ArtKon Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Witam Pierwsza warka uwarzona:) i spokojnie stoi sobie w piwniczce. A druga w drodze:). I właśnie pytanie o pierwszą warkę. Robiłem ją z brewkita WES jasne. Zabutelkowałem jakieś 3tyg temu czyli wg instrukcji powinna poleżeć jeszcze tydzień (min). Niestety jestem mało cierpliwy i już skosztowałem- smak i zapach b.dobry jednak pozostał posmak drożdży. Nie wiem jak ma smakować takie piwo i dlatego pytanie czy ten posmak zniknie czy może już tak pozostanie? No i ile tak naprawdę trzeba leżakować to piwo w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Jeżeli fermentowałeś US-05, to z 6 tygodni. Może i dłużej. Jak sobie przypominam, to też nie mogłem się doczekać aż ten zapach zniknie. I się nie doczekałem, wypiłem jakie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Ja mam ten sam problem, zabutelkowałem tydzień temu pierwsza warkę z kita i wczoraj nie wytrzymałem poszły 2 szt piwko dosyć klarowne fajnie nagazowane, tylko w smaku dość słodowe no i drożdże.................. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 ja ssmakują te drożdże ,jak piekarnicze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Chodzi o zapach, nie o smak. Jak nie wiesz jaki to zapach, to poproś o opis sędziów z konkursu w Katowicach, w moim piwie je wyczuli. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Miałem to samo z moja pierwsza warka. Po 2 tyg było czuć zapach drożdży i to tak, że mógłby przeszkadzać. Po 3 już znacznie mniej. A dzisiaj mijają 4 tyg i sprawdze wieczórkiem Ale wydaje mi się, że zapach z czasem będzie zanikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 I właśnie pytanie o pierwszą warkę. Robiłem ją z brewkita WES jasne. Zabutelkowałem jakieś 3tyg temu czyli wg instrukcji powinna poleżeć jeszcze tydzień (min). Niestety jestem mało cierpliwy i już skosztowałem- smak Eeee, to ty i tak jesteś cierpliwy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emplo Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Moja pierwsza warka od kilku dni leżakuje w butelkach i po waszych wpisach widzę, że będzie musiała poczekać na konsumpcję trochę dłużej niż zakładałem :-) Domowe browarnictwo uczy cierpliwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 I właśnie pytanie o pierwszą warkę. Robiłem ją z brewkita WES jasne. Zabutelkowałem jakieś 3tyg temu czyli wg instrukcji powinna poleżeć jeszcze tydzień (min). Niestety jestem mało cierpliwy i już skosztowałem- smak Eeee' date=' to ty i tak jesteś cierpliwy...[/quote'] Az taki cierpliwy nie jestem bo pierwsze skosztowałem dużo wcześniej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Chodzi o zapach, nie o smak. Jak nie wiesz jaki to zapach, to poproś o opis sędziów z konkursu w Katowicach, w moim piwie je wyczuli. No właśnie posmak drożdżowy też jest, ale mniejszy niż jak kosztowałem wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja po dwóch tygodniach od zabutelkowania skosztowałem moje pierwsze piwo. Powiem tyle, nie smakuje mi. Ma dziwny posmak - nie potrafię skonkretyzować jaki (słodkawy). Nie wiem czy to drożdże czy co innego. Może za wysoką temperaturę miałem i coś się porobiło. Nie wiem. Teram robię drugie piwo - stouta. Fermentator trzymam w zimnej wodzie z lodem. Temperatura niższa, lepszy zapach się wydobywa, ładniej wygląda piana. Przy poprzednim piwie miałem kożuch, tu są pagórki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Pierwsze które zrobiłem smakowało jak perroni. Muszę dodawać że nienawidzę perroni? Wypicie mojej pierwsze warki zabrało mi 18 miesięcy. W międzyczasie zrobiłem kilka kolejnych. Nie zrażaj się - na początku czasem coś nie wyjdzie tak jak by się chciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 ...smak i zapach b.dobry jednak pozostał posmak drożdży. Nie wiem jak ma smakować takie piwo... Zamknij oczy i nos - połknij, po przełknięciu zaciśnij zęby i myśl o czymś 'wspaniałym' z reklam piwnych. Po kilku swoich można się już przyzwyczaić i być święcie przekonanym, że tak powinno być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Jesteście rozpuszczeni jak dziadowskie bicze. Pierwsze piwo powinno się wypić nim ustąpi szok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Moje pierwsze piwko leży dopiero 5 tyg. w butelkach i już zostało tylko... 16 butelek. A to tylko dlatego, że obiecałem nimi poczęstowac kilka osób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Moje pierwsze piwko leży dopiero 5 tyg. w butelkach i już zostało tylko... 16 butelek. A to tylko dlatego, że obiecałem nimi poczęstowac kilka osób Pierwszego i teraz już drugiego piwa obiecałem znajomym więcej niż mam:) więc musi dobrze smakować- żeby się można było pochwalić. Ja i znajomi nie możemy się doczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ażeby skosztować dobrego piwa(takiego np. rocznego- a mam takie nawet starsze ) trzeba : albo o jakiś butelkach zapomnieć . Albo warzyć bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 obawiam sie tej mojej cierpliwości..... nie jeśli chodzi o piwo... Nie wytrzymam długo. I tak ciekawość weźmie górę i to już przy butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 obawiam sie tej mojej cierpliwości..... nie jeśli chodzi o piwo... Nie wytrzymam długo. I tak ciekawość weźmie górę i to już przy butelkowaniu. Niestety to jest fakt. Tak że tylko ilość na jeden raz uwarzyć np. 10 warek o jakiejś zapomnisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Im częściej będziesz warzył, tym wiecej będziesz miał piwa, a im więcej piwa tym dłużej bedzie leżakować - poprawisz smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Im częściej będziesz warzył, tym wiecej będziesz miał piwa, a im więcej piwa tym dłużej bedzie leżakować - poprawisz smak. pobożne życzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi