darko Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Oznaczenie: I-30 Kategoria: RIS Kolejność wniesienia: 10 Miejsce: 5 Aromat: 7/12: Przyjemne aromaty estrowe mieszające się z defektami: aldehyd octowy, fenole Barwa 2,6/3: Czarny, prześwitujący Piana 4/6: Gęsta, mało trwała Smak 11/17: Słodkie, owocowe. Alkohol zbyt mocno wyczuwalny Goryczka 3,8/6: Zbyt wysoka Odczucie w ustach 3,8/6: Pełne, rozgrzewające, lekko szorstkie Ogólne wrazenie: Poprawne dla stylu, nieco zbyt owocowe i niezrównoważone. Suma punktów: 32,2/50 Co do smaku to się zgadzam, jest przede wszystkim słodkie, ale goryczka z pewnością nie jest przesadzona. Jest wręcz przeciwnie Edytowane 29 Czerwca 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 A jak wyglądają dyplomy Pstryknijcie ! Tomek' date=' wystaw też jakieś piwo i jak się dostanie do finału to też takie otrzymasz i nie będziesz potrzebował fotek. [/quote'] A jak się nie dostanie, to dalej będę czekał Niekoniecznie, bo możesz pooglądać mój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Witamy, A oto nasza duma, która nas mile zaskoczyła zajmując drugie miejsce:) : Kategoria: Kolońskie Oznaczenie: V-17 Kolejność wniesienia: 9 Wady: [1] Estrowy [1] Fenolowy [1] Siarkowy Aromat [8/12]: "Estrowy, owocowy, z nutą siarkową" Barwa [3/3]: "Złota, klarowna" Piana [5/6]: "Wysoka, obfita i trwała " Smak [13/17]: "Lekkie, dobrze zbalansowane, słodko-kwaśne" Goryczka [4.6/6]: "Dobra, wyraźnie obecna, ale zbalansowana" Odczucie w ustach [4.8/6]: "Odświeżające, rześkie, kremowe" Ogólne wrażenia: "Świeży, owocowy Kolsch" Suma punktów: 38.4/50 Pozdrawiamy, Sara i Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 To i ja sie pochwale. To był moj debiut w konkursie wystawiłem tylko jedno piwko. Kategoria: Lager Wiedeński Oznaczenie: ||| - 8 Kolejność wniesienia: 15 Wady: [1] Alkoholowy [2] Estrowy [1] Kwaśny Aromat: [7,6 / 12] słodowy , mocne nuty owocowe Barwa: [2,2 / 3] Bursztynowa , zamglona Piana: [5,2 / 6] ubita ,trwała Smak: [10,6 / 17] łagodny charakter słodowy , nuty kwaskowo cytrusowe Goryczka: [3,8 / 6] za mała Odczucie w ustach: [4,6 / 6] nagazowanie duże , średnio niska pełnia Ogólne wrażenia: Piwo dość słodkie , charakter słodowy przysłania chmielowy Suma punktów 34/50 Piwko zajeło 9 miejsce, jak na debitu to chyba bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Kategoria: Lager Wiedeński Oznaczenie: ||| - 19 Kolejność wniesienia: 14 Wady: [1] Estrowy Aromat: [8,8 / 12] słodowy , lekko estrowy Barwa: [2,6 / 3] bursztynowa , klarowna Piana: [5,4 / 6] dobra, trwała zbita Smak: [11,6 / 17] słodowy dobrze zbalansowany z goryczką Goryczka: [4,8 / 6] łagodna, prawidłowa Odczucie w ustach: [4,6 / 6] pełna nie za duża, nagazowanie dobre Ogólne wrażenia: poprawne piwo, typowe w stylu Suma punktów 37,8/50 Piwko zajęło II miejsce Kategoria: Bohemskie Ciemne Oznaczenie: |V - 19 Kolejność wniesienia: 5 Wady: [1] Diacetyl [1] DMS (dla mnie dziwne, że taka wada wystąpiła, prędzej spodziewałem się innych) Aromat: [6 / 12] wyczuwalny DMS i diacetyl, mało intensywny, lekka kremowość i kwaskowatość Barwa: [2,25 / 3] ciemnobursztynowe, klarowne Piana: [4,75 / 6] drobnopęcherzykowa, kremowa, średnio-trwała Smak: [10,75 / 17] dobrze zrównoważony, kawowy, lekko słodki i karmelowy, końcówka wytrawna, palona, nieco szorstka Goryczka: [3,75 / 6] nieco za niska, nietrwała, nie równoważy słodyczy Odczucie w ustach: [4,5 / 6] Piwo pełne, mało orzeźwiające, nieco szorstkie, ściągające, poprawne wysycenie Ogólne wrażenia: piwo smaczne, pełne, mało goryczkowe, bez poważnych wad Suma punktów 32/50 Piwko zajęło V miejsce Kategoria: Złote Mocne Belgijskie Ale Oznaczenie: 15 Aromat: aldehyd Wygląd: zamglone, piana niska Piwo odpadło w kwalifikacjach. Podsumowując wszystkie piwa warzyłem po raz pierwszy w danych stylach, po BGA się nie spodziewałem dużo,więc się potwierdziło, miejsce bohemskiego mnie zaskoczyło pozytywnie W każdym razie jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 U mnie. Tmave: apteczne i aldehyd. z aptecznym całkowicie się nie zgadzam. Chyba ktoś apteki nigdy nie czuł. Właśnie je popijam mocno schłodzone. Aldehyd, może być na granicy odczuwania w kierunku farby emulsyjnej, zielonego jabłka. Ja bym to określił jako efekt dodania palonych słodów i z nimi szukał powiązania. Piwo odpadło. -------------------- wiedeńskie siarkowe, autoliza. Tej autolizy to nie czuje, nawet nie wiem jak to ugryźć. silna gorzkość, zalegająca, garbnikowe, ściągające. Przy tym piwie najważniejsza jest dla mnie ocena Conrada Seidla: kolor idealny, troszkę za duża goryczka, bardzo dobre. piwo odpadło. Podsumowując cały konkurs. Piwa odpadły przez za dużą goryczkę. Ale i tak krzyknijmy: no Hops, No Glory! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Ale i tak krzyknijmy: no Hops, No Glory! Tak Ci się tylko wydaje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Tej autolizy to nie czuje, nawet nie wiem jak to ugryźć. Spróbuj poszukać aromatu przypalonego mleka, albo przepołowionego ziemniaka z ogniska (nie chodzi o paloność, ale o pieczonego, a nie gotowanego ziemniaka). silna gorzkość, zalegająca, garbnikowe, ściągające. Przy tym piwie najważniejsza jest dla mnie ocena Conrada Seidla: kolor idealny, troszkę za duża goryczka, bardzo dobre. piwo odpadło. Generalnie powiedział Ci to samo co sędziowie tylko bardziej eufemistycznie. Jeszcze jedna uwaga, zupełnie inaczej wącha się piwo w jasnym, cichym pomieszczeniu, niż w hałasie, migającym świetle itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 No właśnie tego ziemniaka nie czuję, nie umiem go rozpoznać, powiązać z piwem. Zgadzam się, że miejsce ma wpływ na ocenę. kuzyn, jak będę znów w NL to sobię kupie w Beer Temple (knajpa z amerykańskimi piwami) taką koszulkę: No Hops, no Glory! Kupić ci też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 No właśnie tego ziemniaka nie czuję, nie umiem go rozpoznać, powiązać z piwem. Zgadzam się, że miejsce ma wpływ na ocenę. kuzyn, jak będę znów w NL to sobię kupie w Beer Temple (knajpa z amerykańskimi piwami) taką koszulkę: No Hops, no Glory! Kupić ci też? Możesz mi kupić poszpanujemy razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Oto ona Napewno na tosezonowe moje mocniejsze chmielenie miała wpływ wizyta w styczniu zeszłego roku w Beer Temple. skrzywiło mnie to bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 To ja podsumuję moje: 1. Lager wiedeński - miejsce 7; pkt. 34.4/50, dość pełne, dobrze pijalne, nagazowanie troszkę za duże, przyjemny lager wiedeński jednak posiada drobne wady (alkoholowy, rozpuszczalnikowy, estrowy) 2. Bohemskie Ciemne - miejsce 7, pkt. 30.75/50, piwo pełne, poprawne ale z wadami (owocowość, kwaskowość) 3. BGSA - miejsce 8, pkt. 27/50. generalnie piwo zbyt ciemne po pierwsze w barwie, ale również w aromacie i smaku 4. Szkockie - przepadło: siarkowy, kanalizacyjny, zbyt fenolowy (torfowy) 5. RIS - przepadło: nikły aromat, ziemisty, piołunowa goryczka. 6. Kolońskie - przepadło: naświetlone, zbyt chmielowe, lekko siarkowy i serowy. Skunksa złapało gdzieś po drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Aga, to dobre piwa Ci wyszły. Trzy ocierały się o pudło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Aga, to dobre piwa Ci wyszły. Trzy ocierały się o pudło. Może i dobre, ale miałam nadzieję na więcej. Następnym razem będę się bardziej starać i robić po kilka wersji, a nie tak, że jedno i koniec. Dzięki Adam za dobre słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Może i dobre, ale miałam nadzieję na więcej. No może niedługo wystartujesz w KPRze tam może będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Aga' date=' to dobre piwa Ci wyszły. Trzy ocierały się o pudło.[/quote']Może i dobre, ale miałam nadzieję na więcej. Następnym razem będę się bardziej starać i robić po kilka wersji, a nie tak, że jedno i koniec. Dzięki Adam za dobre słowo Ja robiłem nie jedno i im człowiek się bardziej stara tym gorzej wychodzi. Moim zdaniem trzeba zrobić raz a dobrze, a złych nie wysyłać (wiedziałem, że w tym roku jestem skazany na porażkę, ale trza było spróbować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Może i dobre' date=' ale miałam nadzieję na więcej.[/quote']No może niedługo wystartujesz w KPRze tam może będzie lepiej Nie będzie dla mnie kategorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Nie będzie dla mnie kategorii nawet w dark lagerze? można pod to shwarzbiera podciągnąć. A w razie co można zrobić nową kategorię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Nie będzie dla mnie kategorii nawet w dark lagerze? można pod to shwarzbiera podciągnąć. A w razie co można zrobić nową kategorię Pożyjemy, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Może i dobre, ale miałam nadzieję na więcej. Następnym razem będę się bardziej starać i robić po kilka wersji, a nie tak, że jedno i koniec. Każdy ma nadzieję. Robienie kilka jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy się robi na płynnych drożdżach. Można je wykorzystać na maksa. Problem jest później z wyborem tego jednego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Może i dobre' date=' ale miałam nadzieję na więcej. Następnym razem będę się bardziej starać i robić po kilka wersji, a nie tak, że jedno i koniec. [/quote'] Każdy ma nadzieję. Robienie kilka jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy się robi na płynnych drożdżach. Można je wykorzystać na maksa. Problem jest później z wyborem tego jednego. No niby tak - różne zasypy i te same drożdże, ten sam zasyp i różne drożdże. Robi się z tego sporo kombinacji. Skąd nabrać tyle fermentorów , nie wspominając o czasie. Eee tam, spoko. Jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Oto ona Napewno na tosezonowe moje mocniejsze chmielenie miała wpływ wizyta w styczniu zeszłego roku w Beer Temple. skrzywiło mnie to bardzo :) Nie tłumacz się tylko załatwiaj koszulkę i tak wiemy że Twoje piwka są ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 (edytowane) To i ja podsumuje w skrócie moje piwa w Żywcu: Belgijskie Złote Mocne Ale "BORUTA" - miejsce 3 (33,5/50) dobry reprezentant stylu, nieco zbyt alkoholowy, nuty rozpuszczalnikowe Wiedeński Lager - miejsce 4 (najgorsze z możliwych ) (36/50), też dobry przedstawiciel stylu, goryczka do poprawienia (pozostająca) Tmave - miejsce 12 (27,25/50) - nieprzyjemny zapach (prawdopodobnie infekcja), zbyt mała goryczka oraz palonosć Kolońskie i 70/- - przepadły w przedbiegach, ale nie ma co ich żałować W sumie nie jest źle! Edytowane 3 Lipca 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) U mnie nieźle, ale nie beznadziejnie RIS, którego uważam, za najlepsze co uwarzyłem zajął dopiero 8. miejsce i to właściwie głównie za jeden jego feler, o którym wiedziałem, a mianowicie szczątkowa, rachityczna piana. Dostałem za nią od sędziów 2, 1, 1, 1, 0. czyli w sumie 5 punktów na 30 możliwych, czy też 1/6. Za to wszystko osłodził mi rzut oka na arkusze ocen*, gdzie obaj Brytyjczycy dali mu po 14/17 za smak. Wniesione jako 2., 31,4/50 punktów. Tmave zajęło "bardzo dobre 4. miejsce" jak mawiają komentatorzy sportowi. Bardzo mnie to cieszy. Wniesione jako 11., 32,75/50 punktów. Nie zgadzam się, że to najgorsze miejsce. Najgorsze jest 15. (czy tam 12. lub 14. zależy ile piw weszło do finału). Jak nie weszło do finału, to można się uspokajać, no nie wiadomo, robili eliminacje po łebkach, obiektywnie może było lepsze niż 14. lub 15., ale jak weszło do finału i ewidentnie przegrało, to przegrało. *to taki przywilej z tego, że się sędziuje, ale powiem Wam, że czasem lepiej nie wiedzieć jak kolega sędzia Ci piwo ocenił i dlaczego zająłeś 4., a nie 3. miejsce Edytowane 4 Lipca 2011 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 A kiedy wyniki w kategorii Scottish Ale?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się