Wiktor Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Nie widziałem. Zmorzył mnie sen przy nastawianiu sterownika. może nastawianie sterownika nie jest pasjonujące, ale jak nas to znudzi to mamy 2 godziny żeby się przespać przed filtracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) Skoro jesteś świadomy tego, co pijesz, to polecam na początek odpuścić brew kity i zacząć od ekstraktów i chmielu. Potrzebujesz duży garnek (~8l, pewnie masz taki w kuchni), 2 fermentory (1 z kranikiem), wężyk, areometr, kapslownicę, kapsle i coś do dezynfekcji. Wybierz sobie ze sklepów piwowarskich jakiś "ekonomiczny" zestaw sprzętowy w którym będzie to co napisałem powyżej, i jakiś zestaw surowców na bazie ekstraktów.Powodzenia! Dlaczego na bazie ekstraktów akurat ? Czemu nie słodów ? Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 TomX miał na myśli, że lepiej z ekstraktów niechmielonych niż chmielonych (brewkitów). Oczywiście jeszcze lepiej zacierać ze słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Rozumiem.Właśnie złożyłem zamówienie,myślę ,że za kilka dni będę miał wszystko czego potrzebuję.A w sobotę inauguracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Po przemyśleniu stwierdziłem, że jednak zacznę od brewkita.Żeby nauczyć się podstaw (wygląd, mycie, dezynfekcja i takie tam).Poza tym wszyscy piszą, że piwo zacierane jest o niebo lepsze. Skąd będę to wiedział, jeśli nie będę miał porównania? Dzisiaj brewkit, jutro prawdziwe warzenie. Ale pytanie moje dotyczy instrukcji z ulotki brewkita.Czy to naprawdę jest tak banalnie proste ? Puszki podgrzać, wlać do fermentatora, zasypać drożdżami i odstawić do fermentacji?Tyle się naczytałem a tu tylko tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Po przemyśleniu stwierdziłem, że jednak zacznę od brewkita.Żeby nauczyć się podstaw (wygląd, mycie, dezynfekcja i takie tam).Poza tym wszyscy piszą, że piwo zacierane jest o niebo lepsze. Skąd będę to wiedział, jeśli nie będę miał porównania? Dzisiaj brewkit, jutro prawdziwe warzenie. Ale pytanie moje dotyczy instrukcji z ulotki brewkita.Czy to naprawdę jest tak banalnie proste ? Puszki podgrzać, wlać do fermentatora, zasypać drożdżami i odstawić do fermentacji?Tyle się naczytałem a tu tylko tyle? Jestem zawiedziony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Puszkę podgrzać, rozpuścić w odrobinie wody (najlepiej w największym garnku jaki masz), ZAGOTOWAĆ, dodać do ZDEZYNFEKOWANEGO fermentora, uzupełnić STERYLNĄ (przegotowaną/butelkową) wodą do żądanego Blg (pewnie do sumarycznej objętości 20l) i w ostateczności można drożdże zadać poprzez rozsypanie ich na powierzchni brzeczki. Potem odstawić na tydzień i nie ruszać To mówię ja, brew-kitowy teoretyk totalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) No i po strachu. Rzeczywiście piwo z brewkita to nic trudnego.Najwięcej pracy przy chłodzeniu brzeczki.Wiem, że to mały powód do dumy, ale ja i tak jestem zadowolony.Nawet bardzo. Piwko sobie stoi w kącie a ja z dumą piję mojego ulubionego Guinnessa. Jeszcze nie czuję się w pełni piwowarem, ale tak troszkę Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Teraz już będzie tylko lepiej - przed Tobą chmielenie, zacieranie, własne kompozycje. Nieskończone możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Mam już składniki na pszeniczne. Za tydzień, jak zwolni mi się fermentor z burzliwej, przejdę w wyższy stopień wtajemniczenia Nikt mnie nie uprzedzał, że jak już zacznę to będę chciał robić i robić dzień za dniem (muszę dokupić fermentory ze dwa). Tylko garnek muszę zdobyć większy, bo mój ma tylko 25 litrów. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Dasz radę z takim. W ostateczności możesz robić mniejsze warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Miałem zamiar w 25-litrowym robić, ale przez przypadek pojawiła się szansa na 30.Przy okazji, chcę zebrać gęstwę Sawbrew S-33.Na razie nie wiem, do czego ale może się przydać. Tylko nie wiem jak to z tą gliceryną jest? Jak ją dodać, ile, w jaki sposób żebym mógł ją zamrozić? I jak długo zamrożone w ten sposób przechowywać można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Jezu Chryste, mrożenie gęstwy? Przecież drożdże kosztują naprawdę niewiele (nie powiem "grosze", bo jednakowoż parę złotych). Poćwicz lepiej startery i przechowywanie świeżej gęstwy, to się bardziej przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Bardziej chodzi mi o luksus posiadania i możliwość skorzystania w każdej chwili niż o obniżanie kosztów. Edytowane 26 Listopada 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Jest artykuł na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Dzięki,faktycznie jest tam wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Dlatego uważam że dział "Piaskownica" powinien zostać usunięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Wiki jest super, ale czasem brakuje tych dwóch czy trzech słów wyjaśnienia w tekście. Po swoim przykładzie wiem, że piaskownica to miejsce gdzie zaglądam najczęściej. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Dlatego uważam że dział "Piaskownica" powinien zostać usunięty. Jarek z jednej strony ganisz początkujących, z drugiej ganisz tych co chcą iść w stronę profesjonalizmu a to jest forum dla wszystkich i do czasu aż nikomu nie znudzi się odpisywanie na pytania ciągle powtarzane to "piaskownica" ma sens istnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Dlatego uważam że dział "Piaskownica" powinien zostać usunięty. Jarek z jednej strony ganisz początkujących' date=' z drugiej ganisz tych co chcą iść w stronę profesjonalizmu a to jest forum dla wszystkich i do czasu aż nikomu nie znudzi się odpisywanie na pytania ciągle powtarzane to "piaskownica" ma sens istnienia.[/quote'] Czemu tak poważnie, przecież to był żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się