kryzoo Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Mam zestaw do Pilsa ze słodem pils 4,4kg i carahell 0,6kg. Miałem go jeszcze uwarzyć teraz, ale przedsięwzięcie ryzykowne, bo pomijając obecną anomalię pogodową, to jednak robi się coraz cieplej i dysponuję już tylko temperaturą > 15C. Pils to raczej nie będzie, ale co mi wyjdzie jeśli użyję drożdży górnych s-33 zamiast s-23? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 cóś jakby kólsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Polskie Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dobre piwo, musisz tylko pilnować żeby tego nie spasteryzowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szkoda, że nie zebrałeś gęstwy z US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szkoda, że nie zebrałeś gęstwy z US-05 Ojtam ojtam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szkoda' date=' że nie zebrałeś gęstwy z US-05 [/quote']Ojtam ojtam. Gęstwy było nawet sporo. To by miało walor edukacyjny, gdybym zrobił dwie fermentacje, na różnych drożdżach. Może innym razem. Chyba się jednak skuszę i nie będę czekał z zestawem pilsa do jesieni. Tym bardziej, że nie mam teraz nic innego "na magazynie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Wygląda interesująco, właściwie wymarzone pod względem tolerancji na temperaturę w mojej sytuacji. Ale, czy nie trudne do dostania? Na razie nigdzie nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Może tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Wygląda interesująco' date=' właściwie wymarzone pod względem tolerancji na temperaturę w mojej sytuacji. Ale, czy nie trudne do dostania? Na razie nigdzie nie znalazłem.[/quote'] zadzwoń do Piwowara na Słowackiego to sobie wsiądziesz w metro i dziś wieczorem będziesz miał. Jak nie będzie świeżych to zapytaj się o przeterminowane, to dostaniesz je gratis za przysłowiowe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 A dlaczego nie użyć S23? Wg mnie piwo na S23 fermentowane w 15-16C wyjdzie lepsze niż na S33. Do S33 po średnio udanych piwach mam uraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 S-33 nie są złe - co prawda czasami marudzą i bywają leniwe, ale efekty dają przyzwoite. Jeśli masz, dodaj trochę pszenicznego i dostaniesz coś Kolscho-podobnego (moim zdaniem - bardzo smacznego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Tyle możliwości, ze w końcu nie wiem na co się zdecydować: S-23, S-33, Nottingham, czy poczekać do jesieni? Koelscha butelkowałem 2 tyg temu, więc niekoniecznie mi na nim zależy. Warzenie zrobię raczej dopiero w przyszłym tygodniu, więc mam czas uzupełnić zapasy i zastanowić się. Czy ześrutowany słód ma jakiś krótki termin przydatności? Dzięki za ciekawe informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Czy ześrutowany słód ma jakiś krótki termin przydatności? Kilkukrotnie krótszy niż cały, ale trudno o dokładną formułę. Przyjmuje się, że 3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Ja robiłem swoje pierwsze piwo ze słodu pilzneńskiego i odrobiną monachijskiego na s-33 i wyszło naprawdę smaczne Ale jak go nazwać to do dzisiaj nie mam pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 A po co w ogóle nazywać? Na konkurs można robić wg stylu, ale jeśli robimy dla siebie, mamy robić tak jak nam smakuje. Styl piwa to bardzo ogólny wyznacznik tego w co celujemy, nie wyrocznia określająca zdatność do spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Takie piwo i tej temp. robiłbym na Danstar Nottingham Ja też polecam Nottingham. Chociasz miałem kłopoty jokościowe z nimi tej zimy, moim zdaniem są tak zdolne do produkowania różnych piw w różnych temperaturach, trzeba je chociasz spróbować. Obecnie mam warkę 40L w 2 kegach podzieloną na drożdże Nottingham i US-05. Może tutaj na forum opiszę różnice smakowe tych 2 drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Zadałem Nottinghamy: http://www.piwo.org/forum/p100595-Dzisiaj-10-37-46.html#p100595 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się