amalos Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Witam wszystkich forumowiczów . Dzisiaj startuje z pierwszym brew-kite i mam takie pytanie.czy trzeba zagotować brewkit jeśli używamy ekstraktu słodowego zamiast cukru?Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ale nie zaszkodzi doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ale nie zaszkodzi doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Ulotni się trochę aromatu chmielowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Brew kita nie gotować. Zagotować natomiast powinno się wodę wraz z rozpuszczanym w niej suchym ekstraktem. Wsyp ekstrakt do większego garnka (uwaga na możliwość wykipienia) z ok. litrem gorącej wody i mieszaj aż do całkowitego do rozpuszczenia (grudki) gotując. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ale nie zaszkodzi doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Ulotni się trochę aromatu chmielowego A nie jest tak, że brewkity są chmielone ekstraktem chmielowym? W tej sytuacji parę minut chyba niewiele zmieni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Panowie czyli jak gotować czy nie w sklepie wes powiedziano mi że tak koniecznie.może zależy to marki ?pomocy bo zrobiłem 2 warki bez gotowania ,tylko zagotowałem wode i zalałem nią ekstrakt ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Prawdopodobnie będzie ok - tzn jak nie będzie ok to z innego powodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Moim skromnym zdaniem nie ma znaczenia czy zagotujesz czy nie. Bru:kit to bru:kit:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 jak nie ma znaczenie to może lepiej gotować bakterie itp............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Wodę trzeba zagotować ,kita juz nie...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 a tam, jak się ma dobrą wodę to nie trzeba jej gotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 "mieszałem" puszki i nigdy nie zdarzyło mi się gotować jednego czy drugiego. I zawsze wypijałem te piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 użyłem wody żywiec bez gotowania ,dzisiaj robiłem pomiar blg i oczywiście małą szklaneczkę wypiłem smakowało mi............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Ja swoją pierwszą warkę z brew-kita zalałem gorącą wodą z kranu. Była co prawda na cukrze. Była ok - Wheat Beer Coopersa. Drugą i trzecią robiłem już z ekstraktem - też bez zagotowania wody, po prostu gorącą kranówą i też jest ok. Suchy czy płynny ekstrakt raczej nie powinien być zainfekowany, więc źródłem infekcji może być woda albo osprzęt. Nie martw się i rób dalej! Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Teoretycznie w wodzie pochodzącej z dobrych oczyszczalni żadnych bakterii nie powinno być. Jednak pozostają wodociągi. Cytat ze strony rzeszowskiego mpwigu: "Dostarczana przez nas woda posiada bardzo dobre parametry, jest idealnie przejrzysta, posiada tak doskonały smak i zapach, że można pić ją prosto z kranu ? bez gotowania. Jej jakość potwierdzona jest przez regularne badania, które prowadzimy kilka razy dziennie. W trosce o mieszkańców w Zakładzie Uzdatniania Wody zastosowano najnowocześniejsze na świecie metody uzdatniania wody, z ozonowaniem pośrednim i filtrami węglowymi. Efektem zastosowania nowych rozwiązań jest niemal zerowa mętność i barwa dostarczanej wody oraz bardzo dobre oczyszczenie ze szkodliwych dla zdrowia substancji organicznych, w tym detergentów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 a tam, jak się ma dobrą wodę to nie trzeba jej gotować Ja używałem wody gorącej do rozpuszczania ekstraktu suchego oraz wypłukiwania puszek po brewkit-ach/ekstraktach (niech się nam nie marnuje cenny surowiec ) a resztę wody prosto z kranu. Naście warek robiłem tą metodą i nie miałem zakażeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Statystyki: 3665 użytkowników, 5021 tematów, 102553 postów a tu nagle dyskusja czy gotować kita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Co tylko pokazuje, że w piwowarstwie domowym ciągle istnieje duch dywersyfikacji... i dobrze! Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 ok dziękuje wszystkim za pomoc wasze doświadczenie bezcenne ............................. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Statystyki: 3665 użytkowników, 5021 tematów, 102553 postów a tu nagle dyskusja czy gotować kita Bo w partii musi być dyskusja;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Na puszce brewkita WESa jest napisane "gotować co najmniej 10 minut". Coś w tym jest bo po doprowadzeniu do wrzenia ekstrakt zaczyna się mocno pienić, a po 10 minutach gotowania piana znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Na WESie tak pisze.... ale na innych (Coopers, Muntons...) już nie. Je wystarczy wlać do fermentora i zalać gorącą a potem uzupełnić zimną wodą. Ich proces produkcyjny zapewnia sterylność zawartości - dlatego nie trzeba gotować. Gotowanie może spowodować, że ulotni się trochę aromatu chmielowego - dlatego nie powinno się gotować. Jak WES chce gotować to jego puszki gotować.... Edytowane 17 Czerwca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Może WES chce... Ja nigdy żadnego ekstraktu nie gotowałem (ani WES ani innych). Miodów też nie sycę. Tego się mam zamiar trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Może WES chce... Ja nigdy żadnego ekstraktu nie gotowałem (ani WES ani innych). Miodów też nie sycę. Tego się mam zamiar trzymać. CZYLI to wymysł wes? ciekawi mnie to bo mam zamiar pierwszego wes puszkę zrobić i zachodzę w głowę czy gotować?Z tego co piszesz różnicy nie ma. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się