Skocz do zawartości

Agar


rubezahl

Rekomendowane odpowiedzi

W pozostawionych zbyt długo do ostygnięcia probówkach, agar ściął się (na dnie) nim zdążyłem położyć je skośnie. Czy można ogrzewając uzyskać znowu płynność i czy potem podłoże zestali się właściwie?

Niestety to ostatnia partia szkła jakie miałem, nowe dotrze za jakiś czas a mam drożdże do zachowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

agar upłynnia się w temperaturze ponad 90 stopni i zestala koło 30. Można go upłynniać i zestalać po kilka razy.

 

Jeśli chcesz przechowywać drożdże to nie musisz nic robić - zamiast posiać powierzchniowo na skosie, wbij ezę w pożywkę do samego dna, takie coś nazywa się słupek i można na tym przechowywać drożdże dłużej bo nie wysychają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Jeśli chcesz przechowywać drożdże to nie musisz nic robić - zamiast posiać powierzchniowo na skosie, wbij ezę w pożywkę do samego dna, takie coś nazywa się słupek i można na tym przechowywać drożdże dłużej bo nie wysychają.

czy zamiast ezy można wbić igłę i wstrzyknąć trochę drożdży w pożywkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy tej metodzie probówkę też wypełniamy do 1/3 pojemności czy lepiej większa ilość wlać. Jeżeli chodzi o długość przechowywania drożdży obie metody są jednakowo skuteczne?. Jaka jest technika pobierania drożdży do startera?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

odpalić, chyba, że będziesz robił jakąś pożywkę "dedykowaną" pod "budzenie" drożdży, albo chociaż YPG. Poza tym obudzone szybciej skolonizują skos, mniejsze prawdopodobieństwo zmian/mutacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.