Jejski Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Czym najlepiej wyprostować dolną zaokrągloną krawędź kega. Ma ktoś z Was jakiś sprawdzony sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Wyprostować? A nie lepiej odciąć i przyspawać kawałek blachy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Może jakieś walcowanie? tutaj oferują takie usługi: http://www.keg.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 możliwość jest tylko trzeba podgrzać palnikiem na zimno się nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 W Pszczynie na ul.Katowickiej 51 jest firma KEG Technika-Błażej Beck.Tam robią remonty kegów i ,mają urządzenia do dystrybucji piwa.Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Podgarznie to pierwsze primo, drugie to kształt nadaje się poprzez walcowanie, więc zapewne tędy trzeba iść. Jak nie to do kowala z nią, albo płatnerza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 proszę bardzo- mój dobry znajomy :D http://www.platnerz.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Możesz sprzedać tę beczkę i kupić następną, równiutką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 możliwość jest tylko trzeba podgrzać palnikiem na zimno się nie da Palnik na propan-butan wystarczy, czy trzeba brutalnie acetylenowym? Pomysł na przyrząd już chyba mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 moim zdaniem wystarczy, w końcu nie chodzi o to żeby stopić tylko rozgrzać do czerwoności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Czym najlepiej wyprostować dolną zaokrągloną krawędź kega. Ma ktoś z Was jakiś sprawdzony sposób? Kupiłem na Allegro kega i podobnie na dole jest wygięty,wprostować na zimno będzie trudno za mało niejsca wąska przestrzeń,napisz jak ci pójdzie na gorąco.Ja raczej planuje dorobić kawałek rurki przeciętej na połowe odpowiednio dopasowaną wspawać. Edytowane 16 Maja 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Ja kiedyś mając mocno wgnieciony u dołu KEG trochę go poprawiłem kluczem tzw. hydraulicznym (nastawnym) + przedłużka z kawałka rurki. Szału nie było, ale przynajmniej przestał się kołysać. Oczywiście na zimno. W sumie to sam byłem zaskoczony efektem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Razem ze znajomym płatnerzem do wygrzania stali celem lekkiego podkucia używaliśmy własnie palnika propan-butan - troszkę to trwało, ale dało radę. No i było tańsze i szybsze niż rozpalanie kotlinki. Metoda na gorąco plus szczypce powinny dać dobry efekt. W taki sposób robiłem zbrojniki czy płaty, ale tam blacha była grubsza niż ta w kegu. Do wygładzenia zawsze można użyć młotka - wbrew pozorom nie wymaga to nawet dużej wprawy, a jeśli można podgrzać materiał, to tym bardziej nie powinno nastręczać trudności. Krzywizny łatwiej uzyskać, obkuwając na pieńku, płaskie, proste powierzchnie - na kowadle czy bitni imadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Razem ze znajomym płatnerzem łojeju szacunek dla znajomego. Jedno z moich niespełnionych marzeń, w połączeniu z zabawą w miecznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Razem ze znajomym płatnerzem łojeju szacunek dla znajomego. Jedno z moich niespełnionych marzeń' date=' w połączeniu z zabawą w miecznika.[/quote'] ale interesuje Ciebie bardziej męczenie szlifierką płaskownika, czy damast skuwany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Oczywiście, że gdybym się zabrał chciałbym doskonalić warsztat, ale żeby od razu damast myślę, że techniką nie odbiegałbym od wczesnośredniowiecznych warsztatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) co autor miał na myśli?? Bo te wczesnośredniowieczne były misterniejsze w wykonaniu niż późnośredniowieczna masówka :) http://www.platnerz.com/platnerz-com/index_2.html Edytowane 17 Maja 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 to znaczy, że śmiałem się. Aby opanować takie techniki trzeba wiele wiedzy i umiejętności. A niestety ja jestem w stanie pozwolić sobie jedynie na drobne i niezbyt poświęcające hobby. O damaście czytałem trochę, ale za link dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Męczenie szlifierką płaskownika... ehh, chciałbym żeby to było takie proste http://www.freha.pl/ jak chcesz, to poczytaj tutaj, sporo rożnych historycznych rzeczy jest fajnie opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Kochany, na freszce zęby zjadłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się