nalewa0 Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Witam Po ostatnim ważeniu zapomniałem opróżnić fermentora i zostawiłem warstwę drożdży na dnie. Pojemnik stał szczelnie zamknięty ok. pół roku. Wczoraj, jak go otwarłem, to się prawie przekręciłem taki był smród. Dokładnie go umyłem ludwikiem, a później wymoczyłem w OXI i jest niby czysty, ale trochę nieprzyjemnego zapachu zostało. Czy nada się jeszcze do czegoś ten fermentor? Czy mogę być pewni, że nie ma w nim żadnych bakterii? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Na wszelki wypadek zastosowałbym metodę z kretem (tym bez aluminium) Myślę że spokojnie będziesz mógł w nim fermentacje zrobić. Szczegóły zastosowania kreta znajdziesz na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Względnie domestos lub inna mieszanka podchlorynu z detergentem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Jako, że to mój pierwszy post, to witam wszystkich Pewnie pretenduję do nagrody Złotego Szpadla za odkopanie tematu, ale dręczy mnie jeden problem, a jako, że to moja pierwsza warka, to nie wiem, czy tak ma być, czy nie. Po zlaniu na cichą, od razu umyłem fermentor gorącą wodą, pozbywając się drożdży i wszelkich osadów. Potem zdezynfekowałem go Oxi i zostawiłem do wyschnięcia. Wydobywa się z niego zapach jakby sera pleśniowego, przy czym jest czyściutki i gładziutki. Czy ten zapaszek jest normalną pozostałością po drożdżach, czy powinienem go umyć jakimś detergentem/innym środkiem? EDIT: Dodam jeszcze, że ten zapach nie jest jakiś bardzo ostręczający. Po prostu jest wyraźnie wyczuwalny. Edytowane 5 Października 2013 przez Willow GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Jest to normalne i nieszkodliwe, jakbym mógł to bym w moich fermentorach cały czas nos trzymał- tak pieknie pachną drożdżami, chmielem itp, pozdrawiam DonZ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Jeśli nie jesteś pewny czy fermentor jest czysty, przemyj roztworem wodorotlenku sodu/potasu z dodatkiem kilku ml detergentu (np. płynu do mycia naczyń) lub środkiem zawierającym chlor aktywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 ale chlorem i piro to przed użyciem. po wystarczy dobrze umyć płynem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Punkt za 'Złoty szpadel'. Dobrze jest jeszcze po wszystkich odkażaczach przetrzeć zabawki czystym spirytusem, zapachy znikają do neutralnego posmaku (tak jest u mnie, pirosiarczyn potasu ma mocny posmak). Ręcznikiem papierowym do sucha i po problemie. Mam spirytus do szelaku (politura do mebli) 99%, wersja dość czysta, są też skażone i się nie nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Jest to normalne i nieszkodliwe, jakbym mógł to bym w moich fermentorach cały czas nos trzymał- tak pieknie pachną drożdżami, chmielem itp, pozdrawiam mam to samo, moje fermentory mogły by robić za odświeżacz powietrza, albo zapach do samochodu generalnie rozbawiłeś mnie tym postem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Ja do fermentora wrzuciłem sodę oczyszczoną i piro i zalałem gorącą wodą... Zapach zniknął bardzo szybko i nie ma go w ogóle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 A po co sodę? Przecież ona jest zasadowa a piro w środowisku zasadowym nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Wywal ten pojemnik i kup nowy za kilkanaście złociszy, wszystkim to wyjdzie na zdrowie - tobie i następnemu piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Użyj MR Attack'a z biedry:D zalej na noc i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się