Jump to content

Brew kit / nachmielony ekstrakt - gatunki i smak, porównanie.


domowepiwko.pl

Recommended Posts

Witam

Zachęcam wszystkich do podzielenia się informacjami jakie piwo robili przy użyciu koncentratów Coopers`a i jakie mają wrażenia smakowe, ewentualnie z jakimi problemami się spotkali.

Jeżeli ktoś eksperymentował ze smakiem dodając jakiejś przyprawy, to proszę się podzielić.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli mam być szczery to zaczynałem od coopersów, potem zrobiłem z 5 Black Rock'ów (które dalej sobie leżakują) i zacząłem przygodę z zacieraniem. Moje opinie coopers real ale było przyzwoite w smaku, dark ale jakieś takie wytrawne black rocki smakowały prawie tak samo bez znaczenia draught czy lager lub ipa. A potem spróbowałem pierwszego piwa zacieranego i nie mogę jakoś się już zmusić do picia piwa z puchy. Ostatnio odkryłem do czego się takie piwa nadają idealnie - podlewanie mięsa na grilu :beer: (Zaznaczam że robiłem puchy na cukrze i być może dlatego takie kiepskie były)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Coopers Original Series LAGER

Lager-Small-TIF.jpg

Surowiec do fermentacji: 1kg - Cukier piwowarski Youngs;

Surowiec do refermentacji; dropsy fermentacyjne Mistr Sladek

Fermentacja: Górna - drożdże Coopers z zestawu / fermentowane ok tydzień burzliwej i ok. tydzień cichej - 22.05.2010 do 08.06.2010

Smak: delikatna goryczka i aromat chmielu (jakby bardziej wyczuwalne w pierwszych łykach zimnego piwa), lekkie nuty kwiatowe.

Zapach: trudny do jednoznacznego określenia, początkowo delikatny chmiel. Lekkie kwiatowe nuty.

Piana: słaba, nietrwała z dużymi pęcherzykami. Po minucie zredukowała się do minimalnego kożuszka przy ściankach.

Kolor: złoty, dosyć klarowny.

Nagazowanie: średnie/słabe.

Całokształt: Miał być LAGER a wyszło lekkie ale, ale jak na debiut piwowarski to całkiem udane piwo.

Początkowo mocno zaznaczone aromaty "ejlowe" i kwaskowatość (z początku mocny posmak soku z kwaśnych jabłek) z czasem się wycofały.

Nie jest to idealne jasne piwo - ale wypijam je bez przymusu i obrzydzenia ;)

Zdecydowanie smak zyskuje gdy się je pije długo wyleżakowane i schłodzone jak Lager. :rolleyes:

Takie lekkie jasne piwo do posiedzenia przy kompie czy do wypicia po koszeniu działki - w sam raz.

post-1298-0-27359700-1325189752_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Coopers International Series European Lager

European-lager-150x150.jpg

Surowiec do fermentacji: Coopers Brew Enchancer 2 (glukoza, maltodekstryny, suchy ekstrakt słodowy)

Surowiec do refermentacji; suchy ekstrakt słodowy (było mocno przegazowane, dwa razy upuszczałem gaz z butelek - uwaga na kalkulatory!)

Fermentacja: Dolna ok 10/11°C - drożdże Saflager W-34/70 - fermentowane ok dwa tyg. burzliwej i ok. dwa tyg. cichej - 05.12.2010 do 03.01.2011

Smak: goryczka chmielowa i aromat chmielu, cytrusy, akcenty słodowe.

Zapach: chmielowy/cytrusy (chmiel Pride of Ringwood), lekko słodowy

Piana: delikatna, ładna, złamana biel, dosyć trwała - pozostawia ślady na szkle.

Kolor: ciemniejsze złoto / wpada w delikatny bursztyn.

Nagazowanie: wysokie/średnie

Całokształt: ładna goryczka i fantastyczny aromat chmielowy z cytrusami, dobra piana. Piwo o dosyć zdecydowanym profilu smakowym.

Drożdże załączone do zestawu to też drożdże dolnej fermentacji, jednak ja zastosowałem Saflagery.

Kilkumiesięczne piwo ładnie dojrzało - będzie w sam raz na lato.

Choć goryczka jest specyficzna i wyczuć można, że to piwo z brew kita to jednak jest godne polecenia.

Moje ulubione, fantastyczny aromat australijskiego chmielu... Mmmmm.... ;)

post-1298-0-57316700-1326998110_thumb.jpg

post-1298-0-76223600-1332271007_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Coopers Brewmaster Selection Pilsener

Pilsner.gif

Surowiec do fermentacji: 1,5kg ekstrakt słodowy jasny (syrop) Muntons

Surowiec do refermentacji; suchy ekstrakt słodowy (było przegazowane, wiele razy upuszczałem gaz z butelek - uwaga na kalkulatory!)

Fermentacja: Dolna ok 10/11°C - drożdże Saflager W-34/70 - fermentowane ok dwa tyg. burzliwej i ok. dwa tyg. cichej - 10.01.2011 do 10.02.2011

Smak: dominuje aromat chmielowy, przyjemna i delikatna goryczka.

Zapach: delikatny chmielowy

Piana: delikatna, szybko znika, pozostaje szczątkowy kożuszek i pierścień

Kolor: złotawy

Nagazowanie: średnie/niskie

Całokształt: Bardzo przyjemne w odbiorze piwo, w stosunku do European Lager wygładzone i delikatniejsze w smaku. Minimalne absmaki brew-kitowe. Wypiłem z ogromną przyjemnością i tylko szkoda, że to była butelka 0,33

Sam jestem zaskoczony :smilies:

 

EDIT: wczoraj otworzyłem butelkę z mocniej nagazowanym piwem. Piana śliczna, dobrze się utrzymująca i pozostawiająca okręgi na szkle :okey:Rewelacja...

post-1298-0-66116900-1326998086_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Coopers Brewmaster Selection Wheat Beer

CoopersWheat-th.jpg

 

Surowiec do fermentacji: 500g suchego ekstraktu pszenicznego Muntons + 300 gramów glukozy

Surowiec do refermentacji: dropsy Mistr Sladek

Fermentacja: górna, Safbrew WB-06 - fermentowane od 08.06.2010 do 15.06.2010

 

Całokształt: Ciężko ocenić mi to piwo. Piłem je ostatni raz kilka miesięcy temu... Było dobre, rześkie... bardzo klarowne (do czasu wlania osadu :) )

znajomi dali takie opinie:"Dobre, lepsze nawet niż Paulaner", "Smakuje jak Paulaner" - oczywiście nie byli to piwoznawcy czy wytrawni piwosze ale pijali w życiu różne piwa nie ograniczając się tylko do oferty koncernów. Użyte drożdże nadały fantastycznych pszenicznych (kwiatowo-owocowych) posmaków. Nagazowanie wg mnie doskonałe, piana rewelacyjna.... bujna i niezniszczalna... za każdym łykiem pozostawiała kręgi na szkle.

Eksperyment z drożdżami był ciekawy... lecz jednak piwu brakowało treściwości i... pszenicy (pomimo zastosowania ekstraktu pszenicznego).

Jednak każdemu (nie wliczając w to doświadczonych piwowarów) smakowało.

Rześkie i lekkie piwo na lato... i te posmaki banana z gożdzikiem... żaden koncerniak ze sklepu tego nie potrafi... ;)

post-1298-0-40380800-1326998141_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Coopers Thomas Coopers Selection Australian Bitter

dscn1711a150.jpg

Surowiec do fermentacji: 1,5kg ekstrakt słodowy jasny (syrop) Coopers

Surowiec do refermentacji; suchy ekstrakt słodowy

Fermentacja: Dolna ok 10/11°C - drożdże Saflager W-34/70 - fermentowane ok dwa tyg. burzliwej i ok. dwa tyg. cichej - 18.02.2011 do 22.03.2011

Smak: delikatnie słodowy, aromat chmielu, miła i długo pozostająca goryczka

Zapach: słodowy, delikatny chmiel

Piana: delikatna, pozostawia ślady na szkle

Kolor: ciemno złotawy, bardzo klarowne

Nagazowanie: średnie/wysokie (przegazowanie - uwaga na kalkulatory! upuszczałem gaz kilka razy)

Całokształt: Jedno z moich ulubionych (obok European Lager) piw Coopersa. Piję je zawsze z ogromną przyjemnością. Australian Bitter to właściwie mocniej chmielony Lager. Miła i w miarę intensywna goryczka, miły aromat chmielowo słodowy. Byłem trochę zaskoczony wyczuwając w tym piwie lekką "oleistość" którą wcześniej odnalazłem w American IPA browaru PINTA. Piwo smaczne. Mogę szczerze polecić.

 

EDIT: po ocenie innych piw z ekstraktów chmielonych (mojego browaru i otrzymanych od innych piwowarów) dokonam małego podsumowania. Wszystkie piwa ocenię punktowo (w skali 1-6 / gwiazdkami lub punktami).

 

 

EDIT 26 sierpień 2011:

Piwo Australian Bitter ocenione w Kanadzie na CraigTUBE

[media]

[/media]

 

"This Beer is, honestly, better than some of the Canadian Ontario craft beers". Craig Farraway

post-1298-0-37357600-1326998162_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
"Excellent work' date=' my friend!" Jak Ty mu to piwko wysłałeś?[/quote']

Ale heca :) Chwal się Coelian :)

Ja się nie chwalę :) (EDIT: no - może troszeczkę)

Tylko rzetelnie staram się pisać oceny brew-kitów :cool2:

A jak są inne dostepne taste-testy... to je linkuję

;)

 

Wkrótce następne oceny piw.... ;)

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Coopers Original Series Dark Ale

Coopers-Dark-Ale-150x150.jpg

 

Surowiec do fermentacji: 1,5 kg ekstrakt w syropie ciemny Coopers

Surowiec do refermentacji: 180 g glukozy

Fermentacja: górna - drożdże Coopers z zestawu zadane w 25°C - fermentowane: 15 dni burzliwej 20.12.2010 - 04.01.2011

Smak: lekkie toffi, odrobina kawy, bardzo palony. Słodu i chmielu się nie doszukałem. Z upływem czasu (ogrzewanie piwa w szklance) toffi gdzieś ucieka...

Zapach: lekko kawowy

Piana: beżowa, błyskawicznie redukuje się do szczątkowego pierścienia przy szkle

Kolor: czarny

Nagazowanie: niskie

Całokształt: Pomimo zastosowania 1,5kg ekstraktu w syropie piwo ma charakterystyczny posmak puszki. Prawdopodobnie za sprawą ekstraktu ciemnego otrzymujemy raczej dość wytrawne, ciemne piwo o bardzo palonym posmaku z akcentami kawowymi i profilu smakowym podobnym do Irish Stout tego producenta.

 

EDIT. Wkradły się błędy w opisie - już poprawione.

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam szanowne grono Piwowarów

 

Proszę o pomoc dla grzesznika, który przez wiele lat wspierał bezmyślnie browary :) W końcu jednak dojrzał do decyzji aby nawarzyć sobie własnego piwa :beer:

Na początku jest chaos, i zapewne wszyscy przez ten etap przechodzili, więc liczę na waszą wyrozumiałość.

Ale do konkretów. Zakupiłem puchę ekstraktu Coopers Real Ale z kompletnym osprzętem. Cały proces przygotowania, fermentacji i refermentacji powiedzmy, że jest mi znany (w mniejszym lub jeszcze w mniejszym stopniu):) Jednak nie wiem za bardzo jaki słód niechmielony wybrać w zamian za cukier lub glukozę. Wiele osób wypowiada się negatywnie na temat cukru i jego pochodnych. Poradźcie jaki słód dobrać do tego Coopersa i w jakiej ilości należy go dodać do pierwszej fermentacji. Mój zestaw zawiera pojemnik na 30 litrów.

W sklepie internetowym jest dostępny np. Ekstrakt słodowy Spraymalt Light Muntons. Czy można zmieszać go z Real Ale?

Piszą, że 1kg ekstraktu zastępuje 1kg cukru. Czy ta ilość słodu wystarczy na litraż mojego fermentora? Oczywista chodzi o zadawalającą procentowość złotego napoju.

I ostatnie pytanie, czy mogę użyć tego słodu do refermentacji po zalaniu butelek?

 

Z góry dzięki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

Coopers Thomas Coopers Selection IPA

CoopersIPA-th.jpg

 

Surowiec do fermentacji: ekstrakt słodowy WES 1,7kg bursztynowy

DODATKOWE CHMIELENIE: Chmiel Lubelski 10-12g

Surowiec do refermentacji: Glukoza 200g

Fermentacja: górna - drożdże Coopers z zestawu - Drożdże zadane w temp. 26°C, fermentowane od 25.05.2011 ; butelkowane 04.06.2011

Smak: Słodowość bardzo delikatna, lekki posmak "ciasteczkowy" (?) w tle. Przyjemna goryczka utrzymująca się tez w finiszu.

Zapach: żaden (?!). Echa chmielu....

Piana: Przepiękna, kremowa. Długo się utrzymująca. Po czasie redukuje się do kożuszka/pierścienia.

Kolor: Ciemny bursztyn / miedź. Bardzo klarowne.

Nagazowanie: średnie (w sam raz)

Całokształt: Byłem ciekaw jak będzie smakowało to piwo. Czekało długo na swoją kolejkę i... pozytywnie (nawet bardzo) zaskoczyło.

Jest przede wszystkim treściwe i sycące. Wyczuć wyraźnie dodatkowe chmielenie. Nie jest to może "oleistość" ale czuć zdecydowanie i przyjemnie chmiel. Lekka wytrawność dodaje "klasy" temu piwu. Prostym sposobem przeprowadzono bardzo udany tuning brew-kita. Otrzymane piwo jest bardzo przyjemne w odbiorze i bardziej niż zadowalające smakowo - dystansuje wszystkie "patenty" koncernów piwowarskich (tak zwanych - oczywiście).

 

Chmielenie:

[media=]

[/media] Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wszystkie Coopers:

Warki po 20-21 Litrów.

 

Lager + 1kg cukru.

Wyszedł szampan, po pół roku, zapachy szampańskie znikły - pojawił się ładny piwny zapaszek. W smaku bardzo winne. to wszystko wina cukru ... mimo wszystko piwo bez tego nie ma nic swojego, co by można o nim napisać.

 

IPA + 0,5 kg glukozy + 1,7 ekstraktu jasnego Biowin + 0,5 ekstraktu suchego sladka.

Bardzo dobre, fajnie chmielone piwo. Wytrawne z ładnym zapachem i smakami chmieli angielskich. Mocno goryczkowe. W moim wykonaniu wyszło dość mocne i ekstraktywne. Z instrukcji dołączonej do puszki wyszedł by sikacz 10 blg (ale to się tyczy wszystkich piw puszkowych)

 

English Bitter + ekstrakt słodowy.

Bardzo smaczny Bitter. Dobrze dać mniej cukru do refermentacji, żeby celować wa mniejsze nagazowanie właściwe dla Bittera (ja dałem 4g/L i jest super).

 

Traditional Draught + ekstrakt

Smaczny dolniak, Lekki, bursztynowy, o zbalansowanym i ożywczym smaku.

W zestawie drożdże dolnej fermentacji mój fermentował w temp. 12-13 stopni.

Real Ale + ekstrakt

Dobre, goryczkowe piwo. Przy tej goryczce brakuje mi aromatów Chmielowych. Ta goryczka jest mało chmielowa. Dobre piwo na lato.

 

Mój całkiem udany eksperyment:

Real Ale + 3,4 kg ekstraktu ciemnego Biowin + 1 kg ekstraktu suchego Sladka + 0,5 kg glukozy. Drożdże z zestawu dały temu rade do 3 blg!

Na cichej pół hoop aroma tab i kilka szyszek lubelskiego.

Wyszedł ciemny, mocny porter angielski... mi bardzo smakuje.

 

Pilsener. + 1,7 jasnego ekstraktu Biowin.

Cienki, bardzo cienki Pilsner, mało chmielu, mało goryczki, mało substancji piwnej... wszystkiego mało. Może jak bym zrobił z puszki 10 L to by miało jakiś smak. Tak, to lekko żółtawa woda mineralna przypominająca piwo.

Tu też drożdż dolnej fermentacji.

Edited by H.M.
Link to comment
Share on other sites

European Lager + ekstrakt suchy + hoop aroma tab na cichej.

Zdecydowanie lepszy lager niż Pilsener. Spora ładna piana, niewielka, ale wyraźna goryczka, ładny chmielowy zapach. Mało treściwe, "oranżadowe" piwo do popijania w upalne dni od rana do wieczora.

Link to comment
Share on other sites

Muntons CONNOISSEURS Bock Beer

Muntons%20Bock.jpg

Surowiec do fermentacji: 1kg suchego ekstraktu słodowego Muntons, warka 18 litrów (przepis BrowAmatora)

Surowiec do refermentacji: dropsy Mistr Sladek

Fermentacja: górna, drożdże z zestawu. zadane: 19.08.2010, rozlew: 25.08.2010

Smak: lekko wygrzewające, delikatny alkohol. Nawet treściwe. Bardzo lekkie nuty toffi i karmelowe.

Zapach: lekko słodowy, trochę toffi i karmelu.

Piana: drobna, gęsta, długo się utrzymuje, potem redukuje się do kożuszka pozostającego do końca.

Kolor: ciemna miedź, coś jak rubinowy

Nagazowanie: średnie/wysokie

Całokształt: Piwo dzięki rozrobieniu w 18 litrach zyskało na ABV :smilies: i trochę na treściwości. Odleżało swoje w butelce i charakterystyczny dla Muntonsa posmak "puszkowy" prawie całkowicie zniknął. W smaku nie dogoni choćby Ambera, trudno się doszukać w nim palety intensywnych smaków ale nie jest złym piwem. Wypijam je bez przymusu i zniechęcenia choć bez jakiegoś wielkiego entuzjazmu. Jest to całkiem przyjemne piwo na zimowe wieczory przy kominku czy komputerze.

Obdarowani nim dwaj koledzy (po Żywieckiej Birofilii entuzjaści Koźlaków) pozytywnie je ocenili. Więc piwo choć nie jest rewelacją wychodzi na plus.

 

EDIT: Długie leżakowanie działa cuda. Na początku pamiętam, że ten Koźlak był jakoś "ostry" w smaku. A poszczególne smaczki było odczuwalne jakby "oddzielnie". Teraz piwo jest bardziej łagodne a smaczki i alkohol zharmonizowały się i jakby "stopiły" ze sobą. Jeszcze raz podkreślam, że jest to piwo obarczone wieloma ograniczeniami jakie niesie brew-kit ale jak na "konserwę" jest na prawdę dobre.

post-1298-0-88513800-1326998206_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Coopers Mexican Carveza

 

 

cooperscerveza.jpg

 

Surowiec do fermentacji: 1kg - ekstrakt słodowy w proszku Muntons;

Surowiec do refermentacj: glukoza;

Fermentacja: Górna - drożdże Coopers z zestawu, fermentowało wszystko około 5 dni w temp. ok. 25 stopni, dałem jeszcze postać dzień dla pewności;

Smak: delikatna goryczka wyczuwalna w pierwszych łykach, najlepiej smakuje mocno zimne;

Zapach: trudny do określenia, świeże przy rozlewaniu zalatywało tarymi skarpetami ;)

Piana: bardzo słaba i nietrwała, już po kilku chwilach od nalania redukuje się praktycznie do zera;

Kolor: ciemny złoty:

Nagazowanie: średnie;

 

To moje pierwsze piwo z brewkita (no i pierwsze w ogóle). Ogólnie jestem zadowolony z rezultatu, znajomym i rodzinie też smakuje. Piwo pije się ze smakiem i bez przymusu. Jedyny problem jaki z nim jest to, że jak każdy przyszedł i chciał na spróbowanie to z 40 piw zostało mi tylko 15 :).

 

piwkoz.jpg

Link to comment
Share on other sites

Następny w szoku pod wpływem szybkości ubywania domowego piwa :smilies: Mam we fermentorach po dzisiejszym rozlewie jakieś 170l i kombinuję jak tu jeszcze coś uwarzyć żeby uzupełnić zapasy w piwnicy, a tu nie ma wolnej przestrzeni fermentacyjnej :( Warz, warz, warz, a potem się zastanawiaj :P

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Coopers Brewmaster Selection Irish Stout

Coopers_Irish_Stout_125.jpg

Surowiec do fermentacji: 500g suchego ekstraktu słodowego Muntons + 300g glukozy

Surowiec do refermentacji: 200g suchego ekstraktu słodowego

Fermentacja: Górna - drożdże Coopers z zestawu / fermentowane sześć dni burzliwej - 20.07.2010 do 26.07.2010

Smak: delikatna goryczka, lekko wytrawny. Nuty kawowe i palone.

Zapach: lekkio palony.

Piana: drobna, szybko się redukuje i pozostaje niemal do końca jako cienki kożuszek. .

Kolor: Bardzo ciemne... w mocnym świetle wpada w wiśnie.

Nagazowanie: średnie/słabe.

Całokształt: Piję piwo ponad roczne. Pamiętam, że kiedyś było bardzo wytrawne i gorzkie. Z czasem piwo złagodniało. Nawet bardzo. Smaki które niegdyś były nawet bardzo ostre i dominujące (każdy jakby oddzielnie) teraz stopiły się ze soba i piwo jest bardzo... smooth.

Kiedyś przypominało bardzo Stouta Guinnessa tego w butelkach. Teraz jest zupełnie inne... ale bardzo dobre! Kiedyś - wytrawne z aromatami palonymi i kawowymi a teraz wygładzone i bardzo stonowane. Wcześniej piwo może było bardziej zdecydowane w smaku, bardziej wyraziste. Teraz smaczki (goryczka, wytrawność, posmaki palone i kawowe) stały się 'pastelowe'. Cóż za metamorfoza ! Piwo ma(na mój smak) swoje apogeum za sobą (do roku po butelkowaniu) ale nadal jest świetne. Jedno z najlepszych piw Coopersa. Godne polecenia ! :okey:

 

 

Piwo zajęło 12 miejsce (na 24 wystawione w tej kat. piwa) w konkursie Biała Wrona 2012 na Słowacji.

post-1298-0-16599100-1329161789_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

EDME - London Porter

 

EDME_Porter.jpg

 

Surowiec do fermentacji: BA brew-kit PLUS - mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy

Surowiec do refermentacji: 200g suchego ekstraktu słodowego

Fermentacja: Górna - drożdże z zestawu

Smak: Odrobina karmelu, lekki aromat słodkich suszonych śliwek. Lekko aromat palony.

Zapach: odrobina palonego zapachu oraz kawowy aromat.

Piana: średnio trwała ale ładna. pozostaje do końca jako kożuszek.

Kolor: Bardzo ciemne.

Nagazowanie: średnie/słabe.

Całokształt: Wystapił błąd w sztuce i dodano o 15% za wiele wody do fermentora... piwo było może o 15% słabsze ale... było go o 15% więcej :D

Piję około roczne (sprawdzę dane) piwo browaru domowego mojego kolegi Leszka (Leszku ! czekamy na forum !).

Piwo bardzo przyjemne ze względu na kilka przeplatających się ciekawych smaków. Lekko wytrawne z bardzo delikatnym aromatem karmelowym, palonym i kawowym oraz ciekawym finiszem suszonych śliwek. Miły w odbiorze lekki porter.

post-1298-0-97664200-1330973672_thumb.jpg

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.