Raczek Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam znalazłem takie oto pastylki do refermentacji w butelkach. http://www.sklep.piwowin.pl/PASTYLKI_FERMENTACYJNE-19.html Używał ktoś tego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Trochę drogo jak na 73% cukru:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Producenci wymyślają ten sam produkt pod wieloma postaciami pastylki,kuleczki,tabletki itd.Lepiej kupić glukoze lub ekstrakty słodowy wedle uznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja używałem wiele razy. Ma to swoje plusy - jest bardzo wygodne jeśli chodzi o dozowanie - jedna na butelkę 0,5 lub połowa (łatwo się kroi zwykłym nożem) na 0,33. Rozpuszcza się do godziny całkowicie - wystarczy raz w rękach obrócić butelkę (np w czasie wkładania butelek do skrzynki) by wymieszać zalegający na dnie butelki "syropek" i.... gotowe. Teraz wolę już rozpuszczać surowiec do fermentacji w odrobinie wody i dolewać tuż przed rozlewem do przelanego do innego fermentora piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Syrop cukrowy/ekstraktowy plus inny fermentor są łatwiejsze w użyciu i tańsze. Dodatkowe przelanie piwa przed rozlewem poprawia też klarowność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Syrop cukrowy/ekstraktowy plus inny fermentor są łatwiejsze w użyciu i tańsze. Łatwiejsze jest dodatkowe przelewanie i rozpuszczanie niż cukierek w butelkę ? :rolleyes: Co do ceny to się zgodzę. Choć ja kupowałem te dropsy w Czechach i tam były tańsze. Dodatkowe przelanie piwa przed rozlewem poprawia też klarowność. Masz na myśli "cichą fermentację"?? Co przeszkadza po niej użyć dropsów przy rozlewie? A przecież nawet rozlew do butelek po "cichej" odbywa się "znad osadów"... to samo po burzliwej fermentacji. Dodatkowe przelanie nic nie pomoże na osad w butelce. Nie widzę więc pośredniego, negatywnego wpływu dropsów fermentacyjnych na klarowność piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Jedna pastylka na butelkę. Pilsa,pszeniczniaka czy stouta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) Jedna na but. Pilsa/Lagera, Pszeniczniaka... do stouta już inaczej zapodałem surowiec (200g suchego ekstraktu słodowego rozpuszczonego w 0,5 litra wody i wlane do piwa w oddzielnym fermentorze - nagazowanie wyszło moim zadaniem ok - niskie). Edytowane 6 Lipca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Czemu to cholera takie drogie. Zadałem sobie trud i policzyłem że z 1kg cukru wyjdzie 250 porcji 4g. Koszt jednej kostki 4g wg. ceny cukru 3zł to 0.012 grosza. Dawno bym dawał cukier w kostkach ale nie ta gramatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Używał ktoś tego ?? Jak wynika z ankiety niewielu. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się