rubezahl Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 W pozostawionych zbyt długo do ostygnięcia probówkach, agar ściął się (na dnie) nim zdążyłem położyć je skośnie. Czy można ogrzewając uzyskać znowu płynność i czy potem podłoże zestali się właściwie? Niestety to ostatnia partia szkła jakie miałem, nowe dotrze za jakiś czas a mam drożdże do zachowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Z tego co pamiętam, to jak podgrzejesz to się upłynni znowu, wstaw probówki do łaźni wodnej z wrzącą wodą i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 agar upłynnia się w temperaturze ponad 90 stopni i zestala koło 30. Można go upłynniać i zestalać po kilka razy. Jeśli chcesz przechowywać drożdże to nie musisz nic robić - zamiast posiać powierzchniowo na skosie, wbij ezę w pożywkę do samego dna, takie coś nazywa się słupek i można na tym przechowywać drożdże dłużej bo nie wysychają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Dzięki za podpowiedzi. Wiktor - pomysł ze 'słupkiem' wielce ciekawy i warty wypróbowania przy takich zaletach. + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 jak znajdę chwilę czasu to wrzucę zdjęcie jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Jeśli chcesz przechowywać drożdże to nie musisz nic robić - zamiast posiać powierzchniowo na skosie, wbij ezę w pożywkę do samego dna, takie coś nazywa się słupek i można na tym przechowywać drożdże dłużej bo nie wysychają. czy zamiast ezy można wbić igłę i wstrzyknąć trochę drożdży w pożywkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 możesz, ale pewnie wystarczy jak umoczysz igłę w zawiesinie drożdży i 2-3 razy wbijesz w probówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 przy tej metodzie probówkę też wypełniamy do 1/3 pojemności czy lepiej większa ilość wlać. Jeżeli chodzi o długość przechowywania drożdży obie metody są jednakowo skuteczne?. Jaka jest technika pobierania drożdży do startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Odświeżę wątek , dotarły do mnie 2 saszetki z płynnymi i teraz mam dylemat przed zaszczepieniem skosów "odpalić" saszetkę czy tez uśpionymi zaszczepić. Edytowane 1 Października 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 odpalić, chyba, że będziesz robił jakąś pożywkę "dedykowaną" pod "budzenie" drożdży, albo chociaż YPG. Poza tym obudzone szybciej skolonizują skos, mniejsze prawdopodobieństwo zmian/mutacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) YPG rozwiń proszę bo nie czaję co to oznacza. Już sobie sprawdziłem na google. Edytowane 2 Października 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 najprostsze wyjaśnienie Yeast Extract 1% (martwe drożdże), Pepton 1% (bulion wołowy), glukoza 2%, Agar 2% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się