ukko Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Uwarzyłem ostatnio dwie partie wita. Piwo wyszło bardzo klarowne, za bardzo jak na mój gust jeśli chodzi o ten typ piwa. Dodam że trzymałem go 6 dni na burzliwej i 2 tygodnie na cichej. Wczoraj ugotowałem drugą partię i zastanawiam się czy nie ominąć tym razem w ogóle cichej, tak jak w przypadku weizena. Czy ktoś kiedyś zlewał wita zaraz po burzliwej do butelek i jaki wpływ może to mieć na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 to sobie zamieszaj drożdże z dna i będziesz miał mętne. robiłem tak i tak, i w końcu zawsze jest klarowne,więc możesz zrobić jak ci wygodniej,bez cichej będziesz miał więcej osadu drożdżowego,co chyba nie jest za dobre . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 to sobie zamieszaj drożdże z dna i będziesz miał mętne.robiłem tak i tak, i w końcu zawsze jest klarowne,więc możesz zrobić jak ci wygodniej,bez cichej będziesz miał więcej osadu drożdżowego,co chyba nie jest za dobre . Też mi się tak wydaje. Wit nie bierze swojego głównego charakteru z drożdży, tylko bardziej z przypraw. Wydaje mi się, że nadmiar drożdży może mu zaszkodzić. Osad na dnie zawsze jest i można go wzburzyć przy przelewaniu, więc z mętnością nie widzę problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Dawniej robiłem cichą, teraz 3, max.4 tygodnie na burzliwej i wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Mi osobiście nie smakuje Witbier z drożdżami. Jeśli chcesz mętnego, to spróbuj dodać łyżkę mąki wymieszanej w szklance wody na 5 min przed gotowaniem. Ja tak już robiłem i siedzi na cichej teraz i nic się nie wyklarowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witam, odgrzewam troche tamat, ale mam nastepujace pytanie. Mój witbier stoi od tygodnia na burzliwej w temperaturze pokojowej 20 stopni. Fermentacja burzliwa ustała. Nie chce przelewać na cichą. Pytanie:Czy jest sens przeniesc fermentor na tydzien lub dłużej do temperatury ok 10 stopni czy lepiej potrzymać go w 20 stopnicah? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Nie ma sensu przenosić do chłodnego - w wicie nie o to chodzi, żeby był klarowny. Jeżeli fermentacja ustała, to możesz od razu butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się