Prynt Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Nadchodzą wielkimi krokami jesień i zima, z powodu tego nasunęło mi się takie pytanie. Mianowicie, jak wyglądają sezony na piwo? W jakich miesiącach/porach roku jakie piwo najlepiej warzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 W moim przypadku warzenie można podzielić na 2 sezony - letni i zimowy. W sezonie letnim jadę z górniakami i wychodzą elegancko, mimo pleśni w powietrzu i przyczajonych muszek owocówek, czyhających na brzeczkę W zimie temperatura w piwniczce spada więc przychodzi czas na lagerki. W zasadzie można je warzyć cały rok, ale nie mam zbędnej lodówki a w piwniczce za ciepło. Podsumowując, prawdziwy piwowar warzy cały rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 OK, przy czym mi nie do końca o to chodziło. Latem górniaki, zimą dolniaki jest wręcz oczywistym wyborem. Miałem na myśli wybory typu: (na przykład, ja nie wiem, zmyślam ) maj-czerwiec najlepiej ważyć pale ale lipiec-wrzesień pszeniczne październik-grudzień coś tam jeszcze innego itd No i czy temperatura jest faktycznie jedynym realnym czynnikiem zewnętrznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 W jakich miesiącach/porach roku jakie piwo najlepiej warzyć? wszystko zależy od temp w pomieszczeniu z fermentatorem , jeśli masz chłodne lub lodówkę możesz dolniaki waRZyc przez cały rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Miałem na myśli wybory typu: (na przykład, ja nie wiem, zmyślam tongue)maj-czerwiec najlepiej ważyć pale ale lipiec-wrzesień pszeniczne październik-grudzień coś tam jeszcze innego Myślę, że nie ma jakiegoś specyficznego harmonogramu, że od tego do tego takie piwko a potem inne. Każdy warzy to co mu smakuje. Oczywiście musi być jeszcze pole do eksperymentowania, dlatego warzę moje ulubione piwko, a którąś z kolei warkę robię mały eksperymencik z czymś nowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Istnieje terminarz picia różnych piw. i tak: lato: pszeniczniaki, wittbiry, lekkie piwa, pilsy jesień: koźlaki jesienne, marcowe zima: piwa mocne, dubble, Triple, wiosna: koźlaki wiosenne. Według takiego terminarza można sobie rozplanować warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się