full-light Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 Witam. Często zastanawiam się co powoduje zgagę po wypiciu niektórych piw? Po jednym gatunku pojawia się zgaga po innym zaś nie.Czy też tak macie? Jak uniknąć tego zjawiska w piwach domowych? Czy odpowiedzialne są za to kwasy zawarte w piwie? Może dodawać jakiś preparat do wody aby uzyskać wyższe ph. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztof1970 Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 pH piwa nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia. Za nadkwaśność odpowiada zawarty w piwie alkohol etylowy. Alkohol jest bardzo silnym środkiem pobudzającym wydzielanie kwasu solnego przez żołądek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 Witam Uprzedzam, niektórym to co piszę dalej może wydać się niesmaczne - wrażliwi niech ominą następny akapit. Etiopatogeneza zgagi jest dość prosta - nadmiar soków żołądkowych jest zarzucany do przełyku. Śluzówka tam nie wydziela ochronnej warstwy bogatego w węglany śluzu, więc kwas i enzymy niszczą ją jak każde inne białko. Jeśli nadmiernie pobudzisz wydzielanie żołądkowe (np rozciągając żołądek piwem, drażniąc alkoholem, a i chmiel nie jest tu obojętny) to coś takiego może wystąpić. Dodatkowo rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, jego niewydolność czy np nietypowa lokalizacja odnóg przepony będą sprzyjały występowaniu tego zjawiska. Ph piwa lepiej nie zmieniaj - enzymy w słodzie wymagają konkretnego pH (coś koło 5,4 to optimum dla nich), a coś mi się kojarzy, że i drożdże lubią lekko kwaśne środowisko. Oczywiście przeżyją i w mniej czy bardziej kwaśnym, ale każdy dodatkowy stres na jaki je narazisz spowoduje że, zamiast grzecznie pracować, będą produkowały fuzle, estry i inne świństwa. Jeśli problem o którym piszesz występuje często i nie tylko po piwie, to myślę że warto porozmawiać o tym z lekarzem. Krzywdy nie zrobi, a może pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 no,rura w przełyku jest na swój sposób nawet zabawna;te porzygiwanie i bekanie...,ale watro się zbadać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trojanus Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 no,rura w przełyku jest na swój sposób nawet zabawna;te porzygiwanie i bekanie...,ale watro się zbadać. hahahaha! Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted June 12, 2011 Author Share Posted June 12, 2011 Problem polega na tym że nie po każdym piwie atakuje mnie zgaga. Mówiłem już że po jednych piwach jest a po innych nie ma. Nie chodzi o to że jak walnę tych piwek więcej tylko po jednym i to niedługo po wypiciu. Myśle że to nie alkohol bo po "czystej"40% nic się nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 mniej chmiel i będzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 no to może masz jakiś refluks,piwo ci rozpycha żołądek i treść jest zarzucana do przełyku,wniosek;na rure trzeba iść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 A co jesz przed tymi piwami? Na zgagę najlepszy jest słodki migdał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted June 13, 2011 Share Posted June 13, 2011 a może to nie samo piwo jak zwarte w nim CO2 ? spróbuj może odgazować piwo i sprawdzić efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now