zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A na to pytanie to już Ci nikt nie odpowie, sam musisz za to wziąć odpowiedzialność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Ale jakie profity daje fermentacja cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 W sumie tylko sklarowanie piwa i ograniczenie ilości drożdży w gotowym produkcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 no smak przy 3°Blg pierwsza klasa:D spadnie jeszcze do 1 - 2 °Blg czy już butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 no smak przy 3°Blg pierwsza klasa:D spadnie jeszcze do 1 - 2 °Blg czy już butelkować? Jak dobrze liczę, to Twoje piwo fermentuje już 8 dni. Ja bym już butelkował. Ewentualnie celuj nisko z nagazowaniem - tak do 2,5v/v, jakby drożdże coś jeszcze chciały dojeść. Wiem jak strasznie dłuży się czas do skosztowania swojego pierwszego piwa! Moje dla mnie było już pijalne po dwóch dniach od butelkowania i tylko parę sztuk doczekało miesięcznego okresu leżakowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jak nie przelewasz na cichą, to nie spiesz się z laniem w butelki. Chyba Jacek Kocurek kiedyś wyliczał, że 0.5°Blg dofermentowane w butelce podnosi ciśnienie do jakichś kosmicznych wartości, więc nie ma co ryzykować. Te 3-4 dni nikogo nie zbawią, a te ostatnie blg potrafią długo schodzić, więc 12-14 dni na pewno nie będzie za długo. Wiem, że do piwa się spieszy, ale nie chodzi o to, żeby ze strachem co rano schodzić do piwnicy i liczyć ile to granatów pierdyknęło. Jak nie jesteś całkowicie, absolutnie, w 100% pewien że to już, to poczekaj dzień, dwa albo i trzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Używając kalkulatora Jacka: http://www.piwo.org/download/refermv2.zip policzyłem (nie wiem czy dobrze), że jeżeli piwo odfermentowało by z 3 do 2,5, czyli o 0,5°Blg to znaczy, że w każdym litrze brzeczki jest 5,1g cukru fermentowalnego, co przy 20 litrach dało by łączną ilość cukrów 102g i wysycenie około 1,5v/v. Analogicznie, gdyby okazało się, że brzeczka zejdzie do 2°Blg to ilość cukrów fermentowanych wynosiła by 182g w 20 litrach i dało by to wysycenie około 2v/v. W najgorszym wypadku, jeżeli dodasz 150g cukru a brzeczka nie odfermentowała jeszcze do końca, uzyskasz wysycenie prawie 4v/v. To jeszcze nie granaty, ale ciepłego piwa już nie nalejesz do szklanki, bo po otworzeniu będzie wyłaziło z butelki. Za radą Zgody poczekałbym jeszcze do weekendu chociaż i wtedy butelkował dodając 150 - 180g curku na 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 somek: dodaj do tych wyliczeń jeszcze CO2 rozpuszczone w piwie po fermentacji - czasem nawet 1v/v - i już można wzywać saperów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 somek: dodaj do tych wyliczeń jeszcze CO2 rozpuszczone w piwie po fermentacji - czasem nawet 1v/v - i już można wzywać saperów. No właśnie mi się coś wydawało, że maławo mi wychodzi! Fakt 5v/v to już bym nie ryzykował! To już trzeba by refermentować w butli na gazy pod ciśnieniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 somek: dodaj do tych wyliczeń jeszcze CO2 rozpuszczone w piwie po fermentacji - czasem nawet 1v/v - i już można wzywać saperów. W temperaturze 20°C w piwie jest 0.86v/v z fermentacji, a im niższa tym więcej - w 18°C 0.92v/v, w 16°C 0.98v/v, a w 22°C 0.81v/v. To sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 kurczę no przelałbym na cichą ale jak mi się zakazi to będzie zbyt wielka strata bo już próbowałem brzeczki i smakuje w 100% tak jak powinno:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 kurczę no przelałbym na cichą ale jak mi się zakazi to będzie zbyt wielka strata bo już próbowałem brzeczki i smakuje w 100% tak jak powinno:D Przecież nikt nie pisał, że musisz przelewać na cichą. Te parę dni piwo może stać dalej z drożdżami na burzliwej. Jeżeli zależy Ci na klarownym piwie to wtedy zlewaj na cichą. Ale później też dłużej będziesz czekał na nagazowanie. Ja bym poczekał do soboty np. i wtedy zlał do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 To nie przelewaj, potrzymaj jeszcze tydzień i butelkuj. Na moją odpowiedzialność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Szczerze to myslałem, że zacieranie to czarna magia, a okazuje się, że to proste i przyjemne:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 każdy tak myślał przed swoim pierwszym razem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Szczerze to myslałem, że zacieranie to czarna magia, a okazuje się, że to proste i przyjemne:D Zacieranie i warzenie to czysta przyjemność Aż chce się stać przy garze i mieszać tą łychą. Mycie butelek - to jest prawdziwy koszmar Na szczęście pierwszy łyk, zimnego własnoręcznie uwarzonego piwa rekompensuje wszystkie niedogodności i godziny spędzone w walce z butlami Co do przelewania na cichą sądzę, że lepiej jak piwo postoi o parę dni za długo niż o dzień za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 no ja akurat mam ten profit, że lubię butelki czyścić tak tak, abstrakcja ale to prawda:D Lubię jak coś było brudne a jest czyste i prezentuje się majestatycznie:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Może wpadniesz do mnie na jakiegoś kilkudniowego grilla ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 no ja akurat mam ten profit, że lubię butelki czyścić tak tak, abstrakcja ale to prawda:D Lubię jak coś było brudne a jest czyste i prezentuje się majestatycznie:D Nie bywasz czasem w Wawie? chętnie sprawiłbym Ci przyjemność i dał me butle do wymycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 ja mam 4 kartony zapuszczonych grolschów z baru, wiesz jaka to będzie satysfakcja domyć tę pleśń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 sama radość i prawdziwa męska przygoda :) zwłaszcza widok tego pleśniowego gluta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 spoko, 50 gr od butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 spoko, 50 gr od butelki Trzeba przyznać, że specjalnie drogi nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 tanio też nie- kiedy masz tournee po stolicy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 heh dobra przelałem na cichą, dezynfekowałem pirosiarczynem, wrzątkiem i alkoholem wiec chyba sie nic nie zalęgnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się