gregroc Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 - wypijam, płuczę, chowam - wyciągam, płuczę wodą, do piekarnika - napełniam Kilkadziesiąt warek, zero zakażeń z butelki. Robię identycznie, póki co nie miałem żadnego zakażenia. A co do wcześniejszej dyskusji o piro - ja również wyczuwałem zapach siarki, zwłaszcza w pszenicy. Odorek utrzymywał się przez kilka minut (mniej więcej do wypicia jednej trzeciej szklanki) i znikał... Po kilku warkach zrezygnowałem z tego sposobu dezynfekcji i zacząłem wyprażać butelki w piekarniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Pytanko: czy folię aluminiową mogę założyć na mokre butelki przed włożeniem do piekarnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 A w jakim celu można wiedzieć? Jeśli chodzi o folię aluminiową to nie ma problemu, możesz używać do co najmniej 300C Przestrzegałbym natomiast przed wkładaniem mokrych butelek do piekarnika. Różnica temperatur w miejscach mokrych spowoduje naprężenia we szkle i gorsze butelki popękają. Rozwiązaniem jest powolne podgrzanie i wysuszenie np. w 40-50C i późniejsze podgrzanie w celu dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Przeczytałem wpisy z tego wątku: http://www.piwo.org/topic/2912-martwy-nietoperz-a-sterylnosc-butelek/#entry52997 i teraz zgłupiałem czy wkładać mokre czy suche. Folię alu chcę założyć żeby mieć wysterylizowane butelki na następne rozlewy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Przeczytałem wpisy z tego wątku: http://www.piwo.org/...lek/#entry52997 i teraz zgłupiałem czy wkładać mokre czy suche. Folię alu chcę założyć żeby mieć wysterylizowane butelki na następne rozlewy. Jak przeczytałem tytuł tamtego wątku to myślałem że ktoś sobie jaja robi Jak zapytaj się części kobiecej jak wkładają słoiki na ogóry lub dżem do piekarnika! To jest ta sama sytuacja najlepiej żeby były osuszone, ale woda odparuje szybko a butelce się nic nie stanie! Nie można tylko polać gorących zimną wodą bo wtedy pękną. Są przepisy na kurczaka że wkładasz do niego butelkę z piwem wypełnioną i nic się z nią nie dzieje poprostu płyn w niej zaczyna się gotować. To gwałtowna różnica temperatur jest sprawczynią pęknięć!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Przeczytałem wpisy z tego wątku: http://www.piwo.org/...lek/#entry52997 i teraz zgłupiałem czy wkładać mokre czy suche. Folię alu chcę założyć żeby mieć wysterylizowane butelki na następne rozlewy. Wkładaj mokre do zimnego piekarnika - dzięki temu, że są mokre dezynfekcja jest skuteczniejsza. Ja, po wyjęciu butelek z piekarnika, nakładam na nie do czasu rozlewu kapsle bez zaciskania - zamiast tej folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Przeczytałem wpisy z tego wątku: http://www.piwo.org/...lek/#entry52997 i teraz zgłupiałem czy wkładać mokre czy suche. Folię alu chcę założyć żeby mieć wysterylizowane butelki na następne rozlewy. Wkładaj mokre do zimnego piekarnika - dzięki temu, że są mokre dezynfekcja jest skuteczniejsza. Ja, po wyjęciu butelek z piekarnika, nakładam na nie do czasu rozlewu kapsle bez zaciskania - zamiast tej folii. Robie dokładnie w ten sam sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 E tam, moim zdaniem zbędna robota z tym prażeniem w piekarniku i luźnym kapslowaniem każdej butelki z osobna. Po dokładnym umyciu butelki, do każdej psikam roztwór pirosiarczynu sodu z atomizera i do skrzynki wkładam do góry dnem (kurz się nie dostanie). Przed butelkowaniem i tak dla pewności lepiej jeszcze raz zdezynfekować więc znowu pirosiarczyn do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 W czasach kiedy jeszcze nie było strzykawek jednorazowych zawsze po użyciu były sterylizowane w wysokiej temperaturze i nic się z nimi nie działo przez całe lata używania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 E tam, moim zdaniem zbędna robota z tym...luźnym kapslowaniem każdej butelki z osobna. Źle mnie zrozumiałeś - ja ich nie kapsluję tylko ukladam na nie kapsle, całkowicie luzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Wg mnie w zupełnośći wystarcza plukanie butelek po użyciu do czysta (jak ktoś chce albo ma wode bez chloru to może dodatkowo dać piro) i szybka dezynfekcja piro/oxi przed samym rozlewem. W butelce bakterie nie rozmnażają się tak jak w fermentorze bo jest alkohol a nie ma tlenu ani cukru w nadmiarze. Nie ma co przesadzać z butelkami czy kapslami, trzeba energie skierować na fermentory, przelewanie i sprzęt do drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się