Jump to content

Eksperyment na drożdżach

Recommended Posts

Ostatnimi czasy nie dawało mi spokoju po co używać drożdży płynnych zamiast suchych :| Postanowiłem zrobić mały eksperyment.

Przygotowałem w tym celu 2 identyczne warki:

5kg słodu monachijskiego,

50 gr chmielu Lubelski,

Przerwy:

50* 30' (wiem wiem długa)

64* 20'

70* 40'

W zasadzie nie chodzi o przepis. Ważne, że obie były identyczne (lub prawie identyczne).

Pierwsze zadałem drożdżami suchymi Safbrew S-33, natomiast drugie płynnymi Wyeast 1214 Belgian Ale z uprzednio przygotowanego startera.

Fermentacja:

Drożdże suche - start fermentacji po 12h, czas trwania burzliwej 3 dni (oczywiście zostawiłem na 7 dni).

Drożdże płynne - start po 24h, czas trwania burzliwej 7 dni (łagodniejszy przebieg, przez co wydłużony nieco czas).

Zlewanie na cichą - test I:

Drożdże suche: zapach z fermentora ostry, z nutą siarkowodoru.

Płynne: zapach mniej intensywny, podobny do piwa Paulaner.

Smak:

Suche: nieco puste w smaku, brak bukietu.

Płynne: mocno wyczuwalny bukiet (znowu piwo Paulaner), długo pozostający w ustach.

Podsumowanie:

Jak widać różnica jest widoczna "gołym okiem". Już teraz wiem, że gdy piwko na drożdżach płynnych dojrzeje, to będzie na pewno jednym z moich lepszych piwek.

Ponadto udowodniłem sobie, że naprawdę warto używać konkretnych szczepów drożdży płynnych, bo dają do piwa "to coś". Dlatego przy zlaniu na cichą, płynne poszły na odzysk - już bulgocze starterek :)

Mam nadzieje, że zainteresowałem kogoś moimi przydługimi wywodami :D