przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Teraz konkurs w Żywcu jest organizowany przez PSPD' date=' a organizacja konkursu to odpowiedzialność i koszty' date=' które są po części opłacane z opłat za udział a po części ze składek członków. Dlaczego członkowie PSPD mają płacić 2 razy?[/quote'']Nikt Ci nie kazał wstępować do PSPD, jeśli chcesz czytać "gratisowego" Piwowara i nosić błyszczącą legitkę to musisz bulić, za darmo nic nie ma a konkurs w Żywcu jest organizowany już kilka lat, natomiast PSPD nie ma jeszcze roku i to nie jest chyba konkurs tylko dla członków Stowarzyszenia a dla w większości hobbystów Przemo, ale dlaczego zakładasz, że cena miałaby być 8zł i 12zł, a zwiększyliśmy ją dla nieczłonków. Cena wyjściowa jest 12 i 18zł. Natomiast chcielibyśmy dać upust dla członków PSPD. Czemu zabraniasz nam być dobrymi? Mnie osobiście koszty nie przerażają, ale tak patrząc z boku, jest trochę nie w porządku taki podział. Wiadomo że są koszty itd, ale jaka jest różnica między wysłanym piwem przez zrzeszonego a piwem osoby niezrzeszonej ? Czy tylko tym że ten pierwszy płaci marne kilka złotych na rzecz Stowarzyszenia, a ten drugi nie ? Za chwilę konkurs stanie sie konkursem "Stowarzyszenia Wzajemnej Adoracji" a chyba nie o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 a konkurs w Żywcu jest organizowany już kilka lat, natomiast PSPD nie ma jeszcze roku i to nie jest chyba konkurs tylko dla członków Stowarzyszenia a dla w większości hobbystów Rozumiem z tego, ze konkurs od paru lat robi się sam, a PSPD nieprawnie podłaczyło się pod ten samodzielnie kwitnący mechanizm, aby ciągnąć pokaźne zyski z horrendalnie zawyżonych opłat za uczestnictwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Przemo, ale dlaczego zakładasz, że cena miałaby być 8zł i 12zł, a zwiększyliśmy ją dla nieczłonków. No niestety patrząc "z zewnątrz" tak to wygląda. Automatycznie porównanie jest do zeszłego roku (10zł) i cena dla członków jest do tej kwoty zbliżona. A została "podwyższona" dla pozostałych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Przemo' date=' ale dlaczego zakładasz, że cena miałaby być 8zł i 12zł, a zwiększyliśmy ją dla nieczłonków.[/quote']No niestety patrząc "z zewnątrz" tak to wygląda. Automatycznie porównanie jest do zeszłego roku (10zł) i cena dla członków jest do tej kwoty zbliżona. A została "podwyższona" dla pozostałych... A zauważyliście koledzy, jakie były opłaty w zeszłym roku we Wrocławiu, konkursie piwo.org, na Słowacji, a jakie były/są w tym roku? Jak nie, to zobaczcie jaki tam był wzrost opłat i jak na tym tle wygląda konkurs w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Mam pytanie, czy jest już formularz zgłoszeniowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Mam pytanie, czy jest już formularz zgłoszeniowy? Podobnoż ma być 15-tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 No to fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Tak czytam tą Waszą dyskusję i nie wiem za bardzo, o co chodzi. Ciągle powtarzamy, że piwowarstwo to hobby itg. więc nie wiem w czym problem przecież nie ma do niczego przymusu. Można wysłać piwa na konkurs, ale nie trzeba. Jeśli ktoś ma predyspozycje i chęci do działania, zmieniania czegoś, mieć wpływ na coś ? w tym wypadku na rozwój piwowarstwa w Polsce - to możne się spełnić w PSPD, ale przymusu nie ma. Sam się biję w myślach bo kiedyś obiecałem sobie że nigdzie do żadnej organizacji, związków czy partii się nie zapiszę. Opłata za udział jest konieczna ? to jasne, ale nie sądzę żeby organizatorzy przegięli kiedyś i kazali sobie płacić jakieś kosmiczne sumy. To odstraszy i wręcz przyniesie odwrotny skutek. Te 12 i 18 zł dla nie zrzeszonych to jeszcze akceptowalna kwota, pod warunkiem że nie będzie rosła z roku na rok. Każdy się zastanowi dwa razy czy wysłać piwo czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 a konkurs w Żywcu jest organizowany już kilka lat' date=' natomiast PSPD nie ma jeszcze roku i to nie jest chyba konkurs tylko dla członków Stowarzyszenia a dla w większości hobbystów[/quote']Rozumiem z tego, ze konkurs od paru lat robi się sam, a PSPD nieprawnie podłaczyło się pod ten samodzielnie kwitnący mechanizm, aby ciągnąć pokaźne zyski z horrendalnie zawyżonych opłat za uczestnictwo? Kolego coder, mi nie chodzi o opłaty, ale o nierówne traktowanie startujących, a jeśli już tak mówimy o konkursie, to chyba Ziemek wniósł w wianie to przedsięwzięcie do PSPD, więc PSPD jakby nie patrzeć się podpięło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kolego coder, mi nie chodzi o opłaty, ale o nierówne traktowanie startujących, a jeśli już tak mówimy o konkursie, to chyba Ziemek wniósł w wianie to przedsięwzięcie do PSPD, więc PSPD jakby nie patrzeć się podpięło Zapewniam Cię, że to nie jest tak proste, że Ziemek wniósł KPD "w wianie". Owszem BA wypromował KPD, przekazał go PSPD, ale w zamian ma zagwarantowane, że będzie Sponsorem Imprezy. Także "podpinanie się" to nie jest dobre określenie. Wszędzie jest tak, że członkowie mają lepiej niż nieczłonkowie. Wręcz PSPD jest pod tym względem liberalne, bo możesz zostać sędzią certyfikowanym przez PSPD nie będąc członkiem PSPD. W przypadku BJCP nie jest to chyba możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kolego coder, mi nie chodzi o opłaty, ale o nierówne traktowanie startujących, a jeśli już tak mówimy o konkursie, to chyba Ziemek wniósł w wianie to przedsięwzięcie do PSPD, więc PSPD jakby nie patrzeć się podpięło A gdzie jest powiedziane, że mają być równo traktowani? Co ty jakiś socjalista jesteś? ;) P.S. Jako, że uratowałeś honor "rodziny" na konkursie we Wrocku, więc zostajesz na najbliższy rok mianowany Capo di Tutti Capi. P.S.2 Podsłyszałem rozmowę, że za rok mają Domagalskich nie dopuścić do konkursu, bo już nie mogą patrzeć na to nazwisko co roku na podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Weźcie pod uwagę, że KPD w Żywcu nie organizuje firma prywatna jak np. we Wrocławiu, tylko stowarzyszenie. Więc stowarzyszenie piwowarów bierze na siebie całą organizację i koszty. Stowarzyszenie sfinansuje konkurs częściowo ze składek członkowskich częściowo z dotacji sponsorów. KPD w Żywcu to przedsięwzięcie kilkudniowe. Najpierw eliminacje, potem dwa dni konkursu. Jury będzie się składać z kilkunastu sędziów. Wykwalifikowani sędziowie będą z całej Polski i z zagranicy. Służy to temu, aby bardzo atrakcyjne nagrody otrzymali najlepsi piwowarzy, wyłonieni w rzetelnym, wiarygodnym i prestiżowym konkursie. Składka członkowska PSPD wynosi 100,00 zł w pierwszym roku i 80,00 zł w następnych. To na tyle dużo, by wymagać od stowarzyszenia paru złotych zniżki w konkursach. Z drugiej strony niezrzeszeni płacą zaledwie 6,00 zł więcej - to na tyle mało (jedno dobre piwo komercyjne), by zachować właściwe proporcje i nie dzielić ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Weźcie pod uwagę, że KPD w Żywcu nie organizuje firma prywatna jak np. we Wrocławiu, tylko stowarzyszenie. Więc stowarzyszenie piwowarów bierze na siebie całą organizację i koszty. Stowarzyszenie sfinansuje konkurs częściowo ze składek członkowskich częściowo z dotacji sponsorów.KPD w Żywcu to przedsięwzięcie kilkudniowe. Najpierw eliminacje, potem dwa dni konkursu. Jury będzie się składać z kilkunastu sędziów. Wykwalifikowani sędziowie będą z całej Polski i z zagranicy. Służy to temu, aby bardzo atrakcyjne nagrody otrzymali najlepsi piwowarzy, wyłonieni w rzetelnym, wiarygodnym i prestiżowym konkursie. Składka członkowska PSPD wynosi 100,00 zł w pierwszym roku i 80,00 zł w następnych. To na tyle dużo, by wymagać od stowarzyszenia paru złotych zniżki w konkursach. Z drugiej strony niezrzeszeni płacą zaledwie 6,00 zł więcej - to na tyle mało (jedno dobre piwo komercyjne), by zachować właściwe proporcje i nie dzielić ludzi. I tym pięknym wyjaśnieniem proponuje zakończyć przepychanki o kasę. Można tak latami, ale po co. Jest wiele ciekawszych tematów do dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kolego coder' date=' mi nie chodzi o opłaty, ale o nierówne traktowanie startujących, a jeśli już tak mówimy o konkursie, to chyba Ziemek wniósł w wianie to przedsięwzięcie do PSPD, więc PSPD jakby nie patrzeć się podpięło [/quote']A gdzie jest powiedziane, że mają być równo traktowani? Co ty jakiś socjalista jesteś? ;) A co ja za to mogę, że chcę dla wszystkich dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Ponieważ nie każdy zagląda na browar.biz wkleję program imprezy też tutaj: FESTIWAL BIROFILIA 2011 - PROGRAM IMPREZY XVI Międzynarodowa Giełda Birofiliów IX Konkurs Piw Domowych V Konkurs Piw Rzemieślniczych PIĄTEK 17.06.2011 10.00-18.00 Browar w Żywcu - Dzień Otwarty Browaru w Żywcu Bezpłatne zwiedzanie browaru z przewodnikiem wzbogacone o Pokaz Palenia Słodu i degustacja żywieckiego portera Wystawa fotograficzna o tematyce: Piwowarstwo Domowe, Festiwal Birofilia 16.00 Giełda Birofiliów Rejestracja uczestników Wydawanie upominków festiwalowych Spotkania i wymiana kolekcjonerska Konkursy piwowarskie i zabawy na scenie giełdowej 16.00 Namiot piwowarski Stoisko Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych Stoisko Browamatora Stoiska polskich browarów rzemieślniczych Stoiska piwowarów domowych Degustacje piw domowych i rzemieślniczych Akcja edukacyjna Wystawa etykiet zgłoszonych do Konkursu Etykiet Piw Domowych Spotkanie z Conradem Seidl (Bierpapst) 16.00 Aleja Festiwalowa Piwa Świata ?155 piw na 155-lecie Browaru w Żywcu? Stoiska z szeroką ofertą piw browarów przemysłowych obejmująca 155 marek w kilkunastu stylach piwnych Sklepik festiwalowy ze sprzedażą piw butelkowych i gadżetów festiwalowych Sklepik Piwiarni Żywiecka ze sprzedażą materiałów reklamowych, pamiątek, gadżetów piwnych, książek i wydawnictw o tematyce piwnej 17.00 Konkurs Piw Domowych i Rzemieślniczych Spotkanie Piwowarów Domowych Obrady Jury IX Konkursu Piw Domowych ? I tura Obrady jury V Konkursu Piw Rzemieślniczych Obrady Jury Konkursu Etykiet Piw Domowych 17.30 Program festiwalowy Loteria fantowa z nagrodami w namiocie kolekcjonerskim Piwne Kino Letnie. Prezentacja archiwalnych filmów o polskich browarach Prezentacja wypalania szkła piwnego na żywo przez Hutę Szkła w Krośnie Występy folklorystyczne na żywo 24.00 Zakończenie programu SOBOTA 18.06.2011 04.00 Otwarcie Piwiarni Żywiecka 07.00 Giełda Birofiliów Otwarcie ogródka Piwiarni Żywiecka Rejestracja uczestników Wydawanie upominków festiwalowych Spotkania i wymiana kolekcjonerska Konkursy piwowarskie i zabawy na scenie giełdowej 07.00 Aleja Festiwalowa Piwa Świata ?155 piw na 155-lecie Browaru w Żywcu? Stoiska z szeroką ofertą piw browarów przemysłowych obejmująca 155 marek w kilkunastu stylach piwnych Sklepik festiwalowy ze sprzedażą piw butelkowych i gadżetów festiwalowych Sklepik Piwiarni Żywiecka ze sprzedażą materiałów reklamowych, pamiątek, gadżetów piwnych, książek i wydawnictw o tematyce piwnej 09.00 Program festiwalowy Oficjalne otwarcie imprezy Bezpłatne zwiedzanie browaru z przewodnikiem wzbogacone o Pokaz Palenia Słodu i degustacja żywieckiego portera Piwne Kino Letnie. Prezentacja archiwalnych filmów o polskich browarach Prezentacja wypalania szkła piwnego na żywo przez Hutę Szkła w Krośnie Wybór najładniejszego stroju festiwalowego i nakrycia głowy Występy folklorystyczne na żywo 09.00 Namiot piwowarski Stoisko Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych Stoisko Browamatora Stoiska polskich browarów rzemieślniczych Stoiska piwowarów domowych Degustacje piw domowych i rzemieślniczych Akcja edukacyjna Wystawa etykiet zgłoszonych do Konkursu Etykiet Piw Domowych Pokaz Warzenia Piwa festiwalowego Warsztaty dla piwowarów domowych Konkurs dziennikarzy ?Pszeniczna Bomba 2011? 10.00 Konkurs Piw Domowych i Rzemieślniczych Obrady Jury IX Konkursu Piw Domowych ? II tura Obrady jury V Konkursu Piw Rzemieślniczych Wybór ?Grand Championa Birofilia 2011? 17.30 Ogłoszenie oficjalnych wyników konkursów: KPD, KPR, KEPD, Pszeniczna Bomba 18.00 Część oficjalna i muzyczna Powitanie Arcyksiężnej Marii Krystyny Habsburg Przemówienie Dyrektora Browaru w Żywcu i Burmistrza Miasta Żywiec Koncerty LEE MONDAY i NEGATYW Koncert gwiazdy wieczoru KAZIK i KULT 24.00 Zakończenie programu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wszędzie jest tak, że członkowie mają lepiej niż nieczłonkowie. Wręcz PSPD jest pod tym względem liberalne, bo możesz zostać sędzią certyfikowanym przez PSPD nie będąc członkiem PSPD. W przypadku BJCP nie jest to chyba możliwe. Nie jestem czonkiem PSPD ale zgadzam się w 100% z przedmówcą. Nie dziwi mnie że członkowie mają nieco lepiej niż nie-członkowie. Zresztą chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby do PSPD się zapisać. Ze składki 80 zł rocznie 40 zł "zwróci się" w postaci darmowego "Piwowara" a pozostałe 40 zł pozwoli na wystawienie w konkursach dodatkowych 10 piw. A gdzie jest powiedziane, że mają być równo traktowani? Co ty jakiś socjalista jesteś? Dokładnie tego uczył mnie Ojciec jak miałem chyba z 5 lat: sprawiedliwie nie znaczy po równo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wszędzie jest tak' date=' że członkowie mają lepiej niż nieczłonkowie. Wręcz PSPD jest pod tym względem liberalne, bo możesz zostać sędzią certyfikowanym przez PSPD nie będąc członkiem PSPD. W przypadku BJCP nie jest to chyba możliwe.[/quote']Nie jestem czonkiem PSPD ale zgadzam się w 100% z przedmówcą. Nie dziwi mnie że członkowie mają nieco lepiej niż nie-członkowie. Zresztą chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby do PSPD się zapisać. Ze składki 80 zł rocznie 40 zł "zwróci się" w postaci darmowego "Piwowara" a pozostałe 40 zł pozwoli na wystawienie w konkursach dodatkowych 10 piw. A gdzie jest powiedziane, że mają być równo traktowani? Co ty jakiś socjalista jesteś? Dokładnie tego uczył mnie Ojciec jak miałem chyba z 5 lat: sprawiedliwie nie znaczy po równo. Dlatego proponuje żeby ci biorą udział pierwszy raz w konkursie zapłacili podwójnie,a nawet potrójnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wszędzie jest tak' date=' że członkowie mają lepiej niż nieczłonkowie. Wręcz PSPD jest pod tym względem liberalne' date=' bo możesz zostać sędzią certyfikowanym przez PSPD nie będąc członkiem PSPD. W przypadku BJCP nie jest to chyba możliwe.[/quote'']Nie jestem czonkiem PSPD ale zgadzam się w 100% z przedmówcą. Nie dziwi mnie że członkowie mają nieco lepiej niż nie-członkowie. Zresztą chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby do PSPD się zapisać. Ze składki 80 zł rocznie 40 zł "zwróci się" w postaci darmowego "Piwowara" a pozostałe 40 zł pozwoli na wystawienie w konkursach dodatkowych 10 piw. A gdzie jest powiedziane, że mają być równo traktowani? Co ty jakiś socjalista jesteś? Dokładnie tego uczył mnie Ojciec jak miałem chyba z 5 lat: sprawiedliwie nie znaczy po równo. Dlatego proponuje żeby ci biorą udział pierwszy raz w konkursie zapłacili podwójnie,a nawet potrójnie Poszedł bym dalej, zaproponował bym wpłatę wadium w wys. 1000 zł z możliwością przepadku, kiedy uczestnik zajmie dalsze niż 3 miejsce i przy okazji koszty przeprowadzenia konkursu są pokryte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Nie jestem czonkiem PSPD ale zgadzam się w 100% z przedmówcą. Nie dziwi mnie że członkowie mają nieco lepiej niż nie-członkowie. Zresztą chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby do PSPD się zapisać. Ze składki 80 zł rocznie 40 zł "zwróci się" w postaci darmowego "Piwowara" a pozostałe 40 zł pozwoli na wystawienie w konkursach dodatkowych 10 piw. Dokładnie tego uczył mnie Ojciec jak miałem chyba z 5 lat: sprawiedliwie nie znaczy po równo. Dlatego proponuje żeby ci biorą udział pierwszy raz w konkursie zapłacili podwójnie' date='a nawet potrójnie [/quote'] Poszedł bym dalej, zaproponował bym wpłatę wadium w wys. 1000 zł z możliwością przepadku, kiedy uczestnik zajmie dalsze niż 3 miejsce i przy okazji koszty przeprowadzenia konkursu są pokryte Oj, przesadzasz, za zajęte powyżej np. 10 miejsca i przepadło w eliminacjach. A kwota to do 100zł. Były by to ostre warunki, które by sprzyjały bogatym pewniakom (a hobby to kasa więc się i z niej wyskoczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Dlatego proponuje żeby ci biorą udział pierwszy raz w konkursie zapłacili podwójnie' date='a nawet potrójnie [/quote']Poszedł bym dalej' date=' zaproponował bym wpłatę wadium w wys. 1000 zł z możliwością przepadku, kiedy uczestnik zajmie dalsze niż 3 miejsce i przy okazji koszty przeprowadzenia konkursu są pokryte [/quote'] Oj, przesadzasz, za zajęte powyżej np. 10 miejsca i przepadło w eliminacjach. A kwota to do 100zł. Były by to ostre warunki, które by sprzyjały bogatym pewniakom (a hobby to kasa więc się i z niej wyskoczy). Wiadomo żartowałem, ale Twoja propozycja wydaje się rozsądna, pewnie takie zasady skutecznie zniwelowały by przysyłanie kwasów dla samego sprawdzenia. Komisja oszczędziła by żołądki, a koszty przy okazji były by w dużej części pokryte. Tylko jest jeszcze problem z wyegzekwowaniem tej karnej kwoty, chyba że każdy musiałby wpłacić stówkę przed konkursem, do zwrotu, w przypadku zajęcia miejsca powyżej dziesiątego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wiadomo żartowałem, ale Twoja propozycja wydaje się rozsądna, pewnie takie zasady skutecznie zniwelowały by przysyłanie kwasów dla samego sprawdzenia. Komisja oszczędziła by żołądki, a koszty przy okazji były by w dużej części pokryte. Tylko jest jeszcze problem z wyegzekwowaniem tej karnej kwoty, chyba że każdy musiałby wpłacić stówkę przed konkursem, do zwrotu, w przypadku zajęcia miejsca powyżej dziesiątego. Normalnie jak w kartach, pokerze dajmy na to. Na kursie sobie żartowaliśmy, że zaczniemy urządzać nielegalne konkursy, coś jak nielegalne wyścigi. Kilku sędziów, konkretna kategoria, konkretne wpisowe, zwycięzca zbiera pulę, po odliczeniu diet sędziowskich oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Wiadomo żartowałem' date=' ale Twoja propozycja wydaje się rozsądna, pewnie takie zasady skutecznie zniwelowały by przysyłanie kwasów dla samego sprawdzenia. Komisja oszczędziła by żołądki, a koszty przy okazji były by w dużej części pokryte. Tylko jest jeszcze problem z wyegzekwowaniem tej karnej kwoty, chyba że każdy musiałby wpłacić stówkę przed konkursem, do zwrotu, w przypadku zajęcia miejsca powyżej dziesiątego.[/quote']Normalnie jak w kartach, pokerze dajmy na to. Na kursie sobie żartowaliśmy, że zaczniemy urządzać nielegalne konkursy, coś jak nielegalne wyścigi. Kilku sędziów, konkretna kategoria, konkretne wpisowe, zwycięzca zbiera pulę, po odliczeniu diet sędziowskich oczywiście. Marzy Ci się Zrobimy odwrotnie, ustalimy które piwo ma wygrać i jeśli któryś sędzia się nie dostosuje to karą będzie wypicie najbardziej perfidnego kwasa zajeżdżającego końską derką ze starego wałacha Edytowane 11 Maja 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Normalnie jak w kartach, pokerze dajmy na to. Na kursie sobie żartowaliśmy, że zaczniemy urządzać nielegalne konkursy, coś jak nielegalne wyścigi. Kilku sędziów, konkretna kategoria, konkretne wpisowe, zwycięzca zbiera pulę, po odliczeniu diet sędziowskich oczywiście. Lub zakłady kto wygra , łatwiejszy zarobek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 tak czytam i czytam ten wątek i zastanawiam się czy chodzi o to żeby młodych piwowarów zrazić czy zachęcić do robienia dobrych piw i startowania w konkursach. Wydaje mi się że im bardziej piwowarstwo domowe rozwija się tym będzie więcej osób które będą chciały pokazać swoje piwo w większym gronie oraz poznać opinię sędziów. Wszystkim chyba chodzi o to aby było coraz więcej piwowarów domowych, więcej małych lokalnych browarów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 jak chce się poznać opinię sędziego nie trzeba startować w konkursie, wystarczy mu przekazać piwo. Taka ocena będzie nawet dokładniejsza niż na konkursie bo sędzia będzie miał więcej czasu i spokoju. A wysłanie piwa na konkurs jest raczej małą szansą na pokazanie większemu gronu - lepiej jest postawić kega albo 2 skrzynki podczas konkursu i rozlać je publiczności i piwowarom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi