sibart Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Witam Po zrobieniu pierwszej warki z puszki postanowiłem od razu na głęboką wodę. Padło na Irish Red Ale Premium 12,7°Blg od Piwodzieja. Skład zestawu: - Pale ale 4kg - Cara-hell 0,25kg - Cara-red 0,4kg - Aroma 0,25kg - Cascade 20g - Fuggles 10g - Target 10g - Drożdże suche US-05 W przepisie warzenia jest: "Zacieranie najlepiej zacząć w 12-15 litrach wody. Należy wsypać zesśrutowany słud do wody o temperaturze ok 55 st C. Po utrzymaniu zacieru w temp 52-53 należy podgrzać zacier do 67 st. C....." Potem jest jeszcze 67st - 1-2 godz i 72 st 10 min. Moje pytanie dotyczy tego ile ma trwać "utrzymanie" w tem 52-52 st. Drugie to prośba o sugestie jak rozegrać kolejne procesy jeśli garnek mam tylko 22 litrowy? Czy mogę chmielenie przeprowadzić na nie całej brzeczce i potem obie zmieszać w fermentatorze? Z góry dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Witam...Skład zestawu: - Pale ale 4kg ... W przepisie warzenia jest: "Zacieranie najlepiej zacząć w 12-15 litrach wody. Należy wsypać zesśrutowany słud do wody o temperaturze ok 55 st C. Po utrzymaniu zacieru w temp 52-53 należy podgrzać zacier do 67 st. C....." Potem jest jeszcze 67st - 1-2 godz i 72 st 10 min. ... Drugie to prośba o sugestie jak rozegrać kolejne procesy jeśli garnek mam tylko 22 litrowy? Czy mogę chmielenie przeprowadzić na nie całej brzeczce i potem obie zmieszać w fermentatorze? Ponieważ to jest słód pale ale, a ty jesteś początkujący to proponuję zacierać 70-90 min w temperaturze 67°C i się niczym innym nie przejmować. Dla początkujących i tak jest wyzwanie utrzymać temperaturę . Możesz na koniec zacierania podgrzać do 76-78°C i prosto do filtracji. Jeśli masz garnek 22l to i braknie ci pojemności to chmielenie możesz zrobić 2 garnkach , dzieląc chmiel mniej więcej proporcjonalnie. Edytowane 18 Czerwca 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Hej sibart Również bym na twoim miejscu pominął przerwę białkową w 52°C, ale odpowiadając na Twoje pytanie: według mnie masz wsypać słód do wody ok 55C ustabilizować temperaturę na 52C i od razu zacząć podgrzewanie do 67C. Chodzi o to, żeby tylko "musnąć" przerwę białkową w trakcie zacierania. Podgrzewanie z 52C do 60 zajmie ci kilka minut i przez ten czas właśnie będą działać enzymy przypisane dla przerwy białkowej. Co do drugiego pytania: Na Twoim miejscu wysładzałbym młóto aż do uzyskania 19 litrów - zapewne odzyskasz piwo o większej zawartości BLG. Wczoraj zagotowałem 24 litry brzeczki w garnku o pojemności 26 litrów Z reguły wysładzam do 23 litrów. Musisz uważać w takich sytuacjach by nie wykipiała ci gotująca się brzeczka. Pozdrawiam i powodzenia! Edytowane 18 Czerwca 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Drugie to prośba o sugestie jak rozegrać kolejne procesy jeśli garnek mam tylko 22 litrowy? Czy mogę chmielenie przeprowadzić na nie całej brzeczce i potem obie zmieszać w fermentatorze? Możesz tak jak pisze misiuzeb , ale w/g mnie może się mylę możesz chmielić ile zmieści ci się w garnku , a potem resztę zagotować pogotować z 15min. i wymieszać - tak jak zresztą piszesz. I ten sposób w Twojej sytuacji jest bardziej ekonomiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Gratuluję dobrej decyzji. Zacieranie jest bardzo fajną zabawą. Lepiej nie gotować wyłącznie bez chmielu. Ułatwia on strącanie niektórych białek. Jeśli nie zmieści Ci się na raz całość, możesz pogotować i chmielić połowę brzeczki na jeden raz, ew znaleźć drugi garnek. Chmiel proporcjonalnie do objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Dobry wybór! Robiłem ten zestaw dwa razy, tak mi zasmakował i pewnie wkrótce zrobię po raz trzeci, tym bardziej że cena atrakcyjna. W obydwu przypadkach pomijałem przerwę białkową i zacierałem jednotemperaturowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Wielkie dzięki Więc ruszam do dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Witam i ponownie szanowne Koleżanki i Kolegów pytam. Po chmieleniu wyszło mi 15 °Blg , więc dolałem wody i zapomniałem zmierzyć ponownie, ale pewnie coś ok 13 zostało. Fermentacja dość szybko się pojawiła więc spokojnie czekałem . Temperatura pomieszczenia 18-19°C .Po 6 dniach zajrzałem przestało "bulkać" więc zajrzałem do środka. W środku obfita piana i 5°Blg . Zamknąłem i dzisiaj zajrzałem , tj po 8 dniach. Nadal 5°Blg , widok jak na zdjęciu i smak taki jakiś dosyć wytrawny. Zapaszek raczej przyjemny. Pytanie oczywiście czy tak ma być.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Na mój gust OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Czyli jutro na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Czyli jutro na cichą? Nie widzę dokładnie, ale myślę, że można już na cichą. Ze zdjęcia wygląda mi na 4-5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 To jeszcze pomęczę szanowne grono. Przelewam do dwóch gąsiorów po 10 l.Pytanie jak mają być zatkane. Czy mogą być zatkane korkiem. I czy do przelania użyć kranika czy lepiej będzie węża. mam taki model ze sztywnym końcem i takim zakończeniem co niby ogranicza dostawanie się fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 To jeszcze pomęczę szanowne grono.Przelewam do dwóch gąsiorów po 10 l.Pytanie jak mają być zatkane. Czy mogą być zatkane korkiem. I czy do przelania użyć kranika czy lepiej będzie węża. mam taki model ze sztywnym końcem i takim zakończeniem co niby ogranicza dostawanie się fusów. Zatkaj korkiem, może być nawet z rurką, jak wino. Przelewanie lepiej wężykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 To ja się podłącze. Dostałem z piwodzieja dziś dwa zestawy /a wlasciwie 2x2 bo warki wieksze/ Barleywine Premium 26BLG i Irish Red Ale Premium 12.7BLG i w obu przepis jest _dokładnie_ taki sam /pomijając składniki/ ale temp. czasy.. wszystko takie samo :rolleyes: Trzymać się tego czy lepiej znalezc cos w necie? Mam sterownik Boleckiego wiec z temperaturami problemow nie bedzie. w tych 67st to trzymac blizej 120minut czy raczej 90..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się