domanw Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 witam wszystkich, w niedziele zaczalem swoja przygode z piwowarstwem, ruszyla pierwsza warka oparta o ekstrakt, przegotowanie ekstraktu + dolanie wody, rozrobilem drozdze dodalem do "brzeczki" cos mi nie pasuje bo sama brzeczka miala ok 5blg, moze cos zle mierzylem ale wydaje mi sie ze to za malo, wiadro przykrylem pokrywka i stoi w temp. ok 18st po 2 dniach w fermentatorze jest tylko lekka piana a piwo jakos niemrawo pracuje, czy cos z tego piwa cos bedzie ?? pozdrawiam Domanw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Witaj na forum! Najlepiej napisz coś więcej o tej warce. Jaki i ile ekstraktu. Ile wody. Będzie można coś więcej powiedzieć o ekstrakcie. Jeśli piwo pracuje, to tylko czekać na efekty i być dobrej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Gratuluję decyzji o rozpoczęciu warzenia:) W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg? Podaj dokładnie co zrobiłeś - ile ekstraktów, ile wody, jakie drozdże etc - zobaczymy czy coś było nie tak. Czasami powstaje mało piany - nie musi to oznaczać, że drożdże słabo pracują. Na pianę wpływa wiele czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanw Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 wiec po kolei: ekstrakt to Nachmielony ekstrakt słodowy pszeniczny piWES-03 1,7 kg zagotowany z ok 3-4l wody przez ok 10min do tego kolejne ok. 15l chlodnej i wszystko do ok. 25 stopni, drozdze Nottingham rozrobione przez ok 30min dodane do brzeczki, zagladam do fermentatora raz dziennie i jakos ruchu wyraznego nie widze, nie mam narazie rurki a wiadro lekko przykryte szczelna pokrywka gdzie moze byc blad ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanw Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg? wlasnie nie sprawdzilem dokladnie napewno ponizej 30 stopni, ale napewno nie bylo dokladnie 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 wiec po kolei: ekstrakt to Nachmielony ekstrakt słodowy pszeniczny piWES-03 1,7 kg zagotowany z ok 3-4l wody przez ok 10min do tego kolejne ok. 15l chlodnej i wszystko do ok. 25 stopni, drozdze Nottingham rozrobione przez ok 30min dodane do brzeczki, zagladam do fermentatora raz dziennie i jakos ruchu wyraznego nie widze, nie mam narazie rurki a wiadro lekko przykryte szczelna pokrywka gdzie moze byc blad ?? Nigdzie. Z puchy 1.7kg tyle będziesz miał. Do "normalnego" piwa używa się 2 puch ekstraktu, 1 nachmielonej i 1 niechmielonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanw Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Nigdzie. Z puchy 1.7kg tyle będziesz miał. Do "normalnego" piwa używa się 2 puch ekstraktu, 1 nachmielonej i 1 niechmielonej. no dobra co z tym dalej, nie bedzie "normalnego" piwa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) Jeżeli na 20l wody dałeś sam ekstrakt 1,7 kg i mierzyłeś w około 30°C, to faktycznie może być koło 5°Blg. Puszka 1,7 kg WESa jest na 12l edit: Kup jeszcze jeden ekstrakt, rozpuść w 3l wody i dolej do wiadra. http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-jasny-17kg-p-16.html http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-pszeniczny-17kg-p-23.html Edytowane 10 Maja 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Brewtarget gęstość takiej receptury oszacował na ok, 6,5°Blg, więc sprawdziłeś mniej -więcej dobrze. Teraz po kolei: 1) nie zaglądaj za często do fermentora 2) sprawdź wyskalowanie aerometru - zobacz ile pokazuje w czystej wodzie. 3) dałeś za mało ekstraktu lub za dużo wody 4) nie zrażaj się, najprawdopodobniej wyjdzie coś pijalnego. Słabego, wodnistego, ale pijalnego i zapewne smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 tak jak zgoda prawi z 2 puch wyjdzie Ci ok 20l normalnego piwa (12°Blg) z 1 puchy albo masz 10l -12°Blg albo 20l-6°Blg Z Twoim piwem pewnie wszystko w porządku, nie panikuj, spokojnie, cierpliwie Wyjdzie słabe % i wodnite w smaku. Więcej czytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 no dobra co z tym dalej, nie bedzie "normalnego" piwa?? Posłuchaj rad jakich Ci udzielił vettis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanw Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 dzieki panowie za pomoc, postanowilem dokupic puszke slodu i dolac stad moje pytanie zakladajac ze jutro dotrze paczka z HomeBrewering moge spokojnie to rozrobic i dolac ? mimo ze w sumie fermentacja burzliwa (u mnie nie za bardzo) trwa juz 4 dzien ?? jak dlugo to jeszcze trzymac ?? niezrażony problemami od razu postanowilem nabyc slody do kolejnej warki, Alt Bier 12°Blg http://www.homebrewing.pl/alt-bier-12stblg-zestaw-surowcow-p-259.html musze spokojnie poczytac o zacieraniu oraz zorganizowac kadz zacierna pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Jak teraz tzn. jutro dodasz nową puszkę to fermentacja burzliwa znowu ruszy, bo drożdże dostaną świeżą porcję cukrów. Jeszcze jedna uwaga - nie dolewaj tej drugiej rozpuszczonej puszki gorącej, żeby nie ubić drożdży. Edytowane 11 Maja 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 słodu nie sprzedają w puszkach, tylko w workach Taka uwaga na przyszłość - wyrażajmy się precyzyjnie, ekstrakt to ekstrakt a słód to słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanw Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) jutro przyjedzie ekstrakt, rozcienczona dolewka w 2-3 litrach w temp ponizej 30st, mysle ze lepiej to przegotowac aby uniknac zakazenia, czas fermentacji leci od poczatku tak do 5 blg ?? zna ktos najprostszy patent na kadz zacierna z filtrem? moze jakis obrazkowy LINK dzieki panowie za wszelka pomoc wasze zdrowie Edytowane 11 Maja 2011 przez domanw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 5°Blg to trochę za dużo. Trzymaj w fermentatorze do zatrzymania się fermentacji, a nie do konkretnego blg. zna ktos najprostszy patent na kadz zacierna z filtrem?moze jakis obrazkowy LINK Najprościej to zacierać w garnku a filtrować w fermentatorze z kranikiem i z filtratorem z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 zna ktos najprostszy patent na kadz zacierna z filtrem? moze jakis obrazkowy LINK Fermentor z kranikiem wielofunkcyjny Czytać Wiki i poradniki a nie będziesz w krainie fiki miki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 dzieki panowie za pomoc, postanowilem dokupic puszke slodu i dolac stad moje pytanie zakladajac ze jutro dotrze paczka z HomeBrewering moge spokojnie to rozrobic i dolac ? mimo ze w sumie fermentacja burzliwa (u mnie nie za bardzo) trwa juz 4 dzien ?? jak dlugo to jeszcze trzymac ?? niezrażony problemami od razu postanowilem nabyc slody do kolejnej warki, Alt Bier 12°Blg http://www.homebrewing.pl/alt-bier-12stblg-zestaw-surowcow-p-259.html musze spokojnie poczytac o zacieraniu oraz zorganizowac kadz zacierna pozdrawiam Mam prośbę używaj polskich znaków , to nie onet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 zna ktos najprostszy patent na kadz zacierna z filtrem?moze jakis obrazkowy LINK Co do konstrukcji kadzi zacierno - filtracyjnej, to polecam kega 50l z wspawanym kawałkiem rurki obustronnie gwintowanej. Z zewnątrz nakręcasz zawór a od środka przykręcasz filtrator z oplotu. W garnku nie polecam wiercić otworu bo emalia odpryśnie, przy opcji garnka trzeba wykonać filtrator zatapiany. Gratuluje wyboru zestawu słodów, ten Alt z HB wyszedł mi smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanw Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 z powodu braku czasu dopiero dziś rano dolałem rozrobiony ekstrakt, poszło do fermentatora, mam nadzieje że zacznie lepiej pracować a piwko nabrało ładnego ciemniejszego koloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domanw Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 witam ponownie, po tym jak w niedziele rano dodałem nową porcje ekstraktu zmierzyłem i wyszlo ok. 6°Blg przez pierwszy dzień pojawiła się ładna piana i widać było silną fermentacje, jednak dziś podejrzałem fermentator i prezentuje się on tak jak na zdjęciu poniżej dziś wyszło mi ok. 1-2°Blg czy etap fermentacji można uznać za zakończony po w sumie 10 dniach w tym 7 z mniejszym ekstraktem ??? Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Fermentacja spowolniła, ale jeszcze widać troszkę piany na wierzchu. Ja bym jeszcze ze 3 dni minimum poczekał. Piwu nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. Tobie też pomoże - wyćwiczyć cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jeżeli jest 1-2Blg to bym zlewał na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 A po co cicha przy pszenicznym ekstrakcie WESa? Przy takim blg można już imho butelkować. Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Aby nie było za dużo śmieci. Jeden dzień nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się