Skocz do zawartości

Refermentacja w kegach


Rekomendowane odpowiedzi

No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w  kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz  pownien chyba nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w  kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz  pownien chyba nie?

 

 

Jest taki bajer na aliexpres ale nie pamiętam pod jaką nazwą się kryje 

 

Edit:

 

https://pl.aliexpress.com/item/32932675556.html?gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.14976.157518.0&scm_id=1007.14976.157518.0&scm-url=1007.14976.157518.0&pvid=0b24e174-ad7f-42ab-b803-b91d5fbf72ce&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.14976.157518.0,pvid:0b24e174-ad7f-42ab-b803-b91d5fbf72ce,tpp_buckets:668%230%23131923%233_668%23808%235965%23507_668%23888%233325%239_4976%230%23157518%230_4976%232711%237538%23783_668%232846%238110%23348_668%232717%237566%23854

Edytowane przez witur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w  kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz  pownien chyba nie?

A możesz napisać,  jaką wartość Ci podał (i do jakiego kega i  stopnia nagazowania) ?

 

Kegowałem dwa lagery do Petainerów 20l .

Gdyby to były butelki, potrzebowałbym 90g cukru, do kegów sypnąłem po 35g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie ,

z czego wynika ta mniejsza ilośc glukozy/cukru do refermentacji w przypadku  kega  . Kiedyś wsypałem do kega jakieś 60 % "butelkowej" dawki  i po dwóch tygodniach 

nagazowanie było takie sobie.Teraz gazuje z butli , ale jutro będę rozlewał trzy kegi i chcę  jeden spróbować zrefermentować cukrem.    

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Pytanie na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi - o ile takowa jest. Jak długo powinna trwać refermentacja w kegu? Mówię o refermentacji naturalnej z użyciem glukozy. Natknąłem się na informację, że tydzień wystarczy, czyli znacznie krócej niż przy butelkowaniu. Prawda to? Jakie macie z tym doświadczenia? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nasuwa mi się 1 sprawa. Wygląda na to, że jesteście 1 malutki krok od fermentacji ciśnieniowej w kegu.
Jeżeli ktoś tak chce, potrzebne są jeszcze dosłownie 3 dodatkowe "gadżety": zawór upuszczający ciśnienie (spunding valve), manometr i w środku kega, rurka podwieszona do balonika z nierdzewnej (wlot pod lustrem piwa).
Można fermentować w 1 kegu i przetoczyć bez narażenia na kontakt z powietrzem, do drugiego kega.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.