nike21 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 na us05 to raczej nie pszeniczne. zasyp tez jakiś dziwny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 2 godziny temu, nike21 napisał: na us05 to raczej nie pszeniczne. zasyp tez jakiś dziwny... W innym wątku kolega doprecyzowuje, że chodzi o amerykańskie pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Dodalem post 2 razy a chyba nie umiem usuwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Serwus! Zanosi się u mnie na kolejna warke, tym razem mam chrapkę na pszeniczniaka. Proszę o informacje co sądzicie o takim składzie: Słód pilzneński - 2kg Słód pszeniczny - 2kg Słód karmelowy - 0,2 kg Chmiel lubelski - 30g (czy uważacie że coś strasznego stałoby się gdybym dał 50g?) Drożdże Bavarian Wheat M20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 47 minutes ago, Michał Wu said: Serwus! Zanosi się u mnie na kolejna warke, tym razem mam chrapkę na pszeniczniaka. Proszę o informacje co sądzicie o takim składzie: Słód pilzneński - 2kg Słód pszeniczny - 2kg Słód karmelowy - 0,2 kg Chmiel lubelski - 30g (czy uważacie że coś strasznego stałoby się gdybym dał 50g?) Drożdże Bavarian Wheat M20 Jaki karmelowy? Jest ich sporo. Karmelowy ewentualnie skoryguje Ci kolor, policz sobie najpierw EBC. Generalnie do weizena jak już to melanoidynowy daj. 50g to sporo, ale zależy też od zawartości akwasow. Weizen zbyt gorzki jest średnio pijalny. Ew. Te 20g daj na 20 minut na smak. No i zacieranie. Jak planujesz to zacierać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 15 minut temu, Jankasper napisał: Generalnie do weizena jak już to melanoidynowy daj. Serio? Do lekkiego, szybko pijalnego piwa słód, który potrafi obciążyć nawet koźlaka? W przepisach na wiki (i na forum) pojawia się cara-pils z tego co zaobserwowałem. O ile rozumiem, ma on zastąpić efekt dekokcji. Jednak uważam, że nie jest to dobry pomysł. Godzinę temu, Michał Wu napisał: czy uważacie że coś strasznego stałoby się gdybym dał 50g Na 20 litrów weizena, dla 50 g lubelskiego o 4,5%AA qbrew wylicza 32 IBU. To więcej niż dla american wheat. Ja bym poszedł niżej - 20 g pozwala się zmieścić w widełkach stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 50/50 pszenica pils 8-10g marynki na 60. Koniec przepisuWysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Kòpôcz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 2 hours ago, zasada said: Serio? Do lekkiego, szybko pijalnego piwa słód, który potrafi obciążyć nawet koźlaka? W przepisach na wiki (i na forum) pojawia się cara-pils z tego co zaobserwowałem. O ile rozumiem, ma on zastąpić efekt dekokcji. Jednak uważam, że nie jest to dobry pomysł. W ilości 0.2 o żadnym obciążeniu nie ma mowy. A tresciwosc wchodzi. Właśnie zastępuje dekokcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 3 godziny temu, Jankasper napisał: Generalnie do weizena jak już to melanoidynowy 2 godziny temu, zasada napisał: Serio? Do lekkiego, szybko pijalnego piwa słód, który potrafi obciążyć nawet koźlaka? 40 minut temu, Jankasper napisał: W ilości 0.2 o żadnym obciążeniu nie ma mowy. A tresciwosc wchodzi. Właśnie zastępuje dekokcje Muszę przyznać rację @zasada. Do mojego pszenicznego dodałem 0,1kg melanoidynowego i piwo jest zbytnio obciążone. Jeśli już to max. 50g tego słodu a najlepiej to go nie dawaj. Użyłem go dwukrotnie i jakoś się nie polubiliśmy. Bardzo długo się układa. Potrafi dać posmaki od miodowych do nawet landrynkowych. Po dłuższym lezakowaniu jest ok. ale piwo 12blg smakuje jak 15blg (przy użyciu 100g) a nie zawsze jest to pożądane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 2 minutes ago, Jancewicz said: Muszę przyznać rację @zasada. Do mojego pszenicznego dodałem 0,1kg melanoidynowego i piwo jest zbytnio obciążone. Jeśli już to max. 50g tego słodu a najlepiej to go nie dawaj. Użyłem go dwukrotnie i jakoś się nie polubiliśmy. Bardzo długo się układa. Potrafi dać posmaki od miodowych do nawet landrynkowych. Po dłuższym lezakowaniu jest ok. ale piwo 12blg smakuje jak 15blg (przy użyciu 100g) a nie zawsze jest to pożądane. Co kto lubi, dlatego jak coś ciemniejszego to już melanoidynowy. Poprostu wolę, jak drożdżowe profile maja jakąś tam podbudowę slodowa. Kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 6 godzin temu, Jankasper napisał: No i zacieranie. Jak planujesz to zacierać? Nad tym się jeszcze zastanawiam. Zakładając ze ten karmelowy może obciążyć piwo za mocno myślałem żeby tylko na początku włożyć go jaki pierwszy w woreczku dla uzyskania ciemniejszej barwy. Potem wyjmuje i zacieram pozostałe już powiedzmy „standardowo. gdzieś o tym sposobie z woreczkiem czytałem, ze można tak zrobić. Jednak jako laik z radością przeczytam każda poradę. Najważniejsze żeby była dobra;) 6 godzin temu, Jankasper napisał: Jaki karmelowy? 200 Viking Malt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 40 minutes ago, Michał Wu said: Nad tym się jeszcze zastanawiam. Zakładając ze ten karmelowy może obciążyć piwo za mocno myślałem żeby tylko na początku włożyć go jaki pierwszy w woreczku dla uzyskania ciemniejszej barwy. Potem wyjmuje i zacieram pozostałe już powiedzmy „standardowo. gdzieś o tym sposobie z woreczkiem czytałem, ze można tak zrobić. Jednak jako laik z radością przeczytam każda poradę. Najważniejsze żeby była dobra;) 200 Viking Malt. Zrób przerwę białkowa 52C z 20 minut , potem 40m w 62, 20 w 72C. Wygrzew do 78 i filtracja. 200 to za mocny karmel, nawet przy kombinowaniu z woreczkiem. Lepiej sobie daruj. Weizen i tak się przyciemni jak będziesz intensywnie gotować. Chmiel jak Lubelski to 30g na 60m. Jak piwko ma lezec dłużej niż miesiąc, możesz 20g dać na 20 minut na smak. Wcześniej drożdże i tak będą dominowały. Jak nie robiłeś wcześniej pszenicy, zarezerwuj sobie 2 godziny zapasu na filtracje. Może trwać krócej, ale nie ma co poganiac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 15 minut temu, Jankasper napisał: 200 to za mocny karmel, nawet przy kombinowaniu z woreczkiem. Lepiej sobie daruj. A co sądzisz o karmelu 30? Lepiej? Za radę dot. zacierania dziękuje i spróbuje wg Twoich sugestii. Piwko pewnie z miesiąc spokojnie poleży wiec dorzucę również to 20g na 20 ostatnie minut:) zobaczymy co się z tego wykluje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 30 jest spoko, na smak nie wpłynie. Max 0.3kg i kolor się ładnie podkreśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Dziękuje za radę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 3 kg pszenicy i 1kg pilzneńskiego u mnie dał radę i wyszło pyszniutko do tego 15g magnum na pół godziny z tego co pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Do pszenicy nie trzeba karmelowego. Ja bym go z receptury wyrzucił. Brak karmelowego w recepturze nie oznacza, że piwo wyjdzie puste Kòpôcz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Serwus! Pytanie natury technicznej. Tydzień temu rozlałem pszeniczniaka do butelek. Wczoraj postanowiłem przetestować razem ze szwagrem. Wypiliśmy jedno na pół. Zastanowiło mnie ze piwo było bardzo mocno gazowane mimo ze dałem 8g glukozy na litr. Dziś obaj cierpimy na ból brzucha. Pytanie: 1. Czy ból brzucha może być tym spowodowany ? 2. Chodzi mi o to czy np drożdże mogą być cały czas aktywne i miało to jakiś wpływ na słabe samopoczucie? 3. Czy duże nagazowanie minie z upływem czasu choć odrobine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Ad. 3 Nie minie, może tylko wzrosnąć. Możesz spróbować odgazować piwo kładąc monetę na kapsel, i podważając ostrożnie otwieraczem. Albo jeśli nie wychodzi z butelki, to odkapslować i zakapslować ponownie. Co do pierwszych dwóch to nie wiem, ale nie wydaje mi się, żeby pół piwa mogło tak wam zaszkodzić. Chociaż jak przegazowanie jest skutkiem infekcji to może? Tak czy siak raczej nie upatrywałbym tego w drożdżach, może raczej to czym zagryzaliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 No wlasnie nic nie zagryzalismy tylko degustowalismy po szklaneczce i tyle. Żadnego jedzenia czy innych alkoholi. Nie rozumiem skąd takie nagazowanie skoro dodałem stosunkowo niewielka ilość cukru a butelkowanej przy 3blg. Czy jest możliwe ze to jakaś infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulko Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 38 minut temu, Michał Wu napisał: No wlasnie nic nie zagryzalismy tylko degustowalismy po szklaneczce i tyle. Żadnego jedzenia czy innych alkoholi. Nie rozumiem skąd takie nagazowanie skoro dodałem stosunkowo niewielka ilość cukru a butelkowanej przy 3blg. Czy jest możliwe ze to jakaś infekcja? Możliwe że butelka była z jakimś syfkiem, sprawdź inną butelkę. Najgorzej jak cała warka taka jest. Po tygodniu jeśli refermentacja była w takiej temperaturze jaka jest teraz to nagazowanie jest już prawie takie jak zamierzone. Może piwo nie było dobrze schłodzone i co2 jeszcze się nie rozpuściło. Cała nadzieja że butelka była trefna, bo jeśli po 1/2 piwa takie sensacje to niezły syfek musiał tam być. Piwo jakie w smaku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Melduje ze reszta butelek już nagazowana prawidlowo. W smaku taki solidny orzeźwiajacy witbier. Jest dobrze. Bałem się ze wszystko będzie tak dziwacznie smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się