krzysiek9999 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale moim zdaniem 4,9% rozcieńczyłeś do połowy, czyli na starcie miałeś 2,45%, a potem z fermentacji doszło 8/1,94=4,12% co ostatecznie daje 6,6%, a po refermentacji skoczyć może nawet do 7% - UWAGA , może sponiewierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 7 litrów piwa ma w sobie 4.9% alkoholu 7 litrów wody z sokiem miało 8 blg, co daje 4.2% Po wymieszaniu tych dwóch składników mamy 14l piwa 4.55% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 7 litrów piwa ma w sobie 4.9% alkoholu 7 litrów wody z sokiem miało 8 blg, co daje 4.2% Po wymieszaniu tych dwóch składników mamy 14l piwa 4.55% Najbliżej prawdy. Dla soku najlepiej obliczyć w ilości litrów ilość cukrów fermentowalnych na litr i podzielić przez 17 - wtedy wyjdą %. Np. W 7 l wody z sokiem jest 80 g cukru / litr. 80 / 17 = 4,7%. frc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Zbyszek, a dlaczego w soku blg dzielimy przez 1.7 dla obliczenia %, a w piwie przez 1.9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Przy piwie dzielisz (BLG początkowe) - (BLG pozorne końcowe (odczyt z balingomierza)) przez 1,94. Przy soku owocowym dzielisz początkową zawartość cukru w g/L przez 17. Tak się łatwiej i dokładniej liczy, bo znamy zawartość cukru w syropie sklepowym. Takie są wzory i dają one ten sam wynik, jak się dobrze obliczy. Ale BLG to nie to samo co zawartość cukru, trzeba ten odczyt przeliczyć, dodać poprawki na alkohol i niecukry itd... I dlatego różne wzory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Znam te wzory, tak samo jak znam poprawki na niecukry i alkohol. Blg a g/l są bardzo zbliżone do siebie w zakresie do kilkunastu blg, (zakres słabych piw). Dlatego można w przybliżeniu uznać 1blg za 10g/l. Jak by nie patrzeć, w piwie odfermentowują cukry, więc różnica pomiarów blg podzielona przez 1.7 powinna nam dać wartość %. A dzielimy przez 1.94. Dlaczego? Czyżby w tym były już uwzględnione poprawki na alkohol? Jeśli tak to ten wzór jest baardzo przybliżony. Ale po przemyśleniu masz rację. Łatwiej i dokładnie wyliczać % z soku znając ilość cukrów w nim. Edytowane 3 Maja 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jak to wszystko właśnie dokładnie powyliczasz, poprawki, zamiana BLG na g/L to właśnie wyjdzie ta różnica we wzorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Podepnę się pod temat. Będę zlewał na cichą Full Aroma Hops i zamierzam dla dziewczyny zrobić z resztek malinowe. Zastanawia mnie tylko, czy powinienem zrobić herbatkę chmielową, żeby jakoś dochmielić to piwo (jest mocno chmielone) czy zostawić i nie ruszać. No i czy chmielić później na zimno, czy też olać sprawę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Jak obliczyć zawartość alkoholu w takim piwie z resztek? 7l piwa o ekstrakcie 12,5 dający 4,9% alkoholu + 7l rozcieńczonego soku 8blg i odfermentowało prawie do 0 7 litrów piwa ma w sobie 4.9% alkoholu 7 litrów wody z sokiem miało 8 blg, co daje 4.2% Po wymieszaniu tych dwóch składników mamy 14l piwa 4.55% Ale to 7 l rozcieńczonego soku miało 8 Blg czy już mieszanka 7l piwa + 7l soku? Bo to "mała" różnica jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 To już była mieszanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 A to piwo w mieszance było już odfermentowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Tak to było z resztek. Dolałem wody z sokiem i herbatą chmielową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 ile mam kupić tego ksylitolu by starczyło na warkę 25 L i jak go dawkować (skoro słodzika bylo 4 tabletki na litr to ile ksylitolu)??? proszę o odpowiedz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Witam, dawkowanie ksylitolu zależy tak naprawdę od indywidualnego smaku. My dajemy miarkę do glukozy (na 0,75l, czyli 6g) na 1 butelkę 0,5l, czyli na 25l ok. 300g. ZbyszekT u siebie pisał bodajże, że on na 20l warkę daje ok. 350g ksylitolu. Proponuję zrobić doświadczenie i sprawdzić ile ksylitolu Tobie odpowiada. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) postanowiłem zrobić coś dla miłych pań, którym z goryczką nie po drodze ;-) dziś lub jutro będę zlewał american amber ale na cichą chmielony Centennialem i Citrą...i tak się zastanawiam jakim soczkiem to zalać, żeby nie zabiło chmielowych aromatów. ktoś już próbował robić "kobiece" na amerykańcach? co byście polecili? w sklepie wypatrzyłem takie coś ...i się mocno zastanawiam czy nie zaryzykować w cytrynę bergamotkę...taki "radlerek" może wyjdzie? za etykietką: 65g cukru w 100ml syropu skład: syrop glukozowo-fruktozowy, woda, reulator kwasowości - kwas cytrynowy, sok z cytryny z zagęszczonego soku z cytryny (0,69%), sok pomarańczowy z zagęszczonego soku pomarańczowego (0,58%), aromaty, barwnik - karmel, naturalny aromat bergamotki (0,01%) Edytowane 10 Maja 2013 przez lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Robiłem, polecam mieszankę 1:1 syropów z Herbapolu - cytrynowego i pomarańczowego. Omijać szerokim łukiem Paolę, bo o ile skład był jako taki, tak promocyjna cena w Makro 2PLN za butelkę cytrynowego odbiła się gruuubo na "radlerku" i szybko się dowiedziałem że promocja nie wzięła się z powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Jakie IBU będzie dobre dla takich piw? Chmielenie samym chmielem aromatycznym wystarczy? Edytowane 15 Maja 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Ja zwykle robię to na "błocie" po warce zlewanej na cichą, to jak tam jest litr czy dwa nachmielonego piwska na niecałe 10L gotowego "reddsa" to góra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Nie mam do dyspozycji takiegoż błotka Jak nachmiele do ok 10 IBU to będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 A co myślicie żeby do malinowego piwka użyć drożdży Belgian Abbey II? Jutro planuję warzyć to piwo i zastanawiam się czy wybrać te drożdże czy lepiej Danstar Nottingham? Próbował już ktoś belgijskich drożdży do tego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 malinowe spijać od razu po nagazowaniu czy może je trochę poleżakować???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Spijać i robić nowe Ono do zbytnio długiego leżakowania nie nadaje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę mojego maliniaka z resztek robionego wg receptury Zbyszka. Zebrało same pozytywne opinie i to nie tylko kobiet . Na co dzień nie gustuję w takich klimatach ale też uważam, że fajne. Dzięki Zbyszku, super... Przy okazji pytanko w temacie "kobiecego" piwa: czy ktoś ma doświadczenia w piwie o smaku kawowym? Najlepiej też z resztek. Wyobrażam sobie, że zamiast soku malinowego można by dodać kawy rozpuszczalnej, zaparzonej i ostudzonej. Tylko jakiej i ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Jutro lub pojutrze będę butelkował malinowe wg receptury Zbyszka , do refermentacji dam 10ml soku na litr , ale mam pytanie na temat słodziku - nie mam w pobliżu Lidla to kupiłem w Realu "sweet time aspartam" z firmy Kruger skład: laktoza ,substancja słodząca-aspartam L-leucyna , nośnik-sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana ,skrobia kukurydziana. Czy to jest skład podobny do tego słodziku z Lidla?czy mogę to użyć bez obawy ,że mi to sfermentuje i podbije nagazowanie?(granaty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Aspartam sobie odpuść !! Jest paskudny w smaku i zepsuje całą zabawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się