Jacenty Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 (edited) Warzyłem pszeniczne. Wszystko zgodnie z planem, temperatury, czas, Blg wręcz książkowo. Wody razem z wysładzaniem 29 litrów. Pomiar końcowy też w porządku 12 Blg.I wszystko byłoby super gdyby nie ilość brzeczki nastawnej, tylko 18 litrów Edited June 23, 2011 by jacekan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 5, 2011 Author Share Posted June 5, 2011 Chyba wiem, podczas wysładzania nie przechyliłem pojemnika. Pewnie ze dwa litry na dnie zostaly Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 Wysładzanie można przeprowadzić na dwa sposoby do żądanej gęstości lub objętości. W Twoim przypadku osiągnąłeś zaplanowaną gęstość, więc wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 Nienormalne. Przy dobrym gotowaniu w godzinę powinno odparowywać ok. 10% (8-12%). Do tego ze 2l osadów, więc z 29l powinno zostać ok. 24 litry. Obstawiam, że gdzieś się walnąłeś w pomiarze objętości, bo ponad 10 litrów to nie sposób nie zauważyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 Zgoda, odejmij jeszcze 4 litry które "wsiąkły" w młóto - jacekan nie pisze o objętości brzeczki po filtracji, tylko o sumarycznej ilości użytej wody. A o 2 litry łatwo się pomylić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 Jest kilka spraw: 1. 10% odparowania jest na godzinę, więc gotowało się 1.5 godziny może być bezpiecznie i 15-20% 2. Woda gorąca ma objętość ok. 4% większą niż chłodna, więc za tych 29 litrów od razu ubywa z litr 3. Wybicie podaje się razem z osadami. Objętość brzeczki nastawnej niewiele mówi, może jej zostać i 10 litrów, jak ktoś się poślizgnie przy przenoszeniu gara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 5, 2011 Author Share Posted June 5, 2011 (edited) Chyba wszystkie te czynniki razem zadziałały przeciwko mnie. Wnioski: -muszę dokładniej odmierzać wodę -brać pod uwagę większą objętość wody gorącej -pamiętać o "ukrytych" w młócie litrach - ..nie ślizgać się Edited June 5, 2011 by jacekan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 5, 2011 Author Share Posted June 5, 2011 Kurna.. oczywiście, że się walnąłem ! Miałem 27 l a nie 29. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now