kryzoo Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Mam zestaw do Pilsa ze słodem pils 4,4kg i carahell 0,6kg. Miałem go jeszcze uwarzyć teraz, ale przedsięwzięcie ryzykowne, bo pomijając obecną anomalię pogodową, to jednak robi się coraz cieplej i dysponuję już tylko temperaturą > 15C. Pils to raczej nie będzie, ale co mi wyjdzie jeśli użyję drożdży górnych s-33 zamiast s-23? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 cóś jakby kólsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Polskie Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dobre piwo, musisz tylko pilnować żeby tego nie spasteryzowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szkoda, że nie zebrałeś gęstwy z US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szkoda, że nie zebrałeś gęstwy z US-05 Ojtam ojtam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szkoda' date=' że nie zebrałeś gęstwy z US-05 [/quote']Ojtam ojtam. Gęstwy było nawet sporo. To by miało walor edukacyjny, gdybym zrobił dwie fermentacje, na różnych drożdżach. Może innym razem. Chyba się jednak skuszę i nie będę czekał z zestawem pilsa do jesieni. Tym bardziej, że nie mam teraz nic innego "na magazynie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Wygląda interesująco, właściwie wymarzone pod względem tolerancji na temperaturę w mojej sytuacji. Ale, czy nie trudne do dostania? Na razie nigdzie nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Może tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Wygląda interesująco' date=' właściwie wymarzone pod względem tolerancji na temperaturę w mojej sytuacji. Ale, czy nie trudne do dostania? Na razie nigdzie nie znalazłem.[/quote'] zadzwoń do Piwowara na Słowackiego to sobie wsiądziesz w metro i dziś wieczorem będziesz miał. Jak nie będzie świeżych to zapytaj się o przeterminowane, to dostaniesz je gratis za przysłowiowe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 A dlaczego nie użyć S23? Wg mnie piwo na S23 fermentowane w 15-16C wyjdzie lepsze niż na S33. Do S33 po średnio udanych piwach mam uraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 S-33 nie są złe - co prawda czasami marudzą i bywają leniwe, ale efekty dają przyzwoite. Jeśli masz, dodaj trochę pszenicznego i dostaniesz coś Kolscho-podobnego (moim zdaniem - bardzo smacznego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Tyle możliwości, ze w końcu nie wiem na co się zdecydować: S-23, S-33, Nottingham, czy poczekać do jesieni? Koelscha butelkowałem 2 tyg temu, więc niekoniecznie mi na nim zależy. Warzenie zrobię raczej dopiero w przyszłym tygodniu, więc mam czas uzupełnić zapasy i zastanowić się. Czy ześrutowany słód ma jakiś krótki termin przydatności? Dzięki za ciekawe informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Czy ześrutowany słód ma jakiś krótki termin przydatności? Kilkukrotnie krótszy niż cały, ale trudno o dokładną formułę. Przyjmuje się, że 3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Ja robiłem swoje pierwsze piwo ze słodu pilzneńskiego i odrobiną monachijskiego na s-33 i wyszło naprawdę smaczne Ale jak go nazwać to do dzisiaj nie mam pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 A po co w ogóle nazywać? Na konkurs można robić wg stylu, ale jeśli robimy dla siebie, mamy robić tak jak nam smakuje. Styl piwa to bardzo ogólny wyznacznik tego w co celujemy, nie wyrocznia określająca zdatność do spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Ja też polecam Nottingham. Chociasz miałem kłopoty jokościowe z nimi tej zimy, moim zdaniem są tak zdolne do produkowania różnych piw w różnych temperaturach, trzeba je chociasz spróbować. Obecnie mam warkę 40L w 2 kegach podzieloną na drożdże Nottingham i US-05. Może tutaj na forum opiszę różnice smakowe tych 2 drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Zadałem Nottinghamy: http://www.piwo.org/forum/p100595-Dzisiaj-10-37-46.html#p100595 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi