Gwynbleidd Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz pownien chyba nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) 13 godzin temu, Gwynbleidd napisał: No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz pownien chyba nie? Jest taki bajer na aliexpres ale nie pamiętam pod jaką nazwą się kryje Edit: https://pl.aliexpress.com/item/32932675556.html?gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.14976.157518.0&scm_id=1007.14976.157518.0&scm-url=1007.14976.157518.0&pvid=0b24e174-ad7f-42ab-b803-b91d5fbf72ce&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.14976.157518.0,pvid:0b24e174-ad7f-42ab-b803-b91d5fbf72ce,tpp_buckets:668%230%23131923%233_668%23808%235965%23507_668%23888%233325%239_4976%230%23157518%230_4976%232711%237538%23783_668%232846%238110%23348_668%232717%237566%23854 Edytowane 24 Maja 2020 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 17 godzin temu, Gwynbleidd napisał: No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz pownien chyba nie? A możesz napisać, jaką wartość Ci podał (i do jakiego kega i stopnia nagazowania) ? Kegowałem dwa lagery do Petainerów 20l . Gdyby to były butelki, potrzebowałbym 90g cukru, do kegów sypnąłem po 35g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 np tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Łe kurde a ja zawsze 18 l wpisywałem ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 ja niewiem, tyle ile masz w fermentorze, kegow jeszcze nie mam wiec gdybam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaedge Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Pytanie , z czego wynika ta mniejsza ilośc glukozy/cukru do refermentacji w przypadku kega . Kiedyś wsypałem do kega jakieś 60 % "butelkowej" dawki i po dwóch tygodniach nagazowanie było takie sobie.Teraz gazuje z butli , ale jutro będę rozlewał trzy kegi i chcę jeden spróbować zrefermentować cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 W dniu 24.05.2020 o 15:18, Gwynbleidd napisał: np tak Dzięki. Wprawdzie piwo stało w 12-13C przed kegowaniem, ale wygląda na to, że te 35g będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 45 minut temu, fotohobby napisał: Dzięki. Wprawdzie piwo stało w 12-13C przed kegowaniem, ale wygląda na to, że te 35g będzie OK ja w praktyce nie wiem, bo nie robiłem jeszcze, to tylko suche dane z kalkulatora BS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Pytanie na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi - o ile takowa jest. Jak długo powinna trwać refermentacja w kegu? Mówię o refermentacji naturalnej z użyciem glukozy. Natknąłem się na informację, że tydzień wystarczy, czyli znacznie krócej niż przy butelkowaniu. Prawda to? Jakie macie z tym doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) ... Edytowane 28 Lutego 2021 przez Gwynbleidd zle przeczytalem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Nasuwa mi się 1 sprawa. Wygląda na to, że jesteście 1 malutki krok od fermentacji ciśnieniowej w kegu. Jeżeli ktoś tak chce, potrzebne są jeszcze dosłownie 3 dodatkowe "gadżety": zawór upuszczający ciśnienie (spunding valve), manometr i w środku kega, rurka podwieszona do balonika z nierdzewnej (wlot pod lustrem piwa).Można fermentować w 1 kegu i przetoczyć bez narażenia na kontakt z powietrzem, do drugiego kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się