mcpol1 Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) Warka #12 Piwko Wiktorkowe (warzone z pomocą mojego synka Wiktora, który koniecznie chciał poznać tajniki robienia dobrego piwka ale niestety nie dotrwał do końca procesu) Składniki: Pilzneński 3,3 kg monachijski 1kg całość ześrutowana własnoręcznie w antycznym babcinym młynku do kawy Chmiele: sybilla 25grna 60 min lubelski 10gr na 60 min sybilla 10gr na 10 min lubelski 20 gr na 10 min drożdże:starter z w34/70 Zacieranie: 50°C na 10 min ?62°C na 20 min ?72°C na 40 min 76 na 5 min Niestety od początku ta warka jakoś nie szła po myśli. Najpierw woda... nie przyjrzałem się i okazało się że nie jest za czysta (wczoraj w nocy prądu nie było i syf z rur się jeszcze nie spuścił więc przez nieuwagę poszło do przyrządzania brzeczki) przy pierwszej przerwie, która miała być w 62 st popsuł się termometr więc przypuszczam że nie było to 62 tylko około 64/65°C przynajmniej taki miałem odczyt jak naprawiłem termometr. no i przy 2 przerwie było podobnie, znów awaria sprzętu i coś koło 71°C. Próba jodowa wypadła jednak ok. Na pierwsze śrutowanie wyszło całkiem dobrze bo 23,5 ltr o gestości 11BLG Do fermentacji 19 ltr o 13,5 Blg Blg zeszło do 2* 16.03.2012 Edytowane 16 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Warka #13 (oby nie pechowe) Marcowe Dębskie Składniki: monachijski 2,6 kg Pilznenski 1,6 kg Carahell 0,3 kg Chmiel: Lubelski 40gr na 60 min Sybilla 10 gr na 10 min Drożdże:gęstwa z poprzedniej warki w34/70 Warzenie: Zasyp do 52°C ustalenie temp na 50 °C na 10 min 62°C na 30 min 72°C na 30 min Wysładzanie: ... i tu poszło coś nie tak. Nie dość, że zagapiłem się i wysłodziłem za dużo o ok 1 ltr to jeszcze Blg wyszło raptem 9 a to za mało. Będziemy gotować 90 min. No i po gotowaniu niespełna 19 ltr a blg troszkę ponad 13... zadana gęstwa z białej diany. Edytowane 19 Lutego 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Warka # 11 Biała Diana mimo obaw o zakażenie z powodu plam na powierzchni okazała się być OK wylądowała więc w butelkach ze 125 gr cukru na 20 Ltr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Warka #14 Miało być ciemne "czarny Piotruś" niestety z przyczyn technicznych musiałem zrobić pszeniczkę. Zmieniłem trochę recepturę względem ostatniej. Opracowana za pomocą BrewTarget. Co do uwag to chyba za drobno zmieliłem słód no i było za mało łuski w zasypie bo wysładzanie i filtracja to była makabra. Po kilkunastu minutach gotowania dolałem pozostałe 3 ltr brzeczki która się na początku nie zmieściła. Po 2 min. od tego dolania wyszedł taki przełom jakiego jeszcze nie miałem. Po całym garze fruwały dość potężne płaty pszeniczne swojskie II - Weizen/Weissbier (15A) Piwowar Nobody Data 01/28/2012 Wielkość warki 20.000 L Objętość do gotowania 24.000 L Czas gotowania 60.000 min Wydajność 75% Gęstość początkowa 12.5 P Gęstość końcowa 0.6 P Alkohol (ABV) 6.2% Goryczka 12.1 IBU (Tinseth) Barwa 7.6 ebc (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 162 Składniki fermentacji Waga słodów: 4.400 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Wheat, Torrified Słód 2.600 kg Tak Nie 79% 3.9 ebc Pilsner (2 Row) Ger Słód 1.700 kg Tak Nie 81% 3.9 ebc Simpsons - Golden Naked Oats Słód 100.000 g Tak Nie 73% 19.7 ebc Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Sybilla 6% 17.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 12.1 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok safbrew WB-06 Pszeniczne Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas ferulikowa Infuzja 0.000 mL 49.999 C 44.000 C 50.000 min 63 Programowanie temperaturowe --- --- 63.000 C 10.000 min 72 Programowanie temperaturowe --- --- 73.000 C 50.000 min smasch Programowanie temperaturowe --- --- 77.000 C 5.000 min Instrukcje Podgrzej 0.000 mL wody do 49.999 C, dla nadchodzących infuzji. Dodaj 2.500 kg Wheat, Torrified, 1.700 kg Pilsner (2 Row) Ger, 300.000 g Simpsons - Golden Naked Oats, do kadzi zaciernej. Dodaj 0.000 mL wody o temperaturze 49.999 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 44.000 C. Utrzymaj przez 50.000 min. Podgrzej zacier do 63.000 C. Utrzymaj przez 10.000 min. Podgrzej zacier do 73.000 C. Utrzymaj przez 50.000 min. Podgrzej zacier do 77.000 C. Utrzymaj przez 5.000 min. Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 60.000 min. Dodaj 15.000 g Sybilla do gotowania przez 60.000 min. Zakończ gotowanie brzeczki. Powinieneś teraz mieć -8.382 L brzeczki nastawnej. Spodziewaj się utraty 500.000 mL w osadach i chłodzeniu. Końcowa objętość w fermentorze wyniesie -8.882 L. Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże safbrew WB-06 (Wheat) do fermentora. Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1.002. Przelej piwo na cichą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Ta receptura z Brew target pod względem graficznym to jakaś masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Ta receptura z Brew target pod względem graficznym to jakaś masakra Ta receptura z Brew target pod względem graficznym to jakaś masakra widzialem.... ale tak wyszlo.... nie wiem dlaczego .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Pszeniczne Swojskie II w 40 butelkach z dodatkiem syropu 150gr cukru/1ltr wody. Nie powiem ale zapowiada się ciekawie. Poprawiłem recepturę blg zeszło do 1,7. Na etapie zielonego już mi smakuje, zobaczymy jak się spisze sybilla na razie troszkę za mocno czuć jej goryczkę, poza tym reszta ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Wiktorkowe w butelkach. 20 ltr ze 130 gr cukru w syropie 1 ltr. Blg zeszło do 2* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Marcowe w butelkach, 18 ltr plus 125 gr cukru w 1 ltr wody do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Czarny Piotruś - Brown Porter ================================================================================ Wielkość warki: 20.000 L Objętość gotowania: 24.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 75% Gęstość początkowa: 12.2 P Gęstość końcowa: 3.1 P Zawartość alkoholu: 4.8% Goryczka: 21.7 IBU (Tinseth) Barwa: 20 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pilsner (2 Row) Ger Słód 2.400 kg Tak Nie 81%% 2 L Munich Malt - 10L Słód 1.400 kg Tak Nie 77%% 10 L carahell Słód 400.000 g Tak Nie 76%% 13 L Carafa II Słód 200.000 g Nie Tak 70%% 412 L Waga słodów: 4.400 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Sybilla 6.0%% 25.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 18.2 Lublin (Lubelski) 4.0%% 20.000 g Gotowanie 10.000 min Granulat 3.5 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok s-33 fermentis Ale Suche 11.500 kg Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas 58 Infuzja 13.36 L 58.597 C 56.000 C 0.000 s 63 Programowanie temperaturowe --- --- 63.000 C 10.000 min 73 Programowanie temperaturowe --- --- 73.000 C 50.000 min smaschout Programowanie temperaturowe --- --- 78.000 C 8.000 min Instrukcje ================================================================================ 0) Podgrzej 13.36 L wody do 58.597 C, dla nadchodzących infuzji. 1) Dodaj 2.400 kg Pilsner (2 Row) Ger, 1.400 kg Munich Malt - 10L, 400.000 g carahell, 400.000 g carahell, do kadzi zaciernej. 2) Dodaj 1.336 L wody o temperaturze 58.597 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 56.000 C. Utrzymaj przez 0.000 s. 3) Podgrzej zacier do 63.000 C. Utrzymaj przez 10.000 min. 4) Podgrzej zacier do 73.000 C. Utrzymaj przez 50.000 min. 5) Podgrzej zacier do 78.000 C. Utrzymaj przez 8.000 min. 6) Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 60.000 min. 7) Gotowanie lub ekstrahowanie200.000 g Carafa II, . 8) Dodaj 30.000 g Sybilla do gotowania przez 60.000 min. 9) Dodaj 20.000 g Lublin (Lubelski) do gotowania przez 10.000 min. 10) Zakończ gotowanie brzeczki. 11) Powinieneś teraz mieć -6.720 L brzeczki nastawnej. Spodziewaj się utraty 500.000 mL w osadach i chłodzeniu. Końcowa objętość w fermentorze wyniesie -7.220 L. 12) Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże s-33 fermentis (Ale) do fermentora. 13) Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1.013. 14) Przelej piwo na cichą fermentację. czarny piotrus.html czarny piotrus.xml Edytowane 23 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 No i Czarny Piotruś zszedł do 5 blg na s-33. Zabutelkowane 19,5 ltr z 140 gr cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Warka #17 Pszeniczne swojskie II niecale 21 ltr blg ok 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Warka #18 Czarny Piotruś 20ltr 12,5 BLG Edytowane 15 Czerwca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Pszeniczne Swojskie z przerwą ferulikową 15 min Warka #19 20 ltr blg 12,5 uwarzone 21.06.2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Po drodze jeszcze 2 Warki pszeniczka oczywiście i Polskie PaleAle Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka #22 Grodziskie Zasyp 2,8 kg słodu grodziskiego wędzonego weiermann Zasyp w 38 st przerwa zakwaszająca 50 min Dolanie 3 ltr wody i podniesienie do temp 63 st C na czas 21 min Dolanie 4 ltr wody i podniesienie do 73 st C na czas 30 min Podbicie do 78 Filtracja, wysładzanie Gotowanie: )brzeczka 6,7 Blg( Sybilla 80 min 20 gr Lubelski 80 min 5 gr Lubelski 40 min 5 gr Lubelski 20 min 20 gr Po gotowaniu 19,5 ltr i równiutko 8 Blg Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka # 23 No rozpoczynamy Witosława Wybrane w drodze konkursu Zaczynamy kleikować 1kg pszenicy niesłodowanej 0,5 kg płatków pszenicznych 0.4 kg płatków owsianych całość 30 min w 50 st (Oczywiście na złość przez 15 min nie było prądu i stało wszystkow 44 st) 15 min w 78 st 25 min gotowanie Zacier: 2kg pale Ale ( nie mam nic innego) przerwa białkowa) 1 godz. Załamka to nie mój dzień. Zacier na białkowej podszedł mi do 57 st C dolałem zimnej ale zrobiło mi się go tyle że nie wiem czy zmieszczę kleik... masakra jakaś teraz zacier miesza się w 54 st. Porażka Dobra 3 godziny później kleik dodany do zacieru (ciekawę czy coś z tego wyjdzie po tak długiej przerwie niby białkowej) na 50 min w 64 stC 72 st na 30 min wysładzanie i filtracja (nie jest tragicznie) 24 ltr - 9,5 Blg Gotowanie 60 min Cascade na 60 min 15 gr lubelski na 15 min 15 skórka świeżej pomarańczy 70 gr na 10 min kolendra 8 gr na 10 mi skórka 100 gr na 5 min kolendra 10 gr na 5 min rumianek 6 gr na 5 min Po schłodzeniu wyszło 20ltr o 11,5 Blg Zadane drożdże 1214 ( dzięki przychylności Leszcz007, który podarował mi je po paru małych perturbacjach ) Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Polskie ale do butelek ze 125 gr cukru. Zeszło do 0 BLG i pojawił się tlenowiec na powierzchni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 26.08 grodziskie do butelek ze 160 gr cukru w 1 ltr syropu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka # 24 American PaleAle wdg receptury Scoobiego 09.09 dodane 30 gr cascada na zimno Edytowane 10 Września 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Warka # 23 zabutelkowana ze 118 gr cukru na 20 ltr Witek w butelkach z aromatem po dezynfekcyjnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Warka # 25 Witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Warzą się losy Wiedeńskiego APA... Kolejna APA wdg receptury Scoobiego. Niestety zdominowana przez koty. Jeszcze dobrze wody nie podgrzałem a tu już sierść z powietrza w wodzie. Nic z tym nie zrobię tak chyba po prostu będzie musiało się warzyć. Gotowanie i dodanie drożdży to już chyba na dworze zrobię. APA zatarta w temp 67,5°C teraz wysładzanie Wysładzanie poszło ładnie bez większych problemów. Godz 13:00 gotujemy . No i wyszło wszystkiego 20 ltr 13Blg i tu troszkę spadła mi wydajność poprzednio było 13,5 ale fakt że słód był ześrutowany troszkę grubiej a filtracja poszła też troszkę za szybko. Drożdże zadane o godz 00:00 ruszają po 12 godzinach. Edytowane 10 Listopada 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Warka #27 Pszeniczne Swojskie II Wyszło 21 ltr po dolaniu 1,5 ltr wiedeńskiej kranówki celem rozcieńczenia z 13,5 BLG. Zobaczymy czy nie skiśnie (oby nie ). Drożdże zadane 26.11.2012 wb-06 po uwodnieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Warka #27 Pszeniczne Swojskie II Wyszło 21 ltr po dolaniu 1,5 ltr wiedeńskiej kranówki celem rozcieńczenia z 13,5 BLG. Zobaczymy czy nie skiśnie (oby nie ). Drożdże zadane 26.11.2012 wb-06 po uwodnieniu Widzę, że w Wiedniu da się z powodzeniem warzyć piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się