dżony Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ja jak namnażałem drożdże ze skosów to ruszały już po paru h. Jak dostałem I gęstwę po Z039, zrobiłem posiew i powybierałem najbardziej odizolowane kolonie, to mimo zainokulowania ezą 20 ml brzeczki, pierwsze objawy fermentacji miałem już po 9 godz. Problem nie leży w szczepach, tylko w żywotności drożdży w tej fiolce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 może przekraczanie granicy powoduje taki spadek żywotności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 No mój starter z tymi pszenicznymi po 30h zaczyna pachnieć inaczej (ciasteczkowo?) zapach przyjemny więc może coś tam ruszy. Ale to i tak jest strasznie długo i producent powinien coś z tym zrobić aby można było zwykłą warkę bez startera robić. A starter powinien startować do 12h max nawet pod koniec daty ważności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 może przekraczanie granicy powoduje taki spadek żywotności Sugerujesz, że Niemcy wypowiedzieli nam wojnę biologiczną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 może maja odpowiedni gen aryjski i na naszych ziemiach się źle czują ale bardziej chodziło mi o ich świeżość i warunki transportu z Niemiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jak dostałem I gęstwę po Z039, zrobiłem posiew i powybierałem najbardziej odizolowane kolonie, to mimo zainokulowania ezą 20 ml brzeczki, pierwsze objawy fermentacji miałem już po 9 godz. Problem nie leży w szczepach, tylko w żywotności drożdży w tej fiolce. Też mam takie wrażenie, że przeżywalność jest marna. Szczepy, jak sądzę może poza pszenicznymi, będą zbliżone lub te same co u konkurencji, więc to nie tu jest problem. Czy z tak samo pakowanymi drożdżami WLP są podobne problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Czy z tak samo pakowanymi drożdżami WLP są podobne problemy? Na 4 WLP 1 mi nie ruszył. Pozostałe 3 ruszyły w starterach po kilku godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Słuchajcie koledzy! Mam teorię (dzięki Wiktorowi i Zgodzie). Zymofermy ładnie startują na terenie Vaterlandu a w Generalnej Guberni mają problem. Z tego wszystkiego chyba zawalę jutro noc i zatrę małą pszenicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie tylko w Generalnej Guberni są problemy , w Oberschlesien też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Słuchajcie koledzy! Mam teorię (dzięki Wiktorowi i Zgodzie). Zymofermy ładnie startują na terenie Vaterlandu a w Generalnej Guberni mają problem. Z tego wszystkiego chyba zawalę jutro noc i zatrę małą pszenicę A co z Ziemiami Odzyskanymi, Ojcowizną Piastowską?? Pytam bo mam zamiar zakupić edit: ort. Edytowane 4 Lipca 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja nie narzekam. Ale w związku z tym, że niewiele drożej mam Wyeasty w Piwodzieju, to chyba często się nie skuszę na Zomowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Musisz spróbować , tylko uzbrój się w cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Mi również nie ruszyły po 40 godzinach. Zymoferm Z010-7-37 Tak więc, nie będę nie potrzebnie narażać brzeczki na zakażenie lub skwaśnienie przez tak długie starty. Nie będę korzystał z usług tej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jeżeli będziesz chciał spróbować zrobić pszeniczkę na zenkach , to za jakiś tydzień będę miał gęstwę zymoferm waissbier 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 rubezahl a Ty masz jakiś problem z poczuciem humoru? Czy może tematyka Ci nie odpowiada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Moim zdaniem to problem przechowywania podczas transportu. ... no w koncu mamy lato. Ale w aezonie jesien-wiosna wszystko powinno byc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Przepraszam za OT, ale skoro zostałem wywołany - rubezahl a Ty masz jakiś problem z poczuciem humoru? Czy może tematyka Ci nie odpowiada? Wygląda, że z Twoim poczuciem humoru... to tak. Zresztą chyba nie tylko ja. Tematyka wątku bardzo mnie interesuje, męczące jest tylko przedzieranie się przez 'dowcipne' części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Tematyka wątku bardzo mnie interesuje, męczące jest tylko przedzieranie się przez 'dowcipne' części. Oj jest się przez co przedzierać. Następnym razem obiecuję post na 2000 znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 co mogę powiedzieć o zymo... zakupiłem zymoferm waisbier typ 2 ayinger . Bardzo długi start - starter startował z 48h i tylko tyle że zmętniał trochę-zero piany, w końcu wlałem go do brzeczki przygotowanej też 48h wcześniej- co prawda 50l a nie 20l na ile był dedykowany. Efekt - infekcja prawdopodobnie bakteriami kwasu mlekowego. Pierwsza infekcja jaka mi się przytrafiła ( lub którą wyczułem). Można powiedzieć, że był to mój błąd. Żałuję, że nie miałem rezerwy ani suchego ekstraktu, oddzieliłem cześć brzeczki na starter. Zazwyczaj jak robiłem startery z gęstwy to startowały po kilku godzinach... a tu taki zonk i .... zmarnowane 50l brzeczki niestety. Piwo pijalne z sokiem, ładny zapach i kolor, ale bardzo kwaśne. pozdrawiam Arek S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Ciekawostka z zymofermami II. Zebrane przy 3,5°Blg Leżały w lodówce ok. 1,5 miesiąca. W butelce jakieś 300 ml, ale na ściankach powyżej obklejone resztki, w probówce ok. 40 ml. Tych butelkowych pewien nie byłem, więc poszły w kanał. Probówki też się obawiałem, więc otwierałem nad zlewem i większość wyszła z gazem. Zostało dosłownie 5 ml. Wlałem do fermentora i by ratować sytuację wlałem też całą flaszkę weizena włącznie z gęstwą z dna. Ruszyły z kopyta w ciągu kilku godzin i dzielnie walczą. Wniosek taki, że w 40 ml oryginalnych żywych komórek musi być niewiele. Sama gęstwa po zbiorze też jest dużo bardziej zbita niż oryginał. Oj bardzo są rozrzedzone więc faktycznie wypada je potraktować starterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 to możne teraz coś o efektach w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 to możne teraz coś o efektach w gotowym piwie. Jeszcze fermentują. Zapach ok. Tak jak przy poprzednim. Butelkowanie pewnie we wtorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Wniosek taki, że w 40 ml oryginalnych żywych komórek musi być niewiele. Sama gęstwa po zbiorze też jest dużo bardziej zbita niż oryginał. Oj bardzo są rozrzedzone więc faktycznie wypada je potraktować starterem. Jeśli zachowują podobne standardy do White Labs ,czyli 70-140 mln żywych komórek drożdżowych na fiolkę w 50ml. To jest to odpowiednik 35-70 ml gęstwy drożdżowej. A to moim zdaniem jest dużo mimo,że tego nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) No właśnie wszystko wskazuje na to, że albo jest ich mniej, albo ich przeżywalność jest o wiele gorsza. Edytowane 24 Lipca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Po dwóch dobach na karuzeli drożdżaki otrzymane na WWP, z datą do 27.07 nie bardzo kwapiły się do akcji. Za to pojawiły się niteczki jakichś, jak sądzę, bakterii. Chociaż co ciekawe po otwarciu próbówki był syk jak przy otwieraniu Coca Coli. Myślałem, ze drożdżaki rześkie. Przechowywane w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się