Jump to content

Drożdże DANSTAR Nottingham

thobeta

Recommended Posts

Spotkałem sie w internecie sie z takim opisem przygotowania drożdzy Nottingham :

"Drożdże piwowarskie - uniwersalne.

Zostały wyizolowane ze szczepu NCYC 1245 i uważa się, że są oryginalnym szczepemWatney'a, poszukiwanym ze względu na właściwości osadów - bardzo dobrze się osadzają, kiedy brzeczka jest już osłabiona, ale gdy brzeczka zawiera zbyt dużo dekstryn słodowych - nie wytrącą osadu. Należądo grupy neutralnie aromatycznych, umożliwiając wykorzystanie naturalnie cech smakowo-zapachowych słodu. ZNakomite w przypadkach, kiedy dodawane są cukry proste. Mogą być stosowane do produkcji piwa typu lager.

Zalecane dawkowanie: 50g/hl

Sposób postępowania: rozpuścić drożdże w 10-krotnej ilości czystej chemicznie wody o temperaturze 40st.C i pozostawić na 15min. Po upływie tego czasu zamieszać i dodać do brzeczki. Jeżeli temperatura drożdży jest zbyt wysoka, należy ją obniżyć dodając stopniowo brzeczkę.

UWAGA: drożdże są bardzo wrażliwe na tlen, opakowanie jednostkowe należy otwierać bezpośrednio przed użyciem."

W związku z tym mam pytanie czy aby ta termperatura 40C nie jest zbyt wysoka ? Mam zamiar za kilka dni przygotowac wareczke opartą na tych drożdżach i własnie zaintrygował mnie taki opis

W związku z tym mam pytanie czy aby ta termperatura 40C nie jest zbyt wysoka ? Mam zamiar za kilka dni przygotowac wareczke opartą na tych drożdżach i własnie zaintrygował mnie taki opis

Na mój gust za wysoka, ja bym nie przekraczał 30*

Należądo grupy neutralnie aromatycznych, umożliwiając wykorzystanie naturalnie cech smakowo-zapachowych słodu. ZNakomite w przypadkach, kiedy dodawane są cukry proste. Mogą być stosowane do produkcji piwa typu lager.

No i wszystko jasne. Te drożdże używa browar EDI. Na termometrze fermentującej kadzi było coś około 33st C i się dziwiłem, że piwo EDIego nie ma kwiatowych posmaków.

Jeżeli fermentują w tak wysokiej temperaturze, więc chyba im ciepło nie szkodzi.

Nigdy nie używałam tych drożdży, więc nie wiem jakich efektów można oczekiwać.

A jeśli chodzi o przygotowanie drożdży to osobiście przeprowadziłabym tą czynność w temperaturze poniżej 30C.

• 8 months later...
Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy

Robię na tych drożdżach polskiego ale i mam problem z temp. fermentacji. Zadałem drożdże w 25°C. Po kilku godz. ładnie ruszyły i przeniosłem je do piwnicy 14-15°C, a w domu mam 20-22°C . Czy robić w piwnicy burzliwą, a w domu cichą? I jak wpłyną te temp. na smak przy tych drożdżach?

Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy

Robię na tych drożdżach polskiego ale i mam problem z temp. fermentacji. Zadałem drożdże w 25°C. Po kilku godz. ładnie ruszyły i przeniosłem je do piwnicy 14-15°C' date=' a w domu mam 20-22°C . Czy robić w piwnicy burzliwą, a w domu cichą? I jak wpłyną te temp. na smak przy tych drożdżach?[/quote']

Chyba na odwrót. Burzliwa w wyższej, cicha w niższej.

Co do tych drożdży, przy zacieraniu po brytyjsku w jednej temperaturze 66°C przez godzine, z przecinkiem. Do tego odpowiednim napowietrzeniu (bardzo intensywnym) i temperaturze fermentacji 18°C. Można się spodziewać, że piwo z 11°Blg odfermetune do 1.8°Blg. Takie wyniki otrzymywano w browarze.

Piwo na tych drożdżach wygrało konkurs Edinburgh Beer Festival 2007. Wystawiały się 23 browary z ponad 100 markami piwa.