elroy Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zakładam zbiorczy temat, bo impreza w pełni cykliczna Zapraszamy na warzenie, tym razem AIPA Szczegóły http://www.piwo.org/2011/06/pokaz-warzenia-piwa-pub-omerta-28-czerwca-2011/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Na pewno się pojawię. Jak ktoś byłby chętny to mogę przynieś gęstwę Wyeast 3724 Belgian Saison. @elroy: Amerykańskie chmiele to tylko na pokaz sprowadzałeś czy będą może w ofercie homebrewing.pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Ja postaram się wpaść ale dopiero koło 20 . Wcześniej nie dam rady. I niestety tylko na soczek bo przyjadę autem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Ja też się pojawię ale tak jak Newark raczej ok. 20-tej. Ryśmisiu, z chęcią przyjąłbym od Ciebie kawałek tej gęstwy Saison-a. Po trzech AIPA-ch wypadałoby trochę zmienić smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Ryśmisiu, z chęcią przyjąłbym od Ciebie kawałek tej gęstwy Saison-a. Spoko, masz zaklepane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
singerek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dodam tylko, że będzie można spróbować portera i wita z poprzednich pokazów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Ja też tylko na soczek wpadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jak zwykle pokaz warzenia mi się podobał dzięki za zajęcie loży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Z naszego warzenia wyszło 20 l - 16 Blg. Drożdże US-05 wystartowały ochoczo - już rano po pokazie pracowały ostro w temperaturze ok. 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Teraz trzeba czekać na następne spotkanie i degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 A jak się udało chłodzenie na zapleczu? Ja się nie mogę doczekać degustacji. Atak Chmielu z beczki narobił mi smaku na ten styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Myślę, że się udało. Sam dotrwałem do zadawania drożdży. Jeszcze raz dziękuję za pokaz (i inne fanty). Swoją drogą mnie również Atak Chmielu z beczki rozochocił w kwestii AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 O której wszystko się zakończyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 O której wszystko się zakończyło? Coś koło 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) O której wszystko się zakończyło? Coś koło 22 Wydawało mi się, że później Edytowane 30 Czerwca 2011 przez skwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Część "publiczna" na sali zakończyła się faktycznie gdzieś tak koło 22. Chłodzenie jest niestety możliwe tylko na zapleczu, więc odbyło się w dość kameralnym gronie organizatorów. Poszło bardzo sprawnie i brzeczka musiała trochę czekać na uwodnienie drożdży. Dzisiaj rano (ponad 2 dni od zadania drożdży) fermentacja trwa w najlepsze, w fermentorze przez ściankę widać ok. 4 cm warstwę piany. Fermentacja odbywa się w miejscu, w którym jest obecnie 16 stopni. Faktyczny schemat chmielenia wyglądał następująco: - 60' - 40 g Chinook (11,6% alfa) - 25' - 25 g Amarillo (9,9% alfa) - 5' - 20 g Amarillo (jw) - 1' - 10 g Chinook (jw) - 1' - 30 g Cascade (6,2 % alfa). Na cichą pójdzie jeszcze nieco Amarillo i Chinook (bądź samo Amarillo). Orientacyjne parametry: 16 Blg, 69 IBU (w górnej granicy stylu), 21 EBC. IBU i EBC pochodzą oczywiście z wyliczeń. Doświadczenie wskazuje, że kolor może być minimalnie ciemniejszy. Rozważamy użycie żelatyny do klarowania (było dość mętne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Dzisiaj przy barze w Omercie przyznałem się do warzenia i spotkała mnie niesamowita niespodzianka - butelka Omerta Porter! Dzieki i podrzuce mojego pilsa i witta w zamian. Do tego jeszcze wyprobowałem cztery PINTY! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Miło mi poinformować, że rozpoczynamy sezon warzenia piwa w Omercie. Startujemy zatem z koźlakiem (oby nam pogoda nie sprzyjała i przyszedł zimny front atmosferyczny ) 4 października, wtorek od 17:00 (jak zwykle ul. Kupa 3) Wejściówka oczywiście darmowa. Jacek donosi, że AIPA z ostatniego pokazu udała się nieźle, więc będzie okazja i do degustacji. Zapraszamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Przepis na wczoraj warzonego w Omercie koźlaka tradycyjnego: Zasyp: słód monachijski I - 4 kg, słód wiedeński - 2,5 kg, słód pilzneński - 2kg, Caraaroma - 0,3 kg, Caramunich II - 0,3 kg, Caraamber - 0,3 kg. Pilzneński z Litovela, pozostałe słody - Weyermann. Zacieranie: 62 stopnie - 20', 72 stopnie - 40'. Podgrzanie do 78 stopni i filtracja. Filtracja masakrycznie długa i mało skuteczna, sporo cukrów zostało w młócie. W trakcie filtracji brzeczka przednia była już gotowana, więc część brzeczki gotowała się ponad 2 godziny. Chmielenie: Marynka 25g/60', Hallertauer Tradition 25g/20'. Wyszło 17,5 Blg. Zadane po północy uwodnionymi drożdżami suchymi Mauribrew Lager. Zostawione w temperaturze 18 stopni C. Po pierwszych oznakach fermentacji przeniesione do lodówki (12 stopni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Jak zwykle podziękowania za pokaz i udzielone rady. Mam pytanie czy została jeszcze "Czara Goryczy" na wymianę? Jakoś przegapiłem (niezbyt aktywnie uczestniczyłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
singerek Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Myślę, że coś się jeszcze znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 No kurczaczek.. ominęło mnie i nawet nie wiedziałem ... Nie było żadnego info na piwo.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Nie było żadnego info na piwo.org. Kolega wróci na główną stronę, oraz zerknie na ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Hm... czyżby jakieś zagięcia czasoprzestrzeni ? A nie degustuję ostatnio zbyt wiele.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Przyłączam się i dziękuję za pokaz. Bardzo fajnie wszytko urządzone;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się