warzenie poprzedzone było mierzeniem przez kilka dni temperatury, jaka panowała w tym miejscu. Zbyt dużych wahań temperatury nie zauważyłam, więc postanowiłam, że zrobię to, co do mnie należy, czyli uwarzę piwo! Zasyp: pilzneński ? 3 kg monachijski ? 1 kg Zacieranie: 63C ? 30 min 72C ? 40 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Marynka 20g 10min ? mech irlandzki 5g 1min ? Lubelski 40 g Wyszło 21,5L ? 12 BLG. Zadane uwodnionymi drożdżami W34/78. Refermentowane 140g glukozy. Jest to piwo, które odurza mnie chmielowym bukietem. Jestem nim zachwycona. Żal tylko, że sezon zimowy minął i niestety mogę zapomnieć o dolnej fermentacji (jeszcze później marcowe uwarzyłam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 7 ? Oatmeal Stout 12 BLG (29.12.2010) Zasyp: pilzneński ? 2 kg monachijski jasny ? 1 kg płatki owsiane błyskawiczne ? 0,8 kg melanoidynowy ? 0,25 kg jęczmień palony ? 0,3 kg carafa I ? 0,25 kg Zacieranie: 67C ? 60 min 72C ? 25 min próba jodowa ? wsypanie słodów barwiących 78C ? 5 min Chmielenie: 60 min ? Marynka 30g 15 min ? Lubelski 20 g 10 min ? mech irlandzki 5g Zadane drożdżami S-04. Refermentowane 120g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 8 ? Weizen (9.02.2011) Zasyp: pilzneński ? 2 kg pszeniczny ? 2,5 kg Zacieranie: 45C ? 20 min 64C ? 20 min 73C ? 50 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Hallertauer Mittelfrueh 15g Ostatecznie wyszło 21,5L ? 12,1 BLG. Zadane drożdżami WB-06 (?żarłoki?). Refermentowane 160g cukru. Na początku miało się wrażenie, że piwo jest strasznie wodniste i tym samym rozcieńczone, trochę puste w smaku, mimo wszechobecnych bananów. Po 4 tygodniach od rozlewu piwo dojrzało i jest bardziej smaczne. Nie ma już tego wrażenia wodnistości, a smaki się bardziej ułożyły. Nie mniej jednak drożdże WB-06 wybitnymi nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka nr 9 ? Marcowe (23.02.2011) Zasyp: pilzneński ? 2,5 kg monachijski jasny ? 1,5 kg caramunich ? 0,3 kg Zacieranie: 53C ? 10 min 63C ? 15 min 73C ? 50 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Hallertauer Mittelfrueh 20g 60min ? Hallertauer Tradition 5g 20min - Hallertauer Tradition 15g 10min ? mech irlandzki 5g 5min - Hallertauer Tradition 5g Wyszło 20,5L ? 12,86 BLG. Zadane drożdżami S-23. Refermentowane 140g glukozy. Aktualnie dojrzewa w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Fajnie, że spisujesz swoje wyczyny. Jeszcze fajniej, że robisz to przed trzecią nad ranem (w nocy - zależy jak kto wstaje) ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Fajnie, że spisujesz swoje wyczyny. Jeszcze fajniej, że robisz to przed trzecią nad ranem (w nocy - zależy jak kto wstaje) ;-) Kiedyś musiałam to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zatem sukcesów w kolejnych warkach ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Popełniłam dziś jubileuszową warkę nr 10. Chciałam wrócić do korzeni i ponownie wypróbować drożdże Wyeast 3068. Uwielbiam piwa pszeniczne i stąd taką, a nie inną warkę uwarzyłam Warka nr 10 ? Weizen Zasyp: pilzneński ? 1,25 kg pszeniczny ? 2,75 kg carapils ? 0,5 kg Zacieranie: 45C ? 20 min 64C ? 20 min 73C ? 40 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Lubelski 15g Wyszło nieco powyżej 22 L ? 12,1 BLG. Zadane drożdżami WY 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Hej Czy zamierzasz kiedyś wrócić do innych szczepów do pszenicy poza wy3068? Masz może jakiś mały ranking, które uważasz za najlepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 HejCzy zamierzasz kiedyś wrócić do innych szczepów do pszenicy poza wy3068? Masz może jakiś mały ranking, które uważasz za najlepsze? Na pewno wrócę do 3056, ponieważ ciężko mi było przy Dunkelweizenie coś więcej na ich temat powiedzieć z powodu tej goryczki, która z czasem ułożyła się. Do 3333 też pewnie wrócę, bo dawały ciekawe, rześkie posmaki. Na razie trudno robić ranking. Zbyt mało uwarzyłam, żeby szerzej komentować. Na pewno WB-06 nie są moimi faworytami, ale jeszcze pewnie coś na nich uwarzę, choćby z tego względu, że ostała mi się ich jedna saszetka Tym razem jednak dodam słodu karmelowego do zasypu (gdzieś na forum czytałam, że przy tych drożdżach warto dać karmelowego do zasypu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka nr 11 ? Zbożowe Inspirowana recepturą ?6 zbóż? CP. Nie miałam wiedeńskiego, więc dodałam resztki słodów, jakie mi zostały, tak, aby zastąpiły część zasypu, która była zarezerwowana w pierwotnej recepturze dla wiedeńskiego. Zasyp: Orkiszowy ? 0,25 kg Żytni ? 0,25 kg Owsiany ? 0,25 kg Płaskurkowy ? 0,25 kg Pszeniczny ? 1,25 kg Melanoidynowy ? 0,1 kg Monachijski I ? 1,5 kg Pilzneński ? 0,65 kg Zacieranie: 45C ? 10min 55C ? 10min 63C ? 30min 73C ? 40min 78C - 5min Chmielenie: 60min ? Marynka 15g 10min ? Lubelski 15g Wyszło 11,78 BLG ? nieco powyżej 23 L (myślałam, że więcej mi odparuje i dobiję do 12 BLG ? no cóż, niewiele brakowało). Zadane uwodnionymi drożdżami T-58. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Warka nr 10 Weizen zeszła d 2,5 BLG. Refermentowana 160g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Warka nr 11 zakapslowana, refermentowana 145g cukru (zeszła do 3 BLG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Wyszło 11,78 BLG W jaki sposób to mierzysz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Wyszło 11' date='78 BLG[/quote']W jaki sposób to mierzysz ? Najpierw mierzę ballingometrem (równocześnie mierząc temperaturę), a potem wrzucam wyniki do BeerSmith`a, w którym jest opcja wskazująca ile blg przy danej temperaturze. Ballingometr dobrze mi wskazuje mi pomiar - sprawdziłam go w 20st. No chyba, że od tamtego czasu coś mu się zmieniło. Edytowane 6 Maja 2011 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Anteksowi bardziej chodziło o dokładność, bo podawanie przy pomiarze 2 miejsca po przecinku jest wyrazem nadmiernego optymizmu. To tak jakbyś mierzył metrówką a podawał wynik z dokładnością do dziesiątych części milimetra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Anteksowi bardziej chodziło o dokładność, bo podawanie przy pomiarze 2 miejsca po przecinku jest wyrazem nadmiernego optymizmu. To tak jakbyś mierzył metrówką a podawał wynik z dokładnością do dziesiątych części milimetra. Mierzył(A) Rozumiem intencje, no ale skoro w 25C pokazał mi ballingometr 11,5, a po korekcie w BS wyskoczyło mi 11,78, to tak to zapisałam, nie chciało mi się zaokrąglać. Edytowane 9 Listopada 2013 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Jeśli "balingometr" pokazuje Ci poprawnie to pamiętaj jeszcze o błędzie pomiaru i odczytu. Z metrologii wiem że jeśli zależy nam na jak największej wartości to podświadomie zapiszemy wyższy wynik. W moich pomiarach zawsze odejmuję jedną, dwie dziesiąte od tego co widzę albo wydaje mi się że widzę, do tego biorąc poprawkę na menisk. Oczywiście w browarze domowym nie jest takie ważne czy mamy 11,5 czy 11,8 ale dobrze jest być świadomym niedoskonałości pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Oczywiście w browarze domowym nie jest takie ważne czy mamy 11,5 czy 11,8 ale dobrze jest być świadomym niedoskonałości pomiaru. Ależ jak najbardziej jestem. Nigdzie nie pisałam, że jestem w 100% ufna wynikom pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Minęły ponad 2 miesiące od ostatniego warzenia. Trochę roboty miałam na uczelni i nie miałam za bardzo czasu. Dziś w końcu nastał czas na uwarzenie kolejnej warki. Mianowicie: Warka nr 12 Piwo inspirowane recepturą kolegi Scooby_Brew (?Sunny Wheat?). Nie zacieram jednotemperaturowo. Zamiast chmielu Wilamette będzie Fuggle, zgodnie zresztą z sugestią w przepisie oryginalnym, a zamiast słodu Cara Crystal zatarłam zwykły karmelowy jasny, bo taki miałam na stanie. Dodam ciut mniej chmielu. Zasyp: Pale Malt ? 2,72 kg Pszeniczny ? 1,81 kg Monachijski I ? 0,25 kg Karmelowy jasny ? 0,12 kg Zacieranie: 65C ? 20 min 72C ? 40 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60 min ? 15g Cascade 60 min ? 15g Fuggle 10 min ? 12g Cascade 10 min ? 12g Fuggle Drożdże ? US-05 Edytowane 28 Czerwca 2011 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się