zawer Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Witam koledzy. Mam problem z odfermentowaniem bezstylowca 15,5 BLG piwo zacierane : 10 min 53, 35 min 62, 25 min 72 st. Fermentowałem na drożdżach S-33. Drożdże ruszyły po kilku godz i skończyły po dwóch dniach po pomiarze okazało się że zeszły tylko do 6,5 blg więc zabełtałem fermentatorem i po tygodniu zmierzyłem ponownie poziom cukru który wynosi 6 BLG - piwo stoi na cichej tydzień. Piwo ładnie się klaruje tylko teraz pytanie ile dać cukru żeby nie było granatów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 te drożdże średnio schodzą do 5blg. taki ich urok. sprawdź czy nie masz przekłamań na spławiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) S-33 generalnie mogą tak odfermentować. Nie napisałeś jak napowietrzasz. Może za mało? Jaka temperatura fermentacji??? Zrób kontrolę balingometr, może przekłamuje??? Zaczynałeś od 15,5 blg zeszło do 6 więc nie jest tak źle. Najwięcej S-33 zeszły mi z 12 do 3,5. Średnio to ok 4 do 5 BLG Edytowane 2 Marca 2014 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawer Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Napowietrzałem silnie łyżką przez kilka min aż zrobiła się konkretna piana, drożdze wczesńiej uwodnione zadane w temp 22 st. Fermentację prowadziłem w 18 st. Jeśli chodzi o ballingometr to sprawdzałem w wodzie o temp 20 st i pokazuje zero więc chyba jest ok. Myślę dać 3gr cukru na 0,5 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Zrób jeszcze cichą z tydzień i butelkuj. 3gr może być. I smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Drożdże ruszyły po kilku godz i skończyły po dwóch dniach po pomiarze okazało się że zeszły tylko do 6,5 blg więc zabełtałem fermentatorem i po tygodniu zmierzyłem ponownie poziom cukru który wynosi 6 BLG O stary. Po dwóch dniach mogły ucichnąć oznaki burzliwej, ale to nie znaczy, że drożdże skończyły robotę. Przed przelaniem na cichą sprawdziłeś kilkukrotnie pomiar cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Ale kolega nie pisze, że przelał na cichą. Ja bym na twoim miejscu na razie nie przelewał na cichą tylko zostawił w tym samym fermentorze na tydzień kolejny i później sprawdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 piwo stoi na cichej tydzień Jak nie jak tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 No tak, nie doczytałem. Myślałem że kolega pisał o burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawer Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Piwo poszło dzisiaj do butelek bardzo klarowne i smaczne BLG 6 i nie zeszło ani pół stopnia od tygodnia więc zaryzykowałem mam nadzieje że nie będzie granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin Pietrucha Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Witam mam pytanie do kolegów bardziej doświadczonych A mianowicie postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwko z zacieraniem itd. Jest to sweet stout 14. Wszystko niby wg instrukcji itd lecz po 13 dniach fermentacji burzliwej z 14 BLG spadło do 7 i stoi. Przelałem na cichą po jednym dniu dalej jest 7, I Panowie powiedzcie mi co mam robić dalej z tym piwkiem W smaku kolorze jest zgodne z moimi oczekiwaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Po pierwsze podaj temperatury zacierania oraz szczep drożdży. Po drugie jeśli podejrzewasz niedofermentowanie to nie przelewaj na cichą. Mi ostatnio Sweet Stout zszedł z 15 do 6,5 na FM13, zacierane (śr. temp.) 64°C/60min; 72°C/30min. Pomiar o 1,5° zawyżony przez dodatek laktozy. Tobie zeszło trochę płycej, może i tak miało być, im więcej szczegółów podasz tym lepszą dostaniesz odpowiedź. Edytowane 6 Marca 2017 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Witam mam pytanie do kolegów bardziej doświadczonych A mianowicie postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwko z zacieraniem itd. Jest to sweet stout 14. Wszystko niby wg instrukcji itd lecz po 13 dniach fermentacji burzliwej z 14 BLG spadło do 7 i stoi. Przelałem na cichą po jednym dniu dalej jest 7, I Panowie powiedzcie mi co mam robić dalej z tym piwkiem W smaku kolorze jest zgodne z moimi oczekiwaniami. Laktoza zawyża zawsze wynik. Ogólnie wygląda raczej w normie. Daj jeszcze tydzień mu i sprawdź blg, jak nie spadnie to możesz szykować rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się