thobeta Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Spotkałem sie w internecie sie z takim opisem przygotowania drożdzy Nottingham : "Drożdże piwowarskie - uniwersalne. Zostały wyizolowane ze szczepu NCYC 1245 i uważa się, że są oryginalnym szczepemWatney'a, poszukiwanym ze względu na właściwości osadów - bardzo dobrze się osadzają, kiedy brzeczka jest już osłabiona, ale gdy brzeczka zawiera zbyt dużo dekstryn słodowych - nie wytrącą osadu. Należądo grupy neutralnie aromatycznych, umożliwiając wykorzystanie naturalnie cech smakowo-zapachowych słodu. ZNakomite w przypadkach, kiedy dodawane są cukry proste. Mogą być stosowane do produkcji piwa typu lager. Zalecane dawkowanie: 50g/hl Sposób postępowania: rozpuścić drożdże w 10-krotnej ilości czystej chemicznie wody o temperaturze 40st.C i pozostawić na 15min. Po upływie tego czasu zamieszać i dodać do brzeczki. Jeżeli temperatura drożdży jest zbyt wysoka, należy ją obniżyć dodając stopniowo brzeczkę. UWAGA: drożdże są bardzo wrażliwe na tlen, opakowanie jednostkowe należy otwierać bezpośrednio przed użyciem." W związku z tym mam pytanie czy aby ta termperatura 40C nie jest zbyt wysoka ? Mam zamiar za kilka dni przygotowac wareczke opartą na tych drożdżach i własnie zaintrygował mnie taki opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 W związku z tym mam pytanie czy aby ta termperatura 40C nie jest zbyt wysoka ? Mam zamiar za kilka dni przygotowac wareczke opartą na tych drożdżach i własnie zaintrygował mnie taki opis Na mój gust za wysoka, ja bym nie przekraczał 30* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Należądo grupy neutralnie aromatycznych, umożliwiając wykorzystanie naturalnie cech smakowo-zapachowych słodu. ZNakomite w przypadkach, kiedy dodawane są cukry proste. Mogą być stosowane do produkcji piwa typu lager. No i wszystko jasne. Te drożdże używa browar EDI. Na termometrze fermentującej kadzi było coś około 33st C i się dziwiłem, że piwo EDIego nie ma kwiatowych posmaków. Jeżeli fermentują w tak wysokiej temperaturze, więc chyba im ciepło nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Browar Steven Steward uzywa takich samych drozdzy. Fermentuja piwo w temperaturze 18stC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 No własnie różne sa opinie. Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy. Ale dziwi mnie przygotowanie drozdzy bo w 40C to chyba wszystko pozabijasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Nigdy nie używałam tych drożdży, więc nie wiem jakich efektów można oczekiwać. A jeśli chodzi o przygotowanie drożdży to osobiście przeprowadziłabym tą czynność w temperaturze poniżej 30C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy Robię na tych drożdżach polskiego ale i mam problem z temp. fermentacji. Zadałem drożdże w 25°C. Po kilku godz. ładnie ruszyły i przeniosłem je do piwnicy 14-15°C, a w domu mam 20-22°C . Czy robić w piwnicy burzliwą, a w domu cichą? I jak wpłyną te temp. na smak przy tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Kupiem je by w lato zrobic pseudo Laggerka i zalecaja fermentacje tak do 18C a tyle mam w Piwnicy Robię na tych drożdżach polskiego ale i mam problem z temp. fermentacji. Zadałem drożdże w 25°C. Po kilku godz. ładnie ruszyły i przeniosłem je do piwnicy 14-15°C' date=' a w domu mam 20-22°C . Czy robić w piwnicy burzliwą, a w domu cichą? I jak wpłyną te temp. na smak przy tych drożdżach?[/quote'] Chyba na odwrót. Burzliwa w wyższej, cicha w niższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Co do tych drożdży, przy zacieraniu po brytyjsku w jednej temperaturze 66°C przez godzine, z przecinkiem. Do tego odpowiednim napowietrzeniu (bardzo intensywnym) i temperaturze fermentacji 18°C. Można się spodziewać, że piwo z 11°Blg odfermetune do 1.8°Blg. Takie wyniki otrzymywano w browarze. Piwo na tych drożdżach wygrało konkurs Edinburgh Beer Festival 2007. Wystawiały się 23 browary z ponad 100 markami piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się