kfas666 Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Czy ktoś może kojarzy jakie drożdże są dołączane do zestawu coopersa European Lager ? Coelian pisał, że są to drożdże dolnej fermentacji, ale może ktoś wie dokładnie w jakim przedziale temperatur powinna przechodzić fermentacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Czy ktoś może kojarzy jakie drożdże są dołączane do zestawu coopersa European Lager ? Coelian pisał, że są to drożdże dolnej fermentacji, ale może ktoś wie dokładnie w jakim przedziale temperatur powinna przechodzić fermentacja ? Jest receptura na oficjalnej stronie: Coopers.com.au / Brewers Guild / How to brew / lager / Green Neck Lager Użyty jest tam European Lager, fermentacja zalecana w temp. 15C. Piszą wyraźnie, że to drożdże lagerowe. Zestawu European Lager akurat nie nastawiałem, ale fermentowałem Heritage Lagera w 12C i Pilsenera w 11C - fermentacja w tej temp.się przedłuża ponad 2 tygodnie ale po rurce widać, że idzie, tylko powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) EDME - Traditional Mild Surowiec do fermentacji: 500g suchego ekstraktu słodowego Muntons + 300g glukozy Surowiec do refermentacji: ok. 65g dropsów fermentacyjnych Mistr Sladek na warkę. Fermentacja: Górna - Safale S-04, 10.09.2011 - 27.09.2011 Smak: Odrobina karmelu, lekko słodkawy finisz. Zapach: odrobina karmelowo/brew-kitowego zapachu. Piana: błyskawicznie znikająca. Kolor: Pod mocne światło ciemny rubin, . Nagazowanie: średnie Całokształt: Nic bardzo szczególnego. Piwo dobre na wieczorne posiedzenie przy komputerze czy TV. Lekkie i łagodne. Bez jakiś wielkich wad ale tez bez rewelacji. Całkiem przyjemne w odbiorze (ciekawa ta słodycz w finiszu) piwo na zakończenie męczącego dnia. EDIT: W miarę ogrzewania piwa smak jego łagodnie. Wyczuwam coś jak bardzo delikatną słodowość z odrobiną orzecha (?). Potwierdzam jeszcze raz: miłe i przyjemne piwo na wieczór. Edytowane 20 Marca 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Moje doświadczenia z Coopers Stout (original) Wersja 1. mocne Skład: 1,7 Brewkit + 1,5 kg ciemny ekstrakt słodowy Coopers + 1 kg cukier + 0,3 glukoza, nastaw 20L. Fermentacja: Drożdże z zestawu, temp 18C, burzliwa 9 dni, cicha 13 dni, FG 4 Blg Refermentacja 8g/1L Coopers Brew Ehnancer 2 (nagazowało się dopiero po 2 tygodniach) Ocena: Oleiste, czarne, słodowe, średnio gorzkie, średnio palone, rozgrzewające. Coś jak Foreign Extra Stout. Bardzo smaczne. Byłem mocno zdziwiony rezultatem, ponieważ powinno wyść gorzkie i mocno palone (ciemny ekstrakt+brewkit 710 IBU wg Coopers). Prawdopodobnie smak gorzki i palony został przykryty przez słodową treściwość i wysoki alkohol. Wersja 2. wytrawne Skład: 1,7 Brewkit + 1,5 kg ciemny ekstrakt słodowy Coopers + 0,4 kg Coopers Brew Ehnancer 2 + 0,3 glukoza, nastaw 22,5L. 13 Blg Fermentacja: Drożdże z zestawu, temp 18C, burzliwa 7 dni, cicha 9 dni, FG 4Blg Refermentacja 8g/1L Glukoza FG 4,5 Blg Ocena: wytrawne, bardzo gorzkie, bardzo palone, brak aromatu. Dla mnie zbyt gorzkie/palone - nieprzyjemne w smaku. Po tych doświadczeniach przeszedłem na Coopers Irish Stout (560 IBU wg Coopers, łagodniejszy, aromat kawowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Warto zapoznać się z ocenami brewkitów na: http://www.hbkitreviews.com/ Głownie piszą tam koledzy z Australii więc trzeba brać poprawkę na ich gusta. Są też ratingi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Coopers Brewmaster Selection Irish Stout Zacząłem stosować ten brew kit jako bazę do różnych wersji stoutów (10,12,14,16,18) testując różne konfiguracje i dodatki. Blg 10 (próba klonu guinness draught) Skład: 1,7kg brew kit + 1kg BA+ (mieszanka słód+glukoza). Nastaw 23L. Fermentacja: Drożdże z zestawu, temp. 21C (wysoka piana!), burzliwa 8 dni,całość do KEG+refermentacja 120g muscovado,FG Blg3,0. Ocena: Lekki wytrawny sout, dobrze gaszący pragnienie, aromat kawy ledwo wyczuwalny, gorycz i palone smaki w normie. Smaczne. Blg 11,5 Skład: 1,7kg brew kit + 1,2kg BA+ +0,2kg muscovado. Nastaw 23L. Fermentacja: Drożdże z zestawu, temp. 18C ,burzliwa 13 dni,całość do KEG+refermentacja muscovado 4g/L. FG Blg 3,5. Ocena: wytrawny sout, dobrze gaszący pragnienie, aromat kawy i muscovado wyczuwalny, gorycz i palone smaki w normie. Smaczne. Blg 16 Skład: 1,7kg brew kit + 1kg LDME(suchy ekstrakt słodowy jasny) +1kg BA+ +muscovado-0,3kg. Nastaw 22L. Fermentacja: Gervin London Ale + Coopers IS, temp. 18C ,burzliwa 10 dni, cicha 8 dni+refermentacja demerara 5g/L. FG Blg 4,0. Ocena: półwytrawny sout, rozgrzewający, aromat kawy i muscovado wyczuwalny, gorycz i palone smaki w normie. Bardzo smaczny. Znacznie lepszy po 2 miesiącach od rozlewu (ułożony smak i aromat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) Muntons - Nut Brown Ale Surowiec do fermentacji: 500g suchego ekstraktu słodowego Muntons + 300g glukozy Surowiec do refermentacji: 200g suchego ekstraktu słodowego Fermentacja: Górna - drożdże z zestawu / fermentacja: 17.09.2010 do 01.10.2010 Smak: Lekka słodowość, delikatny orzech gdzieś w tle. Zapach: bardzo delikatny karmel Piana: drobna, szybko się redukuje do kożuszka. Kolor: ciemne Nagazowanie: średnie/słabe. Całokształt: Bardzo delikatne i lekkie piwo. Odrobinę miałem wrażenie, że jest sycące. Bardzo przyjemne w piciu piwo. Miły smak z aromatem orzechowym. Z racji, że piwo jest już "wiekowe" absolutnie zaniknęły wszelkie brew-kitowe absmaki. Polecam gorąco. -- Piwo przygotowane z zestawu Muntons Nut Brown Ale wygrało kategorię Brown Ale - Mild podczas KPD w Żywcu w 2009r. -- Edytowane 25 Marca 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) Coopers International Series English Bitter Surowiec do fermentacji: 500g suchego ekstraktu słodowego Muntons Surowiec do refermentacji: dropsy fermentacyjne Mistr Sladek Fermentacja: Górna - drożdże z zestawu / fermentacja: 22.06.2010 do 29.06.2010 Smak: Wodnisty - lekka i przyjemna goryczka, lekka słodowość. Zapach: lekko słodowy. Piana: drobna, szybko się redukuje i znika. Kolor: miedziane, lekko mgliste pomimo pozostawienia w butelce całego osadu (czy zawinił brak cichej?). Nagazowanie: średnie/słabe. Kiedyś zbyt wielkie teraz się unormowało/zmniejszyło (!?). Całokształt: Piję piwo już bardzo wiekowe. Kiedyś zostało bardzo pozytywnie ocenione przez obdarowanych nim piwowarów. Piwo to "fajnie" się pije. Jeśłi ktoś lubi goryczkowe piwa to jest to dobry wybór dla niego. Słodowość i goryczka w finiszu utrzymująca sie w ustach przez jeszcze jakiś czas to miłe wrażenia jakie mam pijąc to piwo. Jest ono jednym z najlepszych produktów Coopersa (ale to też zależy od osobistych preferencji i gustów). Edytowane 25 Marca 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Milestone Black Pearl 3,0kg, Nastaw: 23L, 14,0 Blg Skład: Brew kit 3kg + surowiec do fermentacji BA+(mieszanka słodu i glukozy) 1kg Fermentacja: drożdże Gerwin London Ale (brew kit), temp.21C, burzliwa 15 dni i rozlew przy Blg 4,5 bez refermentacji (nagazowanie ok. po 3tyg) Ocena Smak: Bardzo smaczny od początku, aromatyczny - nuty kawowe, goryczka średnia, nienachalna Aromat: Aromatyczny - nuty kawowe Widok: bardzo ciemny, niemal nieprzejrzysty Uwagi: Zestaw 3,0kg wystarcza do uwarzenia 22-23L piwa 4,5% bez żadnych dodatków, ja zdecydowałem się na wersję mocniejszą 14Blg Dużo lepszy od Coopersa - mój najlepszy stout z brew kita. Obecnie moze być problem z dostępnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Geordie Winter Warmer przygotowanie : 1kg cukru + 20L wody z górskiego zródełka w lesie fermentacja : tylko burzliwa , temperatura termometru naklejonego na fermentorze 21- 24 C przez 7 dni, odfermentowało do 2Blg, drożdze standardowe górnej fermentacji dawane przez producenta refermentacja : cukier odbutelkowanie : po 13 dniach Wyszło mnie EBC z przedziału 46-100 ( blizej 46 zniżeli 100 ) , wyczywalna goryczka chmielu , kwaskowe w smaku blisko Bttera . Piana klasyczna " na 3 palce " Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Geordie Bitter przygotowanie : 1kg cukru + 20L wody z górskiego zródełka w lesie fermentacja : tylko burzliwa , temperatura termometru naklejonego na fermentorze 19-21 C przez 8 dni, odfermentowało do 2Blg, drożdze standardowe górnej fermentacji dawane przez producenta refermentacja : cukier odbutelkowanie : po 17 dniach Smak , kolor Bittera Geordie jak od Coopersa - różnicy nie czuję i nie widzę. Nagazowanie , i piana idealna. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Zrobiłem dopiero 10 warek, brewkity idą w odstawkę, od teraz wyłącznie zacieram. Ale powyższe przykłady byłyby bardziej pomocne dla początkujących gdyby wszystkie zawierały w opisie ilość nastawu (niektóre mają, co się chwali). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zrobiłem dopiero 10 warek, brewkity idą w odstawkę, od teraz wyłącznie zacieram. Ale powyższe przykłady byłyby bardziej pomocne dla początkujących gdyby wszystkie zawierały w opisie ilość nastawu (niektóre mają, co się chwali). Nastaw jak w instrukcji przygotowania dołączonej do każdego zestawu przez producenta. Zwykle było to 20 litrów. A opis o zabijaniu komórek nerwowych... bombowy !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Właśnie chodzi o te "Zwykle było to 20 litrów". Mój pierwszy (i jedyny) brewkit miał w recepturze zalecane 23 litry, zrobiłem 18,5 litra i nie żałuję. Gdybym zrobił zgodnie z zaleceniem wyszedłby cienkusz.. Dlatego dla początkujących najistotniejsza jest informacja o rzeczywistej wydajności danej receptury, oszczędzi to błędów i rozczarowań. Wiem wiem, każdy musi swoje błędy popełnić, ale im mniej tym lepiej (smaczniej) Edytowane 21 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) "coopersa" nie robiłem jeszcze, ale inne puszki owszem: ODŚWIEŻAMY PUSZKI: L a g e r B r e w m a k e r E s s e n t i a l K i t s Ilość: 20 litrów (zagotowane tylko 3 litry, reszta to KRANÓWA-u mnie kranówa przyzwoita) Surowiec do fermentacji: cukier-kilo dwadzieścia Surowiec do refermentacji: cukier-wg miarki Fermentacja: Górna - drożdże z zestawu / fermentacja: 9 dni burzliwej i do butelek Degustacja: 7 dni po zabutelkowaniu Smak: lekki, goryczkowe i słodkawe zarazem Zapach: PIWNY Piana: przyzwoita, nie trwała Kolor: słomkowo-bursztynowy, bez osadu Nagazowanie: BARDZO DOBRE Całokształt: jasne, lekkie, obiadowe i na wieczór, dla początkujących nic więcej nie trzeba_ ps. butelki PET (20x1 litr dokładnie wypłukane zaraz po wypiciu, suszone dobę i zakręcone) przed rozlewem bez PIRO itp. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez gaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Surowiec do fermentacji: cukier-kilo dwadzieścia przy takim dodatku cukru rewelacji nie należy się spodziewać, ale to dopiero początki życzę powodzenia w dalszym warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Piwo Domowe Pszeniczne WES 1.7kg robiłem to piwko wg instrukcji i wyszło zbyt treściwe, z mocnymi posmakami drożdżowymi i zbyt ciemne jak na pszeniczne, które znałem, więc tym razem je złagodziłem, użyłem 1 puszki na 20 litrów (zamiast 2 puszek na 24 litry) i jestem bardzo zadowolony, piwko wyszło lżejsze, jaśniejsze, orzeźwiające dzięki dużemu nagazowaniu, zdjęcie robione przy sztucznym świetle. Ilość: 20 litrów (zagotowane tylko 3 litry, reszta to KRANÓWA-u mnie kranówa przyzwoita) Surowiec do fermentacji: cukier-kilo dwadzieścia Surowiec do refermentacji: cukier-wg miarki Fermentacja: Górna - drożdże WB-06 / temperatura: w górnych granicach, 22-24 stopnie / fermentacja: 9 dni burzliwej i do butelek Degustacja: 5 dni po zabutelkowaniu Smak: lekki, goryczkowe i słodkawe zarazem, trochę "owocowe" Zapach: PIWNY, słodkawy Piana: obfita, nie trwała Kolor: bursztynowy mętny, bez osadu, drożdże w zbitej masie siedzą na dnie Nagazowanie: BARDZO DOBRE Całokształt: jasne, lekkie, obiadowe i na wieczór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Albo inne światło, albo mało mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Albo inne światło, albo mało mętne. To ekstrakt z cukrem, od czego ma być mętne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 dziś przyszło do mnie takie coś, więc za jakiś czas i to opiszemy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Albo inne światło, albo mało mętne. To ekstrakt z cukrem, od czego ma być mętne? jest mętne bo trochę drożdży jeszcze pływa i pracuje jednak, (w końcu to bardzo młode piwko), piwko było schłodzone no i brak światła dziennego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Do anteksa: Od tego, że to pszeniczne do diabła! Kolega nie robił Kristallweizen, tylko zwykłe normalne, ze zdjęcia wynika że to wcale nie pszeniczne, albo nie aż tak. Może przez schłodzenie tak wyszło. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 ej, mógłbym je zmętnić bardziej, przez wzruszenie osadu drożdżowego, ale tego nie uczyniłem, robione wg instrukcji też nie było prawdziwie mętne, tylko ciemne i przejrzyste, tak czy siak i tak jest lepsze od "pszeniczniaka" z AMBERA_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Do anteksa: Od tego, że to pszeniczne do diabła! Kolega nie robił Kristallweizen, tylko zwykłe normalne, ze zdjęcia wynika że to wcale nie pszeniczne, albo nie aż tak. Może przez schłodzenie tak wyszło. Jasne, ekstrakt robiony z 4 przerwami i dekokcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 To, co to za pszeniczne? Nie chodzi mi o wzruszenie osadu, etc, ale o prawdziwie mętne piwo. W smaku na pewno lepsze, ale chodzi o efekt wizualny i estetyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się