kajtek99 Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Witam. Wczoraj otrzymałem zamówiony z WES'a towar. Do dyspozycji mam min. 3 pojemniki, jeden kranik(czerwony) i jedną rurkę fermentacyjną. Przymierzam się dzisiaj do zrobienia piwka (1,7kg ekstraktu nachmielonego, 1.2kg nienachmielonego) i im bardziej czytam dołączoną do zestawu broszurkę tym więcej mam wątpliwości i obaw przed popełnieniem błędu. Przeglądałem już podobne tematy na forum, ale pozwolicie, że zadam pytania "po swojemu" 1. Rozumiem, że po gorącej kąpieli której poddajemy obydwie puszki, ekstrakty z tychże puszek przelewamy(kolejność dowolna?) do zagotowanej wcześniej wody i gotujemy razem przez 30 min w 3 do 5 litrach wody? 2. Tak przygotowaną brzeczkę przelewamy do pojemnika z ok 10 litrami przegotowanej i ostudzonej wody- tak? Jakim wiec cudem wyjdzie z tego 23litry piwa??? Taką informację uzyskałem podczas rozmowy ze sprzedawcą. Nic nie kumam w tym temacie 3. Teraz temat drożdży. W ulotce są podane zakresy temperatur przy fermentacji burzliwej, ale nie ma ani słowa co za drożdże zostały dołączone do zestawu. Skąd taki zielony słoń jak ja ma o tym wiedzieć??? Saszetka, którą otrzymałem to WINDSOR, netto 11g. Rozumiem, że do przygotowania startera zużywam całą saszetkę? A burzliwa to w jakim zakresie temperatur? 4. Jakoś nie przemawia do mnie sugestia sprzedawcy, żeby burzliwą przeprowadzać w lekko zamkniętym pojemniku bez rurki. Mam zamiar zamknąć szczelnie i mocno pokrywką z rurką. Co Wy na to? 5. Jako, że nigdy nie dokonywałem pomiarów areometrem: rozumiem, że po nalaniu próbki brzeczki do menzurki(ile? do pełna?) wyciągam aerometr z opakowania ochronnego i zanurzam w menzurce? I chyba na razie to tyle. Proszę o pomoc i wyrozumiałość. Dziękuję POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 ad 1 tak ad 2 masz aerometr dolewasz tyle wody aby było ok 12-13 °Blg ad 3 ok 20 °C ad 4 jak chcesz można tak i tak ja robię z rurką ad 5 nalewasz tyle aby nie miał kontaktu z ściankami i dnem menzurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Drożdże -> http://www.piwo.org/forum/t1349-Danstar-Windsor.html Jak zwykle wszystko jest na forum, tylko się szukać nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Drożdże -> http://www.piwo.org/forum/t1349-Danstar-Windsor.html Jak zwykle wszystko jest na forum, tylko się szukać nie chce. Ależ szukam. Od kilku miesięcy czytam forum. I pewnie po kilku swoich pierwszych samodzielnych warkach przestanę zadawać banalne dla większości pytania. Wolę przeczytać i zapytać dwa razy niż coś skopać. Pierwszy raz w życiu mam saszetkę z drożdżami w rękach, że o aerometrze nie wspomnę a broszura dołączona do zestawu nie w każdym miejscu jest jasna i zrozumiała. Edytowane 3 Maja 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Witam ponownie. Chcę zapytać czy do zrobienia startera drożdżowego mogę użyć cukru. Mam co prawda suchy ekstrat słodowy- puszka 0.2kg z WES'a, jednak nie chcę jej otwierać przed refermentacją i trzymać otwartej przez te kilkanaście dni do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Nie rób startera. Suche drożdże wystarczy uwodnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Nie rób startera. Suche drożdże wystarczy uwodnić. A mógłbyś opisać co mam zrobić po kolei? I jeszcze jedno banalne pytanie: Czy po zamknięciu pojemnika i nalaniu płynu do rurki fermentacyjnej, rurka zostaje z góry otwarta czy zamykam ją tym czerwonym kapselkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 nie używaj rurki,będziesz miał jeden problem z głowy,bulka czy nie bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Cukier nie nadaje się na startery Rurkę zostaw otwartą, klapka to zabezpieczenie przed muchami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Nie rób startera. Suche drożdże wystarczy uwodnić. A mógłbyś opisać co mam zrobić po kolei? Jak zwykle wszystko jest na wiki' date=' ale nie chce się szukać[/url']. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) Dziękuję wszystkim za pomoc . Piwko stoi na burzliwej w 18-19°C . Mam nadzieję, że wszystko się uda i wyjdzie z tego smaczny trunek. Jestem pewny, że wraz z kolejnymi warkami banalnych pytań z mojej strony będzie coraz mniej. Jeszcze raz dzięki za pomoc. POZDRAWIAM Edytowane 4 Maja 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się