zgoda Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 To po coś przelewał? Dodaj jakichś drożdży. Ten brewkit powinien zejść do 2°Blg. Jak nie zrobiłeś testu fermentowalności to trzymaj nawet 14-16 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmac Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Przelałem ponieważ tak było w instrukcji. Wszędzie gdzie czytałem, wyznacznikiem była ilość dni a nie blg. Poszukam później, ale w jednym z opisów było stwierdzienie, że przy przelewaniu nie ma sesnu mierzyć blg bo to nic nie znaczy. Cóż ide dosypać grzybków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mnie póki co zeszło z 13 do 3.5 i nie wiem ile jeszcze trzymać na burzliwej. Martwi mnie jednak coś innego i może też mi pomożecie. Pierwsza nastawiona warka (stout od WESa) po 5 dniach burzliwej przelana na cichą. Przy przelewaniu bylo 5°Blg i od tygodnia nic sie nie zmienilo. Wiem ze ponizej 4 nie mozna zabutelkowac ale nie wiem co teraz zrobic... Dlaczego nie można ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) A w jakiej temp. fermentowałeś tego stouta,też 28°C ??Natleniłeś choć trochę brzeczkę?Co do pierwszej warki to lej na cichą. Fermentacja cicha służy przede wszystkim by sklarować piwo a od spadku Blg jest fermentacja burzliwa, na cichej wiele już Ci nie zejdzie. Następną w warkę spróbuj z zacieraniem, to nie takie trudne Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmac Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mnie póki co zeszło z 13 do 3.5 i nie wiem ile jeszcze trzymać na burzliwej. Martwi mnie jednak coś innego i może też mi pomożecie. Pierwsza nastawiona warka (stout od WESa) po 5 dniach burzliwej przelana na cichą. Przy przelewaniu bylo 5°Blg i od tygodnia nic sie nie zmienilo. Wiem ze ponizej 4 nie mozna zabutelkowac ale nie wiem co teraz zrobic... Dlaczego nie można ? Źle się wyraziłem. Miałem na myśli "powyżej". Tak mi doradzono. Temperatura burzliwej tego Stouta wahała się między 23 a 26°C. Brzeczka była chyba nieźle napowietrzona, a w każdym razie nie pominąłem tego etapu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Temperatura burzliwej tego Stouta wahała się między 23 a 26°C. Brzeczka była chyba nieźle napowietrzona, a w każdym razie nie pominąłem tego etapu. Wydaje mi się że ciut za wysoka, ja fermentuje górniaki zazwyczaj 21-22°C i nie zeszło mi nigdy gorzej niż do 3,5 °Blg. A w jakiej temp trzymasz na cichej? Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmac Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 wieczorem zadałem ok 3 g drożdży. Poczekam napewno, niewiele mam do stracenia. Temperaturę którą podałem wskazuje mi termometr przyklejony na fermentatorze. Podejrzewam jednak że nie jest to dokładne wskazanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 a czemu taką szczyptę tylko ? jeśli nie masz piwowarskich, dodaj kuchenne, piwo będzie do wypicia a przynajmniej żaden syf się nie przypałęta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmac Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 W sumie to nie wiem dlaczego tak mało, chyba bałem się przesadzić. Reszta paczki wylądowała w lodówce (paczka miała 11g). Mam wrzucić wszystko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 korzystnie chyba będzie, jeśli powstały problemy z fermentacją. Zawsze pózniej zbierzesz z piwa gęstwę i będziesz mógł wykorzystać ponownie. A z takimi ilościami (11 g) to na pewno nie będzie przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmac Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 OK. ide dołożyć. Tak wogóle to jestem pod ogromnym wrażeniem odzewu na tym forum. Zdaję sobie sprawę że ciągłe odpowiadanie na te same lub podobne pytania może być męczące ale jednak można i dziękuję za to wszystkim!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mnie póki co zeszło z 13 do 3.5 i nie wiem ile jeszcze trzymać na burzliwej. Martwi mnie jednak coś innego i może też mi pomożecie. Pierwsza nastawiona warka (stout od WESa) po 5 dniach burzliwej przelana na cichą. Przy przelewaniu bylo 5°Blg i od tygodnia nic sie nie zmienilo. Wiem ze ponizej 4 nie mozna zabutelkowac ale nie wiem co teraz zrobic... Dlaczego nie można ? Źle się wyraziłem. Miałem na myśli "powyżej". Tak mi doradzono. Temperatura burzliwej tego Stouta wahała się między 23 a 26°C. Brzeczka była chyba nieźle napowietrzona' date=' a w każdym razie nie pominąłem tego etapu.[/quote'] A jeśli nie będzie chciało spaść poniżej 4 przez 2 miesiące ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmac Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 to dam sobie spokój i nastawię nowe. Wątpię jednak żebym czekał tak długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 to dam sobie spokój i nastawię nowe. Nie wylewaj czasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmac Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 eee, zanim dokonam czynu ostatecznego, spróbuję organoleptycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mój Piwes , co prawda jasny odfermentował do 5 blg . Piwo to zajęło 1 miejsce w konkursie na Słowacji w kategorii piw z ekstraktów w ubiegłym roku .Ostatnio piwes 04 zszedł do 2,5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mój Piwes , co prawda jasny odfermentował do 5 blg . Na jakich drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mój Piwes ' date=' co prawda jasny odfermentował do 5 blg .[/quote']Na jakich drożdżach? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Szkocki_Piwes,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 właśnie po 96 godzinach ruszyła mi fermentacja Dry Stout na Irish Ale z Wyeast:) a już chciałem dodać łyżkę starszej gęstwy British Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Trochę długo, nie chcę Cię straszyć, ale raczej nic dobrego z tego piwa nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 hmm, na razie nie będę im mówić, że są do niczego, żeby się nie zniechęciły:) co do meritum, to co to oznacza: piwo niedofermentuje/będą wady w aromacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Pozwolę się podpiąć z pytaniem. Od zadania drożdży moja 21 godzina , drożdże podały na dno i cisza . Us-05 , aktualna temp 16 st , Zamawiać nowe drożdże ? Czekać czy może na jakiś czas do cieplejszego miejsca dać żeby drożdże się rozbujały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) @witur czekaj, masz niską temperaturę więc może zejść trochę dłużej ze startem. Jak nie ruszą kolejny dzień, to wtedy trzeba szukać rozwiązania. Edytowane 29 Września 2019 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Daj im śmiało 48h, dodaj jeszcze kilka informacji takich jak w jakiej temperaturze zadane i jak zadane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 U mnie ostatnio kilka startów us-05 odbyło się w ok 36h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się