crosis Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 No to cydrowanie poszło w piątek. Nie miałem czasu napisać, ale wyszły ciekawe kombinacje. I tak: Wiaderko #1 - 3l czystego soku jabłkowego - 13°Blg Wiaderko #2 - 3l jabłkowego + 0,3l pomarańczy - 12°Blg Wiaderko #3 - 3l jabłka + 125g cukru trzcinowego + cynamon i goździki - 18°Blg Wiaderko #4 - 4l jabłka + 0,4l jabłko-mięty + 125g cukru trzcinowego - 15°Blg Do wiaderek dołożyłem pokrojone na szóstki jabłka, do 4tego starte jabłko Wyszło trochę dużo cieczy w wiaderkach, więc zrobiłem piąte wiaderko, zlewek - po trochu z każdego, + litr z kartonika, goździki, cynamon, dosłodzone cukrem trzcinowym do 20°Blg Potem podzieliłem starter drożdżowy wg proporcji baniaków i wszystko poszło do piwnicy. Duży baniak: 25l jabłka i drożdzę bayanusy - 12°Blg Wczoraj robiłem pierwsze zlewki do sprawdzenia, wszystko pięknie fermentuje, bayanusy co prawda wolno, ale piwne drożdże szaleją. Smak genialny, nie mogę się doczekać butelkowania Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Trochę mnie tu nie było... z braku czasu nie robiłem ani puszek, ani nie zacierałem (choć do zacierania brakuje już tylko gara). Na szczęście praca się ustabilizowała, podróży mniej, jest czas, są środki. Na początek warka #5 - Ramen II. Pszeniczniak coopersa, tym razem na ekstrakcie Mistrza Sladka (jakoś nie kupiłem ekstraktu pszenicznego, ale nic to). 24l, 10BLG. Warka #6, jeszcze bez nazwy - Pilsner Coopersa - dolniak Generalnie w najbliższych 2 tygodniach kupuję gar, potem surowce i zaczynam zacieranie A co do cydrów: narobiłem się tego co niemiara. W przerwie w pisaniu koło 40 litrów. Mam trochę wniosków - można poczytać na: www.idepozapalki.pl Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Warka #7 - tadam! Pierwsza warka z własnym zacieraniem. Po roku zabawy z brewkitami powiedziałem dość Wittbier wg przepisu z centrum piwowarstwa. Drożdże Safbrew T-58. Wyszło książkowo. 9,5 BLG przed chmieleniem, potem szybkie chłodzenie (chłodnica sprawdziła się idealnie) i gotowe. Potem książkowe 20l 11,5BLG Nic tylko czekać na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Zuch chłopak! Ile gram kolendry dałeś? W jakiej formie? (zmielona, cała, rozgnieciona) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Cytat dosłowny: słód pilzneński 2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki owsiane 0,4 kg kolendra 15 g Curaçao 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Chmielenie wg instrukcji: lubelski 60 min curacao i kolendra (pognieciona) 10 min Wszystko chmieliłem w woreczku muślinowym. I to co czytałem o drożdżach Safbrew T-58 się sprawdza. Jedzą strasznie intensywnie, gaz uchodzi z rurki nie pojedynczymi porcjami, ale ciągłym salwami (pies się wścieka i obwarkuje fermentor, bo stoi niedaleko jego miski). Nie sprawdzałem jeszcze ile zjadły, bo skoro jedzą to i po co Ale jutro zerknę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) A propos innych warek. Kabestan, czyli Pilsner Coopersa butelkowałem na dwa sposoby - z użyciem cukierków do refermentacji Mistrza Sladka i zwykłego cukru. Wrażenia: - cukierki się nie sprawdziły. Piwo praktycznie nie jest nagazowane, za to dużo mocniej wyczuwalna jest goryczka i smak "ogólnosłodowy". Piwo nie ma środka, nie ma treści, brakuje mu czegoś. - cukier dla odmiany zachował się świetnie. Piwo pieni się bardzo ładnie, nagazowanie przyzwoite (choć niektóre pilsnery są bardziej gazowane), idealnie w moim typie. Od butelkowania trochę minęło, piwo stoi teraz w temperaturze pokojowej, może po prostu na cukierkach potrzebuje więcej czasu.... nie wiem. Ale raczej stosowałem je ostatni raz. Warka nr 6, Ramen bis to w sumie mniej udany pszeniczniak niż ten pierwszy, ale dam mu jeszcze czas... fermentowałem na ekstrakcie mistrza sładka (co ja sobie cholera myślałem) i tak: wyszedł klarowny (!) relatywnie słabo nagazowany typowo pszeniczne smaki i aromaty przykrywa niestety smak i zapach słodowy... To raczej moje ostatnie warki z brewkitów - zacieranie rządzi. Co prawda zajęło mi to 8 godzin ze sprzątaniem kuchni itd, ale było warto. Edytowane 12 Marca 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Warka #7 przy 3BLG poszła na cichą. Po długiej burzliwej, całe 12 dni. Ale cóż, bywa i tak. Co mnie przeraziło to to, że na powierzchni zobaczyłem coś, co przypominało pleśń. Takie pływające "wyspeki" mocno szarej substancji. Po bliższych oględzinach to był ten sam syf, który wypłukałem po chmieleniu z muślinowego worka. Trzymam kciuki za to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) No to poszło. Warka #7 (jeszcze bez nazwy) zabutelkowana przy 2,5°Blg do 38 butelek 0,5 z dodatkiem 4g cukru na butelkę. Teraz staram się zaplanować coś na kwiecień, tak dwie wareczki.... może coś prostego i klasycznego oraz jedno kombinowane... kto wie Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ha! Wczoraj była premiera warki #7. Nagazowanie ok, odrobinę zbyt mocny atak chmielowy, kolendra też mocno wyczuwalna. To akurat sądzę, że się uleży, bo to jeszcze dość młode piwo i tak też smakuje. Następne otwarcie podczas weekendu majowego. A tymczasem przyszła już przesyłka z surowcami na następne warki. I planuję tak: 1. Dunkelweizen, z receptury BA 2. Hefeweizen, też BA, 3. Grejpfrutowy pszeniczniak (chmielony Citrą i Centennialem), z dodatkiem skórki grejpfruta. 4. 6 zbóż, wg CP (kupiłem po 1kg słodów orkiszowego, żytniego i owsianego, więc tej warki pewnie będzie więcej). Przy moim warzeniu, czyli mniej więcej raz na dwa tygodnie, oraz podróżach po tygodniu w miesiącu następne zakupy będą w sierpniu. Ale i tak po tym, jakie efekty miałem na wicie jestem zachwycony zacieraniem i możliwościami Może dojdę do wprawy i w rozsądnym czasie uda mi się kiedyś uwarzyć więcej niż jedną warkę na raz... zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 No i uwarzyłem Dunkelweizen! Wara #8: pszeniczny 1,9 kg pilzneński 1,3 kg monachijski typ II 0,6 kg Carawheat 0,2kg pszeniczny czekoladowy 0,06 kg (0,05 normalnie, 0,01 w mash out) 14 l wody Zacieranie: 15' -> 44 C 10' -> 55 C 30' -> 64 C 20' -> 27 C negatywna próba skrobiowa mash out z dodatkiem filtrowanie z poniesionym wężykiem, potem dociśniętym. Mimo to zadziwiające efekty: koniec to ponad 13 BLG przy zadziwiająco dużej ilości - więcej nie weszłoby do gara Chmielenie: gotowanie 85' 15' - Lubelski 55' - Lubelski 80' - Lubelski wyszło mi 24l przy 12 BLG. Coś mi tu śmierdzi temperaturą albo skalowanie urządzeń pomiarowych - ale ogólnie piwo zapowiada się bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 wyszło mi 24l przy 12 BLG. Coś mi tu śmierdzi temperaturą albo skalowanie urządzeń pomiarowych - ale ogólnie piwo zapowiada się bardzo dobre. Po prostu świetna wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Może i tak, bo strasznie długo wysładzałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Tzn, jak długo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 2,5 godziny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jahro Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Cytat dosłowny: słód pilzneński 2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki owsiane 0,4 kg kolendra 15 g Curaçao 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Chmielenie wg instrukcji: lubelski 60 min curacao i kolendra (pognieciona) 10 min Wszystko chmieliłem w woreczku muślinowym. I to co czytałem o drożdżach Safbrew T-58 się sprawdza. Jedzą strasznie intensywnie, gaz uchodzi z rurki nie pojedynczymi porcjami, ale ciągłym salwami (pies się wścieka i obwarkuje fermentor, bo stoi niedaleko jego miski). Nie sprawdzałem jeszcze ile zjadły, bo skoro jedzą to i po co Ale jutro zerknę. Cześć, Wiem że odgrzewany temat, ale dla mnie nowość... Pamietasz może czy i jak kleikowałeś przenicę? ... czy można kleikować w garze w którym zacierasz i po prostu po skleikowaniu dodać resztę wody, podgrzać i dodać słód. W jakiej ilości wody zacierałeś i ile mniej więcej zużyłeś do wysładzania? (czy wysładzanie np. do 2blg?) Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Generalnie to faktycznie, odgrzane. Zacierałem bez kleikowania, bo pszenica kleikuje się w około 50ciu stopniach. Ale to nie jest chyba też idealna metoda, wszystkie późniejsze wity kleikowałem już normalnie. Poszukaj zapisków rockowego browaru domowego d-moll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się