hvar_anka Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Wczoraj piwo pszeniczne poszlo do butelek, a probka do zmierzenia gestosci poszla na probe smaku. Niby dobre, ale zostawia dziwny pieprzny posmak na jezyku. Nie chce panikowac, ale to juz trzecie z ostanich piw, ktore ma taki "feler" przed butelkowaniem, wczsniej byl lager i ale. Piwa fermentowaly w roznych fermentorach. Ktos wie co to moze byc? Dzikie drozdze mi sie zalegly w fermentorach czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 To niekoniecznie jest infekcja. Ostrość chmielu wraz z leżakowaniem maleje. Są również chmiele które dają takie posmaki. Myślę ze nie ma co panikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Mnie się coś takiego przyplątało przy 2 belgach na tych samych drożdżach, wniosek jest taki, że "pieprzny" obcy smak to raczej na pewno infekcja i prawdopodobnie pierwsza faza apteki (u mnie ewidentnie zakażony starter). Zabutelkowałem te piwa i co ciekawe jedno jest pijalne w czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Mnie się coś takiego przyplątało przy 2 belgach na tych samych drożdżach, wniosek jest taki, że "pieprzny" obcy smak to raczej na pewno infekcja i prawdopodobnie pierwsza faza apteki (u mnie ewidentnie zakażony starter). Zabutelkowałem te piwa i co ciekawe jedno jest pijalne w czasem. Ja tez sie obawiam, ze to raczej jakas infekcja... Przeszukam piwniczke piwna i odnajde pierwsze "pieprzne" piwo zabutelkowane 3 tyg temu to sie zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Mnie się coś takiego przyplątało przy 2 belgach na tych samych drożdżach' date=' wniosek jest taki, że "pieprzny" obcy smak to raczej na pewno infekcja i prawdopodobnie pierwsza faza apteki (u mnie ewidentnie zakażony starter). Zabutelkowałem te piwa i co ciekawe jedno jest pijalne w czasem.[/quote'] Ja tez sie obawiam, ze to raczej jakas infekcja... Przeszukam piwniczke piwna i odnajde pierwsze "pieprzne" piwo zabutelkowane 3 tyg temu to sie zobaczy. Piwo z dziwnym pieprznym posmakiem, zauwazonym przy rozlewie do butelek, po 3 tygodniach jest... dobre:D Piwo chmielone bylo Spalt Select, ktorego wczesniej nie uzywalam. Natomiast pszeniczne, ktore tez mialo dziwny pieprzny posmak przy rozlewie, bedzie zdaje sie do wylania, po 10 dniach od rozlewu wczoraj otworzylam jedna butelke i piwo jest niedobre, a skonczylo sie nawet bolem brzucha, przypuszczam, ze wlasnie po tym piwie. Dwa rozne piwa, dwa rozne startery, a podobny objaw smakowy mlodego piwa. Czy to czas na wymiane fermentorow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Możliwe, że po prostu takie robaczki Ci latają w powietrzu. To by miało sens o tyle, że pszeniczne ze względu na słabsze chmielenie i większą zawartość białek umożliwia szybszy rozwój infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Czy to czas na wymiane fermentorow? Nie to czas na poprawienie nawyków mycia i dezynfekcji (najlepiej podpatrzeć u jakiegoś piwowara). Fermentory zalać wodą, wlać szklankę wybielacza i poczekać tydzień (podobno wystarczy dzień, ale w sumie co za różnica). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Czytam którąś z kolei relację z załapanej infekcji, której przyczyną być może były jakieś ustrojstwa przyczepione do fermentora. Dziwna sprawa. Ktoś kiedyś na tym forum napisał, że podstawą czystości nie jest dezynfekcja a staranne mycie. Osobiście myję wiaderko zwykłą, kuchenną gąbką. Ciemniejsze osady na brzegach traktuję cifem. Szoruję ostro. Potem zwykły płyn do mycia naczyń. Ciepła woda. W tę i we w tę. Po brzegach i po dnie. Po krawędzi i pokrywie. Solidnie, bez taryfy ulgowej. Płuczę kilkakrotnie ciepła wodą pod prysznicem. Odwracam, pozostawiam do wyschnięcia. Potem pryskam piro. Nie za mocno, tak, by na dnie zebrała się mała kałuża. Przykrywam denkiem i szlus. Co tam jeszcze może zostać? Opary eau de Inferno zrobią swoje. Czy zalanie wybielaczem przyniesie lepsze efekty? Nie szkoda wody? 35l na jedno wiaderko? Pozdrawiam majówkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) ... opary eau de Inferno. Ja też starannie myję miękką szczotką kupioną specjalnie do mycia fermentorów. Do mycia używam wybielacza. Do przechowywania na dnie jest zawsze ok 5cm wody z pirosiarczynem potasu. Edytowane 1 Maja 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 ... opary eau de Inferno. Markę tej wody spisałem od kogoś z forum. Liznąwszy jednak trochę "fhansuskiego" śmiem zasugerować' date=' że powinno być: [b']"Eau d'Inferno"[/b] - do kupienia tylko w markowych sklepach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Czytam którąś z kolei relację z załapanej infekcji, której przyczyną być może były jakieś ustrojstwa przyczepione do fermentora. Dziwna sprawa. Ktoś kiedyś na tym forum napisał, że podstawą czystości nie jest dezynfekcja a staranne mycie. Osobiście myję wiaderko zwykłą, kuchenną gąbką. Ciemniejsze osady na brzegach traktuję cifem. Szoruję ostro. Potem zwykły płyn do mycia naczyń. Ciepła woda. W tę i we w tę. Po brzegach i po dnie. Po krawędzi i pokrywie. Solidnie, bez taryfy ulgowej. Płuczę kilkakrotnie ciepła wodą pod prysznicem. Odwracam, pozostawiam do wyschnięcia. Potem pryskam piro. Nie za mocno, tak, by na dnie zebrała się mała kałuża. Przykrywam denkiem i szlus. Co tam jeszcze może zostać? Opary eau de Inferno zrobią swoje. Czy zalanie wybielaczem przyniesie lepsze efekty? Nie szkoda wody? 35l na jedno wiaderko? Pozdrawiam majówkowo Zgadza sie, mycie, mycie i jeszcze raz dezynfekcja Mozliwe, ze ostatnio troche "wyluzowalam" przy czyszczeniu fermetorow - plyn do mycia naczyn, gabka, goraca woda na wyplukiwanie (pod prysznicem) i OXI do dezynfekcji. Niby ok, ale najwyrazniej trzeba bylo troche dokladniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Ciemniejsze osady na brzegach traktuję cifem. Szoruję ostro. Potem zwykły płyn do mycia naczyń. Oj, chyba CIF to zmatowi fermentory. Miękka gąbeczka i delikatnie, powolutku, odmaczać i przecierać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Ciemniejsze osady na brzegach traktuję cifem. Szoruję ostro. Potem zwykły płyn do mycia naczyń. Oj' date=' chyba CIF to zmatowi fermentory. Miękka gąbeczka i delikatnie, powolutku, odmaczać i przecierać...[/quote'] Jezeli to mleczko to faktycznie rysuje . Ale sa z rozpylaczem one nie maja w sobie srodka tracego. Sa dosc mocne niestety jak dla mnie pozostawiaja zapachy. Ps przepraszam za brak polskich liter, pisze z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 mam poki co za soba 7 warek, niewiele, ale moj sposob na brak infekcji (na razie skuteczny) to: porzadne umycie z pomoca plynow do mycia naczyn i miekkiej gabki porzadne wyplukanie a pozniej duuuuzo wrzatku z dodatkiem albo piro albo oxi (w zaleznosci co myje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się