mirogster Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Też robiłem to piwo i miałem identyczne odczucia, stanowczo za dużo kawy. Ale co innego chodzi po głowie, jak spowodować żeby stout wyglądał jak kawa z mlekiem? Byłoby ciekawe. Czy to w ogóle możliwe? Nie dokladnie jak kawa z mlekiem, ale jest to do zrobienia Jeszcze nie probowalem, ale kto wie http://en.wikipedia....i/Black_and_Tan Edytowane 24 Października 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Planuję zrobić tego Stouta ale zastanawiam się jak jest z pianą w tym piwie, czy olejki z kawy nie powodują zaniku piany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Planuję zrobić tego Stouta ale zastanawiam się jak jest z pianą w tym piwie, czy olejki z kawy nie powodują zaniku piany ? dodałem płatki owsiane, piana jest gęsta i klasycznie stoutowa i trzyma się do końca, kawa w ogóle nie wpływa na pienistość lub jej brak, mimo tak dużego zasypu kawy bezpośrednio do kotła warzelnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Jakim chmielem mogę zastąpić ten z receptury? (oprócz fuggles) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) @mario633 Hmmm, jak juz na prawde nic nie masz, to moga byc Goldingi(ekg, styrian), Tettnanger. Edytowane 20 Listopada 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optimusek Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Tak się zastanawiam - jeśli w czasie burzliwej traci się sporo aromatu (mieszanie i jednak wyższa temperatura niż przy cichej), to miałoby sens dodanie kawy -np espreso z 400g kawy - już po cichej, tuż przed butelkowaniem? Oczywiście ilość brzeczki nastawnej trzeba by pomniejszyć o odpowiednią objętość. To może już lepiej zmieszać dopiero w kuflu ? wtedy można swobodnie według gustu proporcje ustalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 pszemas możesz napisać swój sposób na to piwo. ( słody, chmiele, drożdże, przerwy, chmielenie itp. ewentualnie też gdzie kupowałeś surowce ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Ten styl, stout kawowy, zrobił się ostatnio bardzo popularny wśród amerykańskich mikro-browarów. Teraz najbardziej popularnym sposobem dodania kawy do stouta jest "moczenie na zimno". Tzn. moczysz kawę w zimnej wodzie przez np 1-kilka dni w temp. lodówkowych i potem dodajesz tą "kawę" do piwa przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 moczysz kawę w zimnej wodzie przez np 1-kilka dni w temp. lodówkowych i potem dodajesz tą "kawę" do piwa przed butelkowaniem. I co to daje? Z kawy w tej temperaturze to chyba niewiele przeniknie do wody? To znaczy kawy - w takim normalnym rozumieniu - smak, zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Chodzi o to aby zapobiec oksydacjii kawy. Podobno gotowanie kawy i utrzymanie jej w wysokiej temperaturze powoduje oksydacje. Np. gdy zostawisz dzbanek z kawą na grzejniku przez dłuższy czas dostaniesz smak spalonej gumy i starego kartonu; oksydacja (utlenienie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 pszemas możesz napisać swój sposób na to piwo. ( słody, chmiele, drożdże, przerwy, chmielenie itp. ewentualnie też gdzie kupowałeś surowce ) niestety nie zostawiłem sobie zapisków z tego warzenia, z tego co pamiętam to był standardowy stout owsiany na słodach ze strzegomia, weź którykolwiek przepis z wiki lub oryginalny przepis scoobiego, drożdże s04, chmiel polski, zacieranie jednotemperaturowe i uważaj z kawą, ja dałem 250g na 45l, teraz dałbym 50g na 45l, na ostatnią minutę gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) odświeżę trochę temat 1) czy ktoś próbował wsypać kawę suchą do zacierania? proces zacierania odbywa się w niższej temperaturze i zapewne inaczej wpłynie to na ilość i skład substancji przedostających się z kawy do przefiltrowanej brzeczki ale czy pozytywnie? chodzi mi o to, żeby nie wypłukać z kawy gorzkiego posmaku 2) lub wręcz przeciwnie, wsypać suchą zmieloną kawę do fermentora na burzliwą? czy nie zaszkodzi to drożdżom? Co lepsze? Edytowane 4 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Cześć. ja robie jeszcze inaczej - dodaję kawę na ostatnie pięć minut chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) Cześć. ja robie jeszcze inaczej - dodaję kawę na ostatnie pięć minut chmielenia. to nie jest inaczej tylko dokładnie tak jak pisał scooby w #1 i #10 wpisie mnie interesuje sposób który pozwoli wydobyć z kawy smak i aromat, bez charakterystycznej kawowej kwaskowatości ewentualnie jaki gatunek kawy jest tej kwaskowatości pozbawiony? kawoszem nie jestem więc się nie znam, piwo chcę uwarzyć dla piękniejszej części rodziny Edytowane 5 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 kawy sie podobno wrzątkiem nie zalewa wiec moze dodac na chlodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Zrobiłem wczoraj Milk Stouta z kawą. Po wpisach w tym wątku dodałem 40 gram na ostatnie 2 minuty gotowania (warka 20 l) W brzeczce nie wyczułem smaku kawy ale poczekamy zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Zrobiłem wczoraj Milk Stouta z kawą. Po wpisach w tym wątku dodałem 40 gram na ostatnie 2 minuty gotowania (warka 20 l) W brzeczce nie wyczułem smaku kawy ale poczekamy zobaczymy Opisz koniecznie poźniejsze wrażenie, jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Podlacze sie do pow. pytania. Oraz czy mozesz jeszcze powiedziec, ile dodales laktozy? Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja zrobiłem kawowego stouta z dodatkiem 500g laktozy i 100g kawy na ostatnie 5 minut gotowania. Przy przelewaniu na cichą posmakowałem. Dominują smaki słodów palonych, kawy nie bardzo czuć. Drugą próbę przeprowadzę przy butelkowaniu Aha, kawa brazylijska Santos, średnio palona, mielona starym ręcznym młynkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 500 g laktozy na 20l ? Nie chce cie martwic, ale to moze byc troche za duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 500 g laktozy na 20l ? Nie chce cie martwic, ale to moze byc troche za duzo. zwykle robię trochę więcej niż 20l, np. przedwczoraj butelkowałem klasycznego milk stuta, wyszło 23 litry (też 500g laktozy) i nieźle się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Kiedys dalem 475g laktozy i na moj gust to bylo troszke za duzo (w sumie nie kontrolowalem wtedy jeszcze temp i moglo nie odfermentowac dokladnie-zostalo troche 'slodyczy' z zacierania). Ale przeciez nie ma identycznych piw !! Tak czy siak, daj znac jak wyszlo! Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 jak długo zostawiłeś to piwo do fermentacji? 2tyg burzliwa i 1tydz cicha to wystarczające? za długo? za krótko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 http://www.piwo.org/...">Wonneberg</a> opisy mojego Milk Stouta i Cafe Latte Stouta, warki #29 i #31 na następne spotkanie piwowarów domowych w gdańskiej Degustatorni postaram się przynieść kawowe do spróbowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zrobiłem stouta na podstawie tego przepisu (lekko zmodyfikowany bo akurat miałem jakieś resztki słodów no i o połowę mniej kawy ) i wyszedł super. Powoli się już kończy i myślę nad powtórzeniem, ale żeby nie było nudno to chciałem trochę pokombinować. Co sądzicie o pomyśle dodania nieco płatków owsianych do zacierania i chipsów dębowych do cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się