Siekier Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Dodaję goździki do piwa przed butelkowaniem, zastanawiam się co by się stało gdybym je wrzucił razem z drożdżami od razu, lub też na fermentację cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siekier Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Jak potem piję z butelki, to goździki wpadają mi do ust Jeżeli piwo będzie smakować identycznie, to wolę je mieć bez goździków, a może też aromat będzie mocniejszy? Lub słabszy? Pojęcia nie mam co drożdże z nimi zrobią. Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Siekier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 pytanie raczej się odnosiło do samego faktu dodawania goździków a nie momentu dodawania. Aromat goździków w piwie wynika z pracy drożdży, a nie z dodawania goździków do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siekier Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Czyli to drożdże jeszcze coś tam robią z tymi goździkami w butelkach? A co do pytania w takim razie - lubię po prostu taki aromat, wzięło się od lemoniady z goździkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 specjalne szczepy drożdży pszenicznych produkują w czasie fermentacji aromaty odpowiedzialne za zapach goździków i nie trzeba dodawać goździków do piwa żeby piwo pachniało goździkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Goździki są w piwie pszenicznym a tym więcej ich jest przy odpowiedniej metodzie zacierania. Trzeba stosować przerwę w 42-44 stopni a czas tu różnie opisują od 10 - do nawet godziny, ja osobiście stosowałem przerwę 40 minut i goździki były mocno wyczuwalne na drożdżach WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siekier Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) To by tłumaczyło czemu mój znajomy twierdził, że smakuje właśnie jak piwo pszeniczne Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Siekier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 To by tłumaczyło czemu mój znajomy twierdził, że smakuje właśnie jak piwo przeniczne pSZeniczne!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 U mnie przy fermentacji w niższych temperaturach , goździki były bardziej wyczuwalne niż przy takim samym zasypie fermentowanym w wyższych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 gość lubi goździki to niech sobie dodaje,nie widzę żadnego problemu. to samo można by napisać z witem; kolendra,skórka z pomarańczy,a po co ? pewnie lepiej dać na cichą,albo jakiś wywar,albo wyciąg z tego sporządzić,tylko ile ich wtedy dać żeby nie przesadzić to już musisz sam sobie poeksperymentować Raban19 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 gość lubi goździki to niech sobie dodaje,nie widzę żadnego problemu.to samo można by napisać z witem; kolendra,skórka z pomarańczy,a po co ? pewnie lepiej dać na cichą,albo jakiś wywar,albo wyciąg z tego sporządzić,tylko ile ich wtedy dać żeby nie przesadzić to już musisz sam sobie poeksperymentować Przy piwach bożonarodzeniowych daję 10 szt na 20 minut przed końcem chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Też dodawałem goździk - 10 minut przed końcem chmielenia. 10-20 sztuk na 25L. To jest piękne w piwowarstwie, że możesz zrobić piwo z czym chcesz - po co się ograniczać? Raban19 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się