Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Witam, Przygotowuje się do drugiej i trzeciej warki i będzie to odpowiednio jasne i ciemne pszeniczne.. Mam pytanie czy jeśli użyje drożdży Safale US-05 to fermentacja przebiegnie prawidłowo? Zasyp nr 1 to 2,5 kg Jasny słód pilzneński i 2 kg jasny pszeniczny. Zasyp nr. 2 to 2,5 kg Jasny słód pilzneński i 2 kg ciemny pszeniczny i 50 Gram czekoladowy pszeniczny. Drugi zasyp zrobię na drożdżach zebranych z zasypu nr 1. Jestem ciekaw wyniku eksperymentu tylko proszę o informacje czy nie będę miał problemów z fermentacją w 16 stopniach.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 To nie są odpowiednie drożdże do piw pszenicznych. Użyj WB-06 lub drożdży płynnych, bo na US-05 nie uzyskasz smaku i aromatu prawdziwego Weizena. Zasyp do pszeniczniaków powinien składać się z minimum 50% słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź ale własnie nie chcę uzyskać typowych posmaków pszenicznych a bardziej delikatne piwo z posmakiem piwa pszenicznego.. Posmak w tle a nie dominujący w piwie, tak wiem to nie będzie typowy weizen.. Dla tego moje pytanie brzmiało czy nie będę miał problemów z fermentacją.. Edytowane 19 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Wyjdzie pszeniczne tylko że w stylu amerykańskim http://www.wiki.piwo.org/index.php/American_Wheat_or_Rye_Beer Dla drożdzy US-05 temperatura fermentacji 16 stopni nie powinna stanowic problemu. Jak chcesz zrobić pszeniczne w stylu niemieckim http://wiki.piwo.org/index.php/Weizen/Weissbier (np. Paulaner) to zastosuj się do wskazówek Dori i fermentuj w 20 stopniach. Edit: O jakie posmaki Ci chodzi? Edytowane 19 Maja 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź ale własnie nie chcę uzyskać typowych posmaków pszenicznych a bardziej delikatne piwo z posmakiem piwa pszenicznego.. Posmak w tle a nie dominujący w piwie, tak wiem to nie będzie typowy weizen.. Dla tego moje pytanie brzmiało czy nie będę miał problemów z fermentacją.. Problemów nie będzie u mnie w 16-17°Blg pracowały ładnie. Jak nie chcesz smaku pszenicznego to nie warz pszenicznego i już, szkoda słodu, szkoda roboty. Edytowane 19 Maja 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Dzięki za link do pszenicy w stylu amerykańskim. Chce ograniczyć posmaki bananów, bo co do goździków to wiem że moge ograniczyć lub pominąć przerwę w 43 stopniach. Ok, temat uważam za wyczerpany wypróbuje teraz pszenice w stylu amerykańskim bo weizena już robiłem i pozostały tylko 2 butelki z całej warki;d Jaki chmiel do stylu amerykańskiego polecacie? Najlepiej z HB bo będę robił większe zakupy.. Pozdrawiam Edytowane 19 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Witam, Mam pytanie czy jeśli użyje drożdży Safale US-05 to fermentacja przebiegnie prawidłowo? Zasyp nr 1 to 2,5 kg Jasny słód pilzneński i 2 kg jasny pszeniczny. Z tego ci wyjdzie typowe amerykańskie pszeniczne. Jest to piwo bardzo lekkie w smaku, "letnie", bez bananów i goździków, ale za to z dużą ilością posmaków cytrusowych. Takie piwo pasuje też świetnie do różnych rodzaji jedzenia. To piwo zaciera się w sposób infuzyjny jednostopniowy w niskiej temp, np. 65.5°C przez 60 min. Gęstość końcowa wyjdzie ci bardzo niska, mnie wychodzi czasami nawet FG 1.002, czyli ok. 0.5 Plato. Fermentacja jest bardzo szybka. 16 °C na fermentacje jest ok, ale najlepiej pod koniec fermentacji burzliwej (~dzień 2-3) przenies to piwo w temp. pokojową. Najlepiej użyć mchu irlandskiego albo "blow-off tube" bo ta fermentacja jest taka burzliwa, że z łatwością może ci wysadzić wiek z wiadra fermentacyjnego i znajdziesz piwo na suficie. Jako chmieli nie używaj chmieli goryczkowych typu marynka, lecz zamiast tego chmiele aromatyczne typu lubelski. Np. 30 g lubelskiego na 60 min i 15 na 5 min. Edytowane 19 Maja 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Myślałem o chmielu Perle a ilość planowałem 20 g i 10g ale zastosuje się do wskazań doświadczonego kolegi.. Jeszcze pytanko o zacieranie, Ok, już doczytałem No nic składam zamówienie i w przyszłą sobotę zaczynam warzenie Edytowane 19 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Gęstość końcowa wyjdzie ci bardzo niska, mnie wychodzi czasami nawet OG 1.002, czyli ok. 5.1 Plato. 5,1°Blg (dla uproszczenia przyjmijmy, że to to samo co Plato), to raczej dość wysoka gęstość. Miałeś na myśli chyba 0,5°Blg, bo OG=1,002 to mniej więcej właśnie tyle jest. Wtedy tak... to jest bardzo niska gęstość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Tak, 0.5 Plato. Poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Rozumiem że pisząc o mchu irlandzkim miałeś na myśli żeby go użyć zamiast rurki fermentacyjnej? Jeśli możesz to napisz więcej na ten temat ok, a co do zasypu nr 2? - i tu już doczytałem na wiki że można robić ciemne piwo. Dziękuje za pomoc. Edytowane 19 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Rozumiem że pisząc o mchu irlandzkim miałeś na myśli żeby go użyć zamiast rurki fermentacyjnej? Ciekawy jestem gdzie Ty ten mech chciałbyś włożyć zamiast rurki. Mech irlandzki się dodaje na ostatnie kilka minut gotowania. Za wiki: Dodatek mchu irlandzkiego do wrzącej brzeczki na 10-15 minut przed końcem gotowania powoduje zwiększone wytrącenia białka z brzeczki a w rezultacie m.in. mniejszą tendencję do zmętnienia piwa na zimno. Edit: doczytałem post Scoobiego: Najlepiej użyć mchu irlandskiego albo "blow-off tube" bo ta fermentacja jest taka burzliwa, że z łatwością może ci wysadzić wiek z wiadra fermentacyjnego i znajdziesz piwo na suficie. I hmm... przyznaję że nie wiem co autor miał na myśli pisząc o mchu irlandzkim w tym kontekście. Edytowane 19 Maja 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) hmm też nie wiem i tak kombinowałem z tą rurką .. hiihiii Edit: Dzięki za wyjaśnienie i zastosuje się do rady choć już wysłałem zamówienie to jeszcze domówię mech .. Pozdrawiam Edytowane 19 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Mech irlandzki powoduje łagodniejszą fermentację burzliwą, w tym wypadku - pomaga zapobiec eksplozjom fermentorta: http://www.byo.com/blogs/byobbr-experiment-4.html US-05 w pszenicy jest taki żarłoczny i "wybuchowy", chyba najlepiej jest użyć obydwuch rzeczy: mchu i "blow-off tube", chociasz niska temperatura chyba zwolni fermentacje. A tak poza tym, ja zawsze dodaje mchu irlandzkiego także dlatego że amerykańskie pszeniczne smakuje lepiej gdy jest mniej mętne niż bawaryjskie pszeniczne. Edytowane 19 Maja 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Moja pszenica 72 była w 1/2 fermentowana na drożdżach Danstar Nottingham. Tak jak pisze scooby Jest to piwo bardzo lekkie w smaku, "letnie", bez bananów i goździków, ale za to z dużą ilością posmaków cytrusowych będzie idealne na gorące dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się