Jacenty Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Mam lodówkę do fermentacji w niskich temperaturach. Jeszcze z niej nie korzystałem. Zastanawia mnie czy gdy wstawię fermentator, a lodówka jest przecież szczelna, to fermentacja będzie przebiegać prawidłowo. Może trochę ją rozszczelnić? Edytowane 17 Czerwca 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Wstawiaj, nie wybuchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Wstawiaj, nie wybuchnie Tego się bałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Podwójne niebezpieczeństwo http://browar.biz/forum/showpost.php?p=829029&postcount=677 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Ja w swojej z odzysku trzymam 3 baniaki. Jeszcze nie wybuchła:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Ja w swojej z odzysku trzymam 3 baniaki. Jeszcze nie wybuchła:D To potrójne Dzięki za uspokojenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 U mnie jeszcze gorzej, fermentuje w dwóch lodówkach :o Jak rozwali do cała chałupę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Taka lodówka chodzi mi po głowie. Jak jest z doborem temperatury? Kręcimy kółkiem i sprawdzamy ile jest, czy jakieś przeróbki, termostaty, termometry, itp? Pewnie zależy od modelu, ale interesuje mnie na przykład, czy temperaturę 18C można też uzyskać do fermentacji górnej? Ma ktoś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 ... Jak jest z doborem temperatury? Kręcimy kółkiem i sprawdzamy ile jest, czy jakieś przeróbki, termostaty, termometry, itp? Pewnie zależy od modelu, ale interesuje mnie na przykład, czy temperaturę 18C można też uzyskać do fermentacji górnej?... Do takich zastosowań tylko termostat dodatkowy - pamiętać należy o histerezie, żeby agregatu nie 'zajechać'. Było już, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Jak jest z doborem temperatury? Kręcimy kółkiem i sprawdzamy ile jest, czy jakieś przeróbki, termostaty, termometry, itp? Wystarczy podpiąć do RT-2C cyfrowy termoregulator sprawdzone w praktyce i do tego tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ewentualnie włącznik czasowy i kombinować: http://allegro.pl/programator-czasowy-analogowy-wylacznik-wlacznik-i1633794880.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Mam lodówkę do fermentacji w niskich temperaturach. Jeszcze z niej nie korzystałem. Zastanawia mnie czy gdy wstawię fermentator, a lodówka jest przecież szczelna, to fermentacja będzie przebiegać prawidłowo. Może trochę ją rozszczelnić? Ma ktoś doświadczenia w tym temacie? A może wlać brzeczkę bezpośrednio do lodówki i zadać drożdże więcej wejdzie Edytowane 2 Czerwca 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Mam lodówkę do fermentacji w niskich temperaturach. Jeszcze z niej nie korzystałem. Zastanawia mnie czy gdy wstawię fermentator' date=' a lodówka jest przecież szczelna, to fermentacja będzie przebiegać prawidłowo. Może trochę ją rozszczelnić? Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?[/quote']A może wlać brzeczkę bezpośrednio do lodówki i zadać drożdże więcej wejdzie to by było dobre jak lodówka by była ładowana "od góry". Swoją drogą jak przyjechali do mnie znajomi na inauguracje kegeratora to większość pań myślała że cała lodówka jest wypełniona piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Mam lodówkę do fermentacji w niskich temperaturach. Jeszcze z niej nie korzystałem. Zastanawia mnie czy gdy wstawię fermentator' date=' a lodówka jest przecież szczelna' date=' to fermentacja będzie przebiegać prawidłowo. Może trochę ją rozszczelnić? Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?[/quote'']A może wlać brzeczkę bezpośrednio do lodówki i zadać drożdże więcej wejdzie to by było dobre jak lodówka by była ładowana "od góry". Swoją drogą jak przyjechali do mnie znajomi na inauguracje kegeratora to większość pań myślała że cała lodówka jest wypełniona piwem Na leżąco i zrobić z niej kadź otartą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Na leżąco i zrobić z niej kadź otartą tylko kwestia czy agregat będzie pracować prawidłowo, ale zawsze można go przekręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Pomysły warte przemyślenia . A z innej beczki. Ktoś kiedyś pytał o chłodzenie brzeczki wkładami do lodówki turystycznej. Nie dostał odpowiedzi. Ma to jakiś sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Pomysły warte przemyślenia . A z innej beczki. Ktoś kiedyś pytał o chłodzenie brzeczki wkładami do lodówki turystycznej. Nie dostał odpowiedzi. Ma to jakiś sens? Ale ładowanymi do środka, czy obok np w lodówce styropianowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Do środka. Odkażonymi wcześniej. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 http://www.piwo.org/forum/t1551-Chlodzenie-piwa-podczas-fermentacji-bez-uzycia-lodowki.html jak już to coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Tylko, po co cała ta konstrukcja? To po prostu zamrozić kilka butelek i wkładać je po kolei.Zasada ta sama co przy wkładach.Tylko czy więcej w tym sensu czy ryzyka infekcji ? Chodzi mi o chłodzenie brzeczki nastawnej. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 myślę że szybciej i bezpiecznie i mniej kombinowania będzie jak znajdziesz sobie 10 m rurki miedzianej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Chłodnicę będę miał w przyszłym tygodniu, ale w tą sobotę będę warzył, więc tak na szybko coś chciałem wymyślić. Mam trochę wkładów i stąd ten pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 to na raz możesz chłodzić w garnku w wannie a potem przelać do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 to na raz możesz chłodzić w garnku w wannie a potem przelać do fermentora. I chyba przy tym sposobie zostanę jeszcze.Po co kusić los Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Posiadam Electrolux ERN16510. Robiłem lagera i się nie otworzyła. Jednak co jakiś czas zaglądałem do niej by sprawdzić dolną temperaturę. Na górze fermentora jest inna niż na dole. Na górze mam bazę zewnętrzną od stacji pogody na dole sondę do mięsa. Może piwo górnej fermentacji otworzyłoby lodówkę ilością wyprodukowanego gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się