amalos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witajcie pytanie takie, irish stout blg 2,5 ilość 21 l ile Byście dodali glukozy do procesu refermentacja ?200g brak mi wyczucia .Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witajcie pytanie takie, irish stout blg 2,5 ilość 21 l ile Byście dodali glukozy do procesu refermentacja ?200g brak mi wyczucia .Proszę o pomoc. 80-100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 200g brak mi wyczucia .Proszę o pomoc. http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11671642#tag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witajcie pytanie takie' date=' irish stout blg 2,5 ilość 21 l ile Byście dodali glukozy do procesu refermentacja ?200g brak mi wyczucia .Proszę o pomoc.[/quote']80-100g Tylko tyle?wiem że moje pytanie totalnie laickie powiedz dlaczego tak mało? z góry przepraszam z niewiedze ale kalkulatora nie ogarniam do końca ...dodam że to brew kit muntonos i ekstrakt ciemny jeśli to ma znaczenie ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) 80-100g to wg mnie wyjdzie piwo które będzie jak odgazowane. Kalkulator dla kogoś co robi pierwszą warkę? Zrobiłem 70 warek i kalkulator sobie dawno odpuściłem. Wszystkie piwa typu ale czy stout o 10-14°Blg na 20l daje 180-200g glukozy. Piwa typu Tripel czy RIS daję 160-180g. Przy pilsach kalkulator mówił 100-120g i piwa były nienagazowane. Teraz daję 150-160g i półroczny pils nie jest granatem. Kolego daj 180g i powinno być OK. Potem i tak będziesz musiał dopasować się do Swojej indywidualnej technologii rozlewania. Mały edit. Nigdy nie robiłem z brewkitów a jeżeli tu są takie same zasady jak przy piwie ze słodów to patrz wyżej. 2,5°Blg tzn. że masz dobrze odfermentowane piwo (drożdże przerobiły wszystko) Edytowane 29 Czerwca 2011 przez twawrzyniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 80-100g to wg mnie wyjdzie piwo które będzie jak odgazowane. Kalkulator dla kogoś co robi pierwszą warkę? Zrobiłem 70 warek i kalkulator sobie dawno odpuściłem. Wszystkie piwa typu ale czy stout o 10-14°Blg na 20l daje 180-200g glukozy. Piwa typu Tripel czy RIS daję 160-180g. Przy pilsach kalkulator mówił 100-120g i piwa były nienagazowane. Teraz daję 150-160g i półroczny pils nie jest granatem. Kolego daj 180g i powinno być OK. Potem i tak będziesz musiał dopasować się do Swojej indywidualnej technologii rozlewania. Mały edit. Nigdy nie robiłem z brewkitów a jeżeli tu są takie same zasady jak przy piwie ze słodów to patrz wyżej. 2,5°Blg tzn. że masz dobrze odfermentowane piwo (drożdże przerobiły wszystko) Dziękuje za Twoją opinie i sypnę 200g,przed zlaniem na cichą do drugiego fer nalałem jedną butle jako eksperyment i dodałem 4g glukozy ,było to 5 dni temu dziś otworzyłem i piwko było ledwie tyle co nic nagazowane ,wiem mało czasu ale zastanowiło mnie to.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Według mnie 200gram to możesz dać do piwa pszenicznego lub grodzisza - na pewno nie do wyspiarskich piw. Ale oczywiście zrobisz jak będziesz chciał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Według mnie 200gram to możesz dać do piwa pszenicznego lub grodzisza - na pewno nie do wyspiarskich piw. Ale oczywiście zrobisz jak będziesz chciał... Wytłumacz mi jak dziecku dla czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Hej Z kilku powodów. Po pierwsze, jeśli nazywasz piwo "Irish stout" to niech to będzie stout nie tylko z barwy ale także z wysycenia właściwego dla tego stylu. Po drugie: mocne nagazowanie, według mnie, pasuje do piw orzeźwiających jak właśnie bawarski weizen. Jeśli nagazujesz tak mocno np. ESB to zabijesz w nim to co najpiękniejsze czyli np smaki karmelowe, słodowe etc... W moim odczuciu 200 gram glukozy to na prawdę dużo za dużo dla tego piwa. Podkreślam, że to tylko moje zdanie - zrobisz jak zechcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 ja bym dał też ze 120 g max,dawałem 130 na 25 l i jest gut,lepiej mieć lekko gazowane niż przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 ok dziękuje za opinie............i pozdrawiam Was........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Nie wiem jaki jest przelicznik glukozy do cukru, ale ja używam do brytyjskich piwo po 35-40g cukru (na 20 litrów), w szczególności piwa ciemne powinny być lekko gazowane, to powoduje że są bardziej kremowe. Z tym,że ciężko nalać takie piwo należycie z butelki, należy lać piwo małym strumieniem do kufla ze sporej wysokości co ma na celu zamieszanie jak największej ilości powietrza w piwie jak to możliwe,wiem że to marny substytut pompy, ale zawsze coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Milk stout i foreign extra stout , moje ostatnie warki . OG 15 Blg , a drugie 14,5 Blg . Milk Stout zakończył fermentować przy 5 Blg , a FES przy 4 Blg. Dostały odpowniedni0 150 i 160 g cukru. Dane są orientacyjne , ponieważ nie mam przy sobie notatek. Obydwa piwa są jak dla mnie przegazowane . A już napewno nie mieszczą się w moim odczuciu jak powinnny być nagazowane piwa wyspiarskie. FES szczególnie , przy temp około 16°C prawie wychodzi z butelek. Następne tego typu ales dostaną max 100 - 120 g na 20 l. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 80-100g to wg mnie wyjdzie piwo które będzie jak odgazowane. Kalkulator dla kogoś co robi pierwszą warkę? Zrobiłem 70 warek i kalkulator sobie dawno odpuściłem. Wszystkie piwa typu ale czy stout o 10-14°Blg na 20l daje 180-200g glukozy. Piwa typu Tripel czy RIS daję 160-180g. Przy pilsach kalkulator mówił 100-120g i piwa były nienagazowane. Teraz daję 150-160g i półroczny pils nie jest granatem. Kolego daj 180g i powinno być OK. Potem i tak będziesz musiał dopasować się do Swojej indywidualnej technologii rozlewania. Mały edit. Nigdy nie robiłem z brewkitów a jeżeli tu są takie same zasady jak przy piwie ze słodów to patrz wyżej. 2,5°Blg tzn. że masz dobrze odfermentowane piwo (drożdże przerobiły wszystko) Ilość cukrów do refermentacji określamy nie tylko biorąc pod uwagę oczekiwane dofermentowanie piwa, bo to powinno być zawsze całkowite, ale przede wszystkim wymogi dla stylu. Nie chciałbym pić stouta nagazowanego jak pils czy weizen. Inna sprawa, że jeżeli byłaby fontanna, to akurat to, co trafi ostatecznie do szklanki będzie nagazowane wzorcowo, czyli prawie wcale. Makaron, te 30-40g to podajesz, rozumiem, dla kega 19L, a nie do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Wywiązała sie super dyskusja. Teraz ja też mam pytanie i wątpliwość. Dlaczego Browamator w instrukcji obsługi piwa IRISH RED ALE proponuje dać 180g glukozy na 20l? To też piwo wyspiarskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Makaron, te 30-40g to podajesz, rozumiem, dla kega 19L, a nie do butelek. Moze do butelek kilka gram wiecej 35-45g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 29.06 dodałem jednak 200g glukozy dzisiaj otwarłem jedną butelkę i gazu zero.następną otworze za 5 dni .......ciekawi mnie czy się pojawi gaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Jeśli nie to jest to pewnie infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Jeśli nie to jest to pewnie infekcja w smaku ok mówisz że infekcja napisz coś więcej skąd taki wniosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Piwo będzie nagazowane kiedy drożdże zjedzą dodaną glukozę a potem opadną na dno. Będziesz widział na dnie butelki wyrażny osad. Spokojnie czekaj. To trwa kilka dni. Jeśli chodzi o ilość glukozy którą Ci zaproponowałem : koledzy mają racje jeśli chodzi o styl to powinno jej być dużo mniej, ale to Twoje pierwsze piwo więc powinno mieć przyzwoite nagazowanie bo wg mnie tworzy się wtedy ładniejsza piana i piwo ciekawiej smakuje. Jeżeli warzenie Cię wciągnie:okey: to przy póżniejszych warkach będziesz próbował wpasować się w styl. Jak przeczytałem na fotum przy małym nagazowaniu pianę w tym piwie uzyskuje się przez "agresywne" nalewanie do kufla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 ok dzięki za wsparcie duchowe,zaczekam............ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 gaz w nadmiarze może przykwasić to piwo,więc będzie mniej fajne,no chyba ,że ktoś lubi kwaśne stouty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Dobrze ,że dodałeś może... Na zakwaszenie ma większy wpływ jęczmien palony w łusce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 29.06 dodałem jednak 200g glukozy dzisiaj otwarłem jedną butelkę i gazu zero.następną otworze za 5 dni .......ciekawi mnie czy się pojawi gaz Czytałeś cokolwiek o refermentacji? Myślałeś, że w 24h będziesz miał nagazowane piwo? :rolleyes: Minimalnym okresem na nagazowanie jest tydzień, a lepiej dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 29.06 dodałem jednak 200g glukozy dzisiaj otwarłem jedną butelkę i gazu zero.następną otworze za 5 dni .......ciekawi mnie czy się pojawi gaz Czytałeś cokolwiek o refermentacji? Myślałeś' date=' że w 24h będziesz miał nagazowane piwo? :rolleyes: Minimalnym okresem na nagazowanie jest tydzień, a lepiej dwa tygodnie.[/quote'] Tak wiem że to mało czasu ............więc czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się